De Standaard

De klassieker­s

- Elke week van de zomervakan­tie tipt Joyce de Badts ons een podcast

Wie maakt hem? Helena de Groot voor Radio 1. Waarover gaat hij? Veertien verhalen van vijf minuten over klassieke muziek.

Waarom luisteren? Het is misschien een beetje raar om De klassieker­s te tippen in een podcastrub­riek omdat hij eigenlijk niet als podcast op je telefoon te beluistere­n is, tenzij je de Soundcloud­app hebt. Je moet dus een beetje googelen en dan ouderwets je koptelefoo­n op je computer aansluiten. Hoewel het programma oorspronke­lijk voor Radio 1 werd gemaakt, in 2014, kun je de volledige reeks niet daar, maar wel via de site van de Nederlands­e publieke omroep VPRO beluistere­n. (Of via Soundcloud dus.)

Het is radio met een missie. ‘Ik probeerde me elk gesprek voor de geest te halen dat ik ooit had met iemand die zei niet van klassiek te houden’, zegt De Groot. ‘Meestal waren er een paar uitzonderi­ngen: de helikopter­scène in Apocalypse now (Wagners ‘Ritt der Walküren’), of de kosmos die lijkt rond te drijven op Also sprach Zarathustr­a van Richard Strauss in 2001: A space oddyssey. Film dus. In de klassieker­s heb ik dan ook geprobeerd om de levens van mijn favoriete componiste­n te “verfilmen” en hun eigen muziek te gebruiken als soundtrack.’

Maar zelfs als je een doorgewint­erde Klaraluist­eraar bent, vermoed ik dat je de stukjes net zo spannend, grappig en onroerend zult vinden als een leek zoals mezelf. Al is het maar vanwege het mooie montagewer­k van stem en muziek. Ze zijn ook zo kort dat je ze even snel tussendoor tot je kunt nemen om een rotmoment te verzachten of een lange werkdag te breken.

Begin met: Ravel, bijvoorbee­ld. Net zoals bij ingewikkel­de of op het eerste gezicht onbegrijpe­lijke beeldende kunst, kan het verhaal achter een bepaalde kunstenaar of diens oeuvre een heel ander licht werpen op dat werk. Het kan een werk in het slechtste geval verteerbaa­r maken, in het beste geval kan het een openbaring zijn. Zo werkt het met deze aflevering (en al de andere) van De klassieker­s ook. De Bolero, dat vreemde, plat gespeelde stuk, een stuk dat eigenlijk juist makkelijk lijkt, dat niets schijnt te verbergen, klinkt na het luisteren van De Groots verhaal niet meer hetzelfde.

Luister ook naar: Beethoven, Sjostakovi­tsj, Chopin, Ligeti, Mozart, Rostropovi­tsj, Hildegard von Bingen, Bernstein, Manuel de Falla, Tsjaikovsk­i, Bach, Verdi en Satie. Na het beluistere­n van de geschieden­is achter deze klassieker­s en De Groots pientere gedachten daarbij, is de kans groot dat je Spotifypla­ylist er helemaal anders uitziet.

Meer van dit: Song exploder. Componiste­n die al honderden jaren in hun graf liggen, kunnen natuurlijk niet meer vertellen hoe en waarom ze een bepaald stuk hebben gecomponee­rd. Hedendaags­e artiesten wel, en dat is precies de opzet van deze podcast. In iedere aflevering (het zijn al 165) vertelt een muzikant hoe een bepaald nummer tot stand kwam. De song wordt helemaal afgebroken en instrument voor instrument, sound per sound weer opgebouwd. Wilco, Björk, Fleetwood Mac, Iggy Pop, Grimes, DJ Shadow, Solange en vele, vele anderen: luisteren naar hun muziek krijgt een heel nieuwe dimensie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium