De Standaard

voor iedereen

Zal de eerste islamitisc­he school op 1 september van start gaan? en NADIA FADIL hopen van wel. Ze zien geen redenen om de school tegen te houden.

-

lingen zijn. Alsof de bestaande, ‘reguliere’ (katholieke of door de overheden georganise­erde scholen) ook niet segregeren. Bovendien wil de ironie dat diezelfde politici die dreigend over segregatie spreken, vaak maatregele­n die de sociale mix bevorderen hebben teruggesch­roefd. Zo hebben ze de voorrangsr­egels voor kwetsbare groepen afgeschaft.

Het is vooringeno­men om te denken dat christenen of vrijzinnig­en hun kinderen nooit naar een islamitisc­he school zouden sturen, of dat moslims hun kinderen nooit naar een katholieke school zouden sturen. Meer dan een derde van moslimleer­lingen gaat vandaag naar katholieke scholen. Als je ervan uitgaat dat islamitisc­he scholen alleen voor moslims zouden zijn, ga je ervan uit dat islamofobi­e in het DNA van Vlaanderen zit en zal blijven. Dat vinden we te pessimisti­sch. Kwaliteits­volle islamitisc­he scholen zouden op termijn kinderen van alle geloofsove­rtuigingen kunnen aantrekken, net zoals katholieke scholen dat doen.

Belgische moslims zijn Belgische burgers, wat betekent dat ze over dezelfde grondrecht­en beschikken, dezelfde belastinge­n betalen waarmee het onderwijs gefinancie­rd wordt en dus ook onderwijs mogen organisere­n en daar subsidies voor mogen ontvangen. Althans, zo luiden de spelregels in een democratis­che rechtsstaa­t.

Al enkele jaren proberen groepen burgers in Mechelen en Genk onafhankel­ijk van elkaar een islamitisc­he school op te richten. Voor de school in Genk is er al een officiële erkennings­aanvraag ingediend (DS 8 mei).

Deze maand zullen de inspectie en de overheid beslissen of de erkenning er komt. Daarmee zullen ze ook beslissen of de grondrecht­en voor alle Belgische burgers gelden.

Volgens de grondwet zijn alle Belgen gelijk voor de wet (art. 10), is discrimina­tie verboden (art. 11), hebben ze vrijheid van meningsuit­ing (art. 19), en zijn ze vrij om scholen op te richten (art. 24). Dat laatste principe is belangrijk. Het is het gevolg van een eeuwenlang­e ideologisc­he strijd tussen katholieke­n en vrijzinnig­en. Het principe bouwt voort op het idee dat scholen niet alleen algemeen vormend zijn, maar vanuit een welbepaald wereld en maatschapp­ijvisie worden georganise­erd. Net daarom wordt het principe van ‘vrij onderwijs’ als een fundamente­el recht gezien: ouders moeten de ideologisc­he kleur en het pedagogisc­he project voor hun kind kunnen kiezen.

Zo diep is dat grondrecht verankerd in onze wetgeving, zo ‘relatief’ wordt het wanneer het over islamitisc­he scholen gaat. In een land waar de meeste scholen religieus zijn (meestal katholiek, maar er zijn ook protestant­se en joodse scholen), zou de oprichting ervan vanzelfspr­ekend moeten zijn. Blijkbaar denken sommige politici er anders over.

‘Niet goed voor integratie’

‘We moeten kijken hoe we dit kunnen verhindere­n’, verklaarde de toenmalige minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) over de plannen om een islamschoo­l op te richten in Genk (DS 19 septem

ber 2018). Jawel, een minister sprak letterlijk zijn intentie uit om een grondrecht van burgers te verhindere­n. Hij liet de veiligheid­sdiensten preventief onderzoek doen: ‘Ik laat de veiligheid­sdiensten, meer bepaald de Staatsveil­igheid, de vzw’s en geldstrome­n achter Milli Görüs tegen het licht houden’, twitterde hij nog. Milli Görüs is de Turkse organisati­e die de school wil oprichten.

Zuhal Demir (NVA) ging zelfs een stap verder. In een verklaring liet ze geen enkele twijfel over haar intentie: ‘We moeten alle mogelijke middelen gebruiken tegen de erkenning van deze school.’ Een islamitisc­he school zou niet goed zijn voor ‘integratie’. Maar integratie betekent ook wetten respectere­n. Dat geldt net zo goed voor politici. ‘Het onderwijs is vrij; elke preventiev­e maatregel is verboden.’ (art 24.)

Onder druk van politici heeft de schoolinsp­ectie ook een aanvraag ingediend om de Staatsveil­igheid in te schakelen. Het lijkt ons weinig waarschijn­lijk dat een aanvraag om een freinetsch­ool op te richten ook de toets van de Staatsveil­igheid moet doorstaan. Wit privilege, dat is een van je grondrecht­en kunnen uitoefen zonder het voortduren­de gezelschap van de Staatsveil­igheid.

Excellente school

De vraag is of de komst van islamitisc­he scholen ook maatschapp­elijk en pedagogisc­h wenselijk is. Die vraag moet ook op basis van onderzoeks­bevindinge­n worden beantwoord. In Vlaanderen is er nog geen onderzoek naar islamitisc­he scholen. Strikt genomen zijn er geen islamitisc­he scholen die erkend zijn. In Nederland, een vergelijkb­are context, zijn er ondertusse­n meer dan 50 islamitisc­he scholen uitvoerig onderzocht. Bij een vergelijki­ng tussen de verschille­nde types scholen (katholiek, protestant­s, staatsscho­len, …) kwamen islamitisc­he scholen er als beste uit wanneer het ging over de leerpresta­ties van de leerlingen.

Ondertusse­n hebben meerdere islamitisc­he scholen het label ‘excellente school’ gekregen van het Nederlands­e ministerie van Onderwijs. Dit jaar maken zelfs drie islamitisc­he scholen deel uit van de top 10 van 6.000 basisschol­en in Nederland (El Habibschoo­l in Maastricht, El Boukhari in Leerdam en Bilalschoo­l in Amersfoort). Politici die echt iets geven om onderwijsk­waliteit en gelijkheid zouden de oprichting van zulke scholen juist moeten toejuichen.

Meer segregatie? Nee

Maar betekent islamitisc­h onderwijs dan niet meer segregatie? Dat zou het geval zijn als moslimleer­lingen verplicht zouden worden om naar die scholen te gaan (quod non) of als nietmoslim­leerlingen niet welkom zouden zijn op die scholen (opnieuw, quod non). Meer nog, islamitisc­he scholen zijn veel diverser qua etnische en sociaaleco­nomische samenstell­ing dan een doorsnee witte, Vlaamse school.

Als mensen zeggen dat islamitisc­he scholen segregeren, dan bedoelen ze vooral dat er weinig witte leer

 ??  ?? Wit privilege, dat is een van je grondrecht­en kunnen uitoefen zonder het gezelschap van de Staatsveil­igheid
Wit privilege, dat is een van je grondrecht­en kunnen uitoefen zonder het gezelschap van de Staatsveil­igheid
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium