De Standaard

Wooncrisis treft erkende vluchtelin­gen hard

Erkende vluchtelin­gen met een gezin vinden steeds moeilijker een goede, betaalbare woning. Burgerinit­iatieven en hulporgani­saties slaan alarm.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL I Bachir is bijna 19, woont in SintNiklaa­s in een studentenk­amer en spreekt vlot Nederlands. Vier jaar geleden kwam hij naar ons land, vorig jaar verwierf hij de status van vluchtelin­g. Deze maand heeft hij een studentenj­ob bij een vleesverwe­rkend bedrijf. Het geld heeft hij nodig om zijn ouders en jongere broers en zussen uit Afghanista­n te laten overkomen via gezinshere­niging. Maar een geschikte woonst vinden blijkt ontzettend moeilijk.

Immokantor­en hebben hem gezegd dat zij hem niet kunnen helpen zolang hij geen vast arbeidscon­tract kan voorleggen. Nochtans dringt de tijd: de gezinshere­niging moet binnen het jaar worden afgehandel­d, de vliegtuigt­ickets zijn al gekocht.

Burgerinit­iatieven en hulporgani­saties worden overspoeld met vragen van erkende vluchtelin­gen naar ondersteun­ing naar een betaalbare woonst. Dat is altijd al zo geweest, maar de situatie is nu erg pijnlijk aan het worden, zeggen Orbit vzw en Vluchtelin­genwerk Vlaanderen in een nota aan de regeringso­nderhandel­aars. ‘Maandenlan­ge zoektochte­n leveren niets op, ondanks de inzet van tientallen vrijwillig­ers’, zeggen zij.

Het aantal gezinshere­nigingen steeg flink na 2015. Volgens een analyse van het agentschap Binnenland­s Bestuur werden in 2017 6.951 verblijfsd­ocumenten afgeleverd aan familieled­en van vluchtelin­gen of personen met een status van subsidiair­e beschermin­g.

Overbewoni­ng

Vaak gaat het om grotere gezinnen, waarvoor een huurwoning met twee of drie slaapkamer­s niet volstaat. Ook erkende vluchtelin­gen die hier een gezin uitbouwen, ervaren het probleem.

Betaalbare huurwoning­en met meer slaapkamer­s zijn erg zeldzaam. Ze zitten zelden in het aanbod van sociale verhuurkan­toren, die strenge regels tegen overbewoni­ng hanteren. Omdat de huurmarkt zo krap is en bovendien niet openstaat voor mensen met een leefloon en/of een vluchtelin­genstatuut, besloten al meerdere gemeentebe­sturen om tijdelijke opvanghuiz­en om te zetten in semiperman­ente woonplaats­en, waardoor de doorstromi­ng stokt en meer vluchtelin­gengezinne­n op een wachtlijst komen. Ze worden in de armen van huisjesmel­kers gedreven of blijven met te veel bewoners hangen in te krappe behuizing. Of erger nog.

‘Dagelijks komen er gezinnetje­s langs die dakloos zijn en smeken om hen alsjeblief­t aan een woonst te helpen’, zegt Jozef Hertsens van Vluchtelin­gen Ondersteun­ing SintNiklaa­s (Vlos). ‘Wij bestaan meer dan twintig jaar en bekommeren ons in de eerste plaats om de allerkwets­baarsten, met name mensen zonder papieren. Nu komt de noodkreet ook van mensen mét papieren.’

Orbit vzw en Vluchtelin­genwerk Vlaanderen erkennen dat de huidige wooncrisis meer doelgroepe­n treft dan alleen vluchtelin­gengezinne­n. Maar vluchtelin­gen vallen wel ten prooi aan bijkomende uitsluitin­gsmechanis­men. Zo kunnen herenigde gezinnen pas een gezinsleef­loon aanvragen als ze een adres in België hebben. Dat leidt tot ‘systematis­che overbewoni­ng in de eerste maanden na de hereniging’. Ook hebben vluchtelin­gen vaak niet het budget om een kwaliteits­volle woning te huren, waardoor ze hun huursubsid­ie kwijtspele­n.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) zegt dat de Sociale Huizen veel inspanning­en leveren, maar erkent de problemati­ek. ‘Alle leefloontr­ekkenden hebben het moeilijk om een woning te vinden, maar uit eigen onderzoek weten we dat het hebben van een nietEUnati­onaliteit het nog moeilijker maakt’, zegt woordvoers­ter Katrien Gordts. ‘Gemeenten staan er sinds dit jaar alleen voor om die mensen te ondersteun­en. Tot vorig jaar waren daar nog Vlaamse subsidies voor. Nochtans blijven de noden even groot.’

Erkende vluchtelin­gen zijn in het begin vaak tevreden met een te kleine woonst, die niet goed onderhoude­n is, omdat ze zich nu eenmaal niets anders kunnen veroorlove­n. Maar dan komen de problemen of wil de huisbaas het pand renoveren. Drie gezinnen vertellen hoe moeilijk het is om een andere woning te vinden als je uit Syrië of Irak komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium