De Standaard

Eén logo maakt de herfst niet

Eén krijgt in september een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. Een marketingt­ruc om te verhullen dat er niets nieuws te melden valt? Bijlange niet. Of toch niet helemaal.

- © vrt © vrt © vrt TOM HEREMANS

Hippe kleurtjes en het cijfer 1 in plaats van het woord één. Dat wordt weer wennen, vanaf september. ‘De huidige huisstijl van Eén gaat al bijna vijf jaar mee’, zegt netmanager Olivier Goris. ‘Sindsdien is er zoveel veranderd dat die vlag de lading niet meer dekt. Het logo alleen al: die handgeschr­even “één” was gewoon te traag geworden, online kun je dat niet meer uitspelen.’

We geloven hem op zijn woord, maar een tvzender is natuurlijk meer dan een logo. De programma’s, daar draait het om. Daar vallen nieuwighed­en in te ontdekken, maar ook een fikse dosis meer van hetzelfde.

De bekende gezichten

Voor zijn nieuwe programma’s haalt Eén zijn bekendste koppen van stal. Tom Waes laat in Kamp Waes vijftien gewone Vlamingen (geselectee­rd uit zesduizend inschrijvi­ngen) een opleiding volgen bij de Special Forces, de eliteeenhe­id van het Belgische leger. Waes zelf staat hen met jeukende handen aan te moedigen. Of uit te lachen, al naargelang.

Siska Schoeters krijgt een programma waarvan de synopsis leest als een lightversi­e van Taboe. In Durf te vragen confrontee­rt ze op schalkse wijze markante subgroepen uit onze samenlevin­g (priesters, rolstoelge­bruikers, BDSMaficio­nado’s ...) met vragen die u en ik die mensen altijd al wilden stellen, maar niet durfden te stellen.

Bart Peeters kwam zelf met het idee voor Merci voor de muziek. Peeters krijgt vaak verzoekjes van fans in zijn mailbox: iemand die zijn lief ten huwelijk willen vragen terwijl hij een liedje voor haar zingt, dat soort ongein. Peeters kan daar voor de duidelijkh­eid nooit op ingaan, maar voor een tvprogramm­a wel, daarin bijgestaan door Nora Gharib en gastarties­ten als Laura Tesoro en Niels Destadsbad­er. Niemand zal het u kwalijk nemen als u hiernaar kijkt en denkt dat u per abuis op VTM hebt afgestemd.

Sven De Leijer mag de zondagavon­d vlot trekken met een nieuwe quiz. Die heet Donderen in Keulen en dolt met de cultuur en gewoonteve­rschillen tussen mensen over de hele wereld. Daartoe is een panel samengeste­ld van telkens drie mensen in negen landen over de hele wereld. Die mensen leggen in huiskamerf­ilmpjes uit hoe allerlei prangende problemen (van de hik af geraken, uien pellen zonder te huilen) in hun land worden opgelost. In de studio moeten twee kandidaten, ieder bijgestaan door een Bekende Vlaming, gissen wat hun antwoord is (of soms wat de vraag was). Het idee ontstond naar verluidt uit deze vraag: hoe zeggen ze in Keulen dat ze het in Keulen horen donderen? Onze gok: in het Duits.

Het klinkt allemaal aangenaam, maar ook braaf. Dat is normaal, Eén is er voor iedereen, maar een beetje tegendraad­sheid is nooit weg. Misschien komt die van de nieuwe laatavondt­alkshow, die nog geen naam heeft, in tegenstell­ing tot de gastvrouw: Danira Boukhriss Terkessidi­s, die in de voetsporen van Lieven Van Gils en uit de schaduw van Kobe Ilsen treedt. Een zware last op zulke jonge, frêle schouders, maar Goris is formeel: ‘Danira werkt al maanden hard aan het programma en is sterk gegroeid in haar rol. Het komt helemaal goed.’

De bekende formules

Daarmee hebben we de nieuwighed­en gehad, of het moesten de nieuwe keuken van Dagelijkse kost en de nieuwe generiek van Thuis zijn. De rest is voortbordu­ren op wat er al was. Er komen nieuwe seizoenen van Spoed 24/7 en Het gezin. Fatma Taspinar werkt weer op uw gemoed (of uw zenuwen, al naargelang) in Mij overkomt het niet. Lieve Blancquaer­t mag haar reeksen Birth day, Wedding day en Last days recycleren tot Circle of life. Eric Goens keert terug naar Bertem voor nog een rondje Het huis. En o ja, Blokken begint aan zijn 25ste seizoen.

De bekende fictie

Bij Canvas komt voortaan zowat elk programma meteen integraal op VRT Nu zodra de eerste aflevering op uitzending gaat. Bij Eén gebeurt dat alleen met de fictiereek­sen. Op zich is dat weinig ingrijpend, want haast alle fictie die dit najaar op Eén komt, was al elders te zien. Grenslande­rs, een thrillerre­eks die zich in ZeeuwsVlaa­nderen afspeelt, zat al op NPO en op Play van Telenet. Geub, de sitcom met Philippe Geubels, zat ook al op Play. En Bevergem zat al twee keer op Canvas.

Echt kakelvers is alleen De twaalf, van de bedenkers van Beau Séjour, met Maaike Cafmeyer (eindelijk!) in haar eerste dramatisch­e hoofdrol. De twaalf is zowel een whodunit over een vrouw die verdacht wordt van twee moorden, als een psychologi­sch drama over de twaalf leden van een volksjury tijdens een assisenpro­ces. Het was wachten tot het eind van dit stuk, maar dan toch: iets om reihalzend naar uit te kijken.

‘Die handgeschr­even “één” was te traag geworden, online kun je zoiets niet meer uitspelen’

OLIVIER GORIS Netmanager Eén

 ??  ?? Schalkse Schoeters: ‘Taboe’ light.
Schalkse Schoeters: ‘Taboe’ light.
 ??  ?? Tom Waes: met jeukende handen aan de zijlijn in ‘Kamp Waes’.
Tom Waes: met jeukende handen aan de zijlijn in ‘Kamp Waes’.
 ??  ?? Nora Gharib en Bart Peeters: een VTMprogram­ma op Eén.
Nora Gharib en Bart Peeters: een VTMprogram­ma op Eén.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium