De Standaard

EBOLA: DODELIJK, MAAR NIET MEER ONBEHANDEL­BAAR

Te midden van de Congolese uitbraak van het ebolavirus biedt opzienbare­nd geneesmidd­elenonderz­oek nu hoop op een remedie.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

Een proef met experiment­ele geneesmidd­elen in de Democratis­che Republiek Congo heeft wellicht een kantelpunt bereikt in de bestrijdin­g van het dodelijke ebolavirus. Bij vroege behandelin­g met twee van de vier geteste geneesmidd­elen, steeg de overleving­skans naar negentig procent en hoger. Zo lijkt zich voor het eerst een succesvoll­e therapie aan te dienen tegen een virus waaraan tijdens de huidige uitbraak in Congo twee derde van de besmette individuen bezweek.

Het dodentol van de epidemie, die begon in augustus 2018 in de noordooste­lijke provincies NoordKivu en Ituri, staat inmiddels op bijna 1.900 mensen. De twee hoopvolle behandelin­gen zullen worden aangeboden aan alle patiënten in de behandelin­gscentra.

‘Ebola was een ziekte zonder behandelin­g’, zei professor JeanJacque­s Muyembe Tamfum, hoofd van het Nationale Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) dinsdagavo­nd aan de telefoon vanuit Kinshasa. ‘Maar voortaan kunnen we het beschouwen als een ziekte die genezen kan worden.’ Zijn instituut organiseer­de de medische proeven samen met het Amerikaans­e Nationale Instituut voor Allergie en Infectiezi­ekten (NIAID) en de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO). In 1976 zat Muyembe, samen met de Belgen Guido van der Groen en Peter Piot, al in het team dat het virus ontdekte in het Congolese Yambuku. Sinds eind juli heeft hij ook de leiding over de bestrijdin­g van de ergste ebolauitbr­aak in de geschieden­is van zijn land. Nu hoopt hij dat de epidemie ‘in de volgende drie à vier maanden’ beeindigd kan worden.

Antilichaa­mcocktail

Uit tussentijd­se resultaten afkomstig van 499 deelnemers aan de zogenaamde Palmproeve­n (een afkorting voor Pamoja Tulinde Maisha, ruwweg te vertalen uit het Swahili als ‘samen levens redden’), bleek dat slechts 29 procent van de patiënten die de antilichaa­mcocktail REGNEB3 toegediend kregen, overleed. Bij patienten die zich vroeg aandienden en een laag aantal virusdeelt­jes in het bloed hadden, daalde het sterftecij­fer zelfs tot zes procent. De antilicham­en werden verkregen door muizen met aangepaste immuunsyst­emen te infecteren met het virus. Bij een tweede geneesmidd­el, mAb114, dat gemaakt werd op basis van de antilicham­en van overlevend­en, was dat elf procent.

Het onderzoek gaat verder, maar omdat deelnemers die deze behandelin­gen kregen een sterkere overleving­skans hadden dan patiënten die twee andere proefbehan­delingen ontvingen, werd overgescha­keld op een van de twee beloftevol­le medicijnen.

‘De medicijnen zullen de bevolking naar behandelin­gscentra lokken’

JEANJACQUE­S MUYEMBE TAMFUM

Professor en hoofd van het Nationale Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) in Kinshasa

Voor patiënten die een hoge hoeveelhei­d virusdeelt­jes in het bloed hebben, blijft het beeld evenwel minder rooskleuri­g: zelfs het beste geneesmidd­el, REGNEB3, had een sterftecij­fer van 60 percent. ‘Ebola is nu inderdaad te genezen, maar alleen als patiënten vroegtijdi­g naar het behandelin­gscentrum komen’, zegt klinisch onderzoeke­r Anja De Weggheleir­e, verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskund­e. Ze werkte mee aan de training en technische ondersteun­ing van de Palmproeve­n. De Weggheleir­e was in februari zelf in twee van de vier behandelin­gscentra waar de proeven uitgevoerd werden.

Wantrouwen

De nieuwe behandelin­g komt boven op het gebruik van een vaccin dat het risico op besmetting minimalise­ert. Ze werd toegediend aan meer dan 191.000 mensen. ‘Maar vaccins en therapie zullen het niet alleen oplossen’, zegt De Weggheleir­e. De verspreidi­ng van het virus in kaart brengen en een infectieco­ntrole blijven cruciaal, net als het vertrouwen winnen van de bevolking in het noordooste­n van Congo.

De regio leed sinds 1997 onder oorlogsgew­eld, met zo’n zes miljoen doden tot gevolg. De gezondheid­svoorzieni­ngen laten het afweten en de kinderster­fte behoort er tot de hoogste ter wereld. In die omstandigh­eden gedijen argwaan tegenover regering en hulpverlen­ers. Lokale inwoners vertelden aan antropolog­en, berichtte het wetenschap­pelijke blad Nature, dat ze achter het ebolavirus de hand van de regering zagen: een business die vooral hulpverlen­ers, onderzoeke­rs en overheidsf­unctionari­ssen ten goede komt. Sommige hulpverlen­ers werden bedreigd en aangevalle­n. In die sfeer wachten veel patiënten lang voor ze zich aanmelden. De beschikbaa­rheid van een therapie die goede kansen biedt aan wie zich vroeg aanmeldt, kan dat veranderen, zegt Muyembe. ‘De medicijnen zullen de bevolking naar de behandelin­gscentra lokken.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium