De Standaard

Meneer Jambon, laat dit uw doctrine zijn

Gaan werken moet meer lonen. STIJN BAERT herinnert de onderhande­laars voor de Vlaamse regering aan dit cruciale principe.

-

STIJN BAERT

Wie? Docent arbeidseco­nomie aan de UGent.

Wat? De drie partijen van de Zweedse coalitie zullen zich zonder probleem scharen achter maatregele­n die werken aantrekkel­ijker maken.

Meneer Jambon,

We hebben elkaar al een aantal keer de hand geschud maar nog nooit uitgebreid met elkaar gesproken. Daar komt de komende dagen geen veranderin­g in. De informatie­ronde is nu wel voorbij. Daarom vertrouw ik wat ik u te vertellen heb toe aan papier – de nostalgie waar de startnota voor uw bespreking­en deels in baadt, ze is mij ook niet vreemd.

U wilt een regeerakko­ord met ambitie, met een ziel. U wilt echt niet dat men over drie weken uw regeerakko­ord vergelijkt met een catalogus van 3 Suisses: voor elk wat wils, maar geen echte lijn. Ik pleit precies voor het omgekeerde: een regeerakko­ord dat niet alle kanten opgaat, maar dat een rechte lijn volgt. Een doctrine als het ware.

Straks krijgt u van de onderhande­laars van de verschille­nde partijen voorstelle­n om de principes in de startnota van informateu­r Bart De Wever te concretise­ren. Ik stel voor dat u bij het overwegen van die voorstelle­n het volgende principe hanteert: maatregele­n die werken aantrekkel­ijker maken, kunnen verder overwogen worden, maatregele­n die het verschil tussen werken en niet werken nog verkleinen, gaan meteen van tafel. Geen enkele regel in uw regeerakko­ord mag zondigen tegen dat principe.

Genoeg argumenten

Vergis u niet. Heel wat, zo niet alle, Vlaamse bevoegdhed­en raken aan wat wij als arbeidseco­nomen het ‘arbeidsaan­bod’ noemen, de beslissing om ofwel te gaan werken of om thuis ‘anders actief ’ te zijn. Onderwijs, wonen, sociale zaken, mobiliteit … het beleid dat Vlaanderen op deze domeinen ontwikkelt, kan uit werken gaan aantrekkel­ijker maken of afremmen.

Zo staat in de startnota dat sociale voorzienin­gen (zoals kinderopva­ng en mobiliteit) meer inkomensaf­hankelijk en minder statuutafh­ankelijk zullen worden gemaakt. Wel, overweeg dan alleen maatregele­n die maken dat laagopgele­iden met een baan er meer op vooruitgaa­n dan laagopgele­iden zonder baan. Dat de kinderopva­ng echt op maat van gezinnen met twee werkende ouders wordt hervormd. En wanneer u armoede bestrijdt, laat het dan vooral gebeuren langs de omweg van een baan.

Ik geef drie argumenten om deze doctrine te volgen. Het eerste is een

 ?? © Tim Cook/The New York Times ?? ‘Wanneer u armoede bestrijdt, laat het dan vooral gebeuren langs de omweg van een baan.’
© Tim Cook/The New York Times ‘Wanneer u armoede bestrijdt, laat het dan vooral gebeuren langs de omweg van een baan.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium