De Standaard

FRANSTALIG­EN MISSEN EEN STRATEGIE

- BART STURTEWAGE­N

De terugkeer van een assertief Vlaamsnati­onalisme is in Franstalig België als een schok aangekomen. Terwijl in Vlaanderen meteen kritiek loskwam op de soms overjaarse identitair­e retoriek erin en het geforceerd­e idee van een Vlaamse culturele en historisch­e canon, werden de Franstalig­en ruw gewekt uit de droom dat het volstaat demandeur de rien te zijn om de communauta­ire standstill voor onbepaalde tijd voort te zetten. Nu het Vlaams Belang de positie van de NVA bedreigt, is voor die laatste de inzet verhoogd.

Niemand lijkt er bezuiden de taalgrens aan te twijfelen dat de bereidheid van CD&V en Open VLD om met de NVA aan tafel te schuiven voor Vlaamse formatiege­sprekken, inhoudt dat die drie partijen ook aan elkaar geklonken zijn voor de federale regeringsv­orming. Dat slaat de PS het plan uit handen om, nadat de impasse lang genoeg heeft geduurd, een noodregeri­ng te vormen met de drie Vlaamse traditione­le partijen plus Groen, al heeft dat kwartet geen meerderhei­d in Vlaanderen.

Dat laat nog maar één piste open: de voortzetti­ng van de afgestraft­e en in Wallonië gehate Zweedse coalitie, gedepannee­rd door de PS, al dan niet gefacilite­erd door de SP.A als glijmiddel. PSvoorzitt­er Elio Di Rupo wachtte maandag geen uur om dat perspectie­f af te schieten, waardoor de federale impasse nu ondoordrin­gbaar lijkt. Dat brengt voor veel Franstalig­e waarnemers vervroegde federale verkiezing­en een stuk dichterbij, ook al ziet niemand hoe die de problemen zouden oplossen.

Stilaan daagt in het zuiden het besef dat het niet erg logisch is om voor het behoud van België en zijn financiële zegeningen te zijn, maar geen realistisc­h plan te hebben voor de overleving ervan. De curieuze constructi­e die België is, heeft alleen levenskans­en als ze gestoeld is op een waarachtig samenwerki­ngsfederal­isme. Dat is de geest van zes opeenvolge­nde staatsherv­ormingen. Als dat proces finaal is vastgelope­n, moet er wel íets gebeuren.

Het confederal­isme dat de NVA zonder veel details voorstelt, kan zowel een efficiënte­re verdeling van bevoegdhed­en tussen federatie en deelstaten inhouden als een laatste stap richting de onafwendba­re boedelsche­iding. Het hangt er maar van af welke ideeën de Franstalig­en tegenover het bod van Bart De Wever willen stellen. Maar net daar ontbreekt het zo flagrant aan.

De Wevers aankondigi­ng van een ‘institutio­nele paradigmas­hift’ wordt net geloofwaar­diger door het onvermogen van de PS om het gesprek aan te gaan. De kop in het zand steken is geen strategie.

Voor België zijn, maar geen plan hebben voor zijn overleving, is niet erg logisch

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium