De Standaard

WIE WE BINNENLATE­N, MOETEN WE OOK HELPEN

- INGE GHIJS

Wonen is een basisrecht. Het allereerst­e dat een mens voor elkaar moet hebben, is een behoorlijk dak boven zijn hoofd. En dat geldt uiteraard ook voor vluchtelin­gen. Pas als dat goed zit, kun je je integreren, de taal leren, werk zoeken. Pas dan krijg je ruimte in het hoofd om je bezig te houden met je medemens en met de samenlevin­g. Als je met acht in een tweekamerf­lat moet wonen met vochtplekk­en op de muur en lekkende kranen, dan ga je kapot van de stress en is er geen energie voor iets anders dan overleven.

Voor veel vluchtelin­gengezinne­n zit die behoorlijk­e woning er niet in. Omdat je voor een sociale woning jarenlang op een wachtlijst moet staan, komen ze daar niet voor in aanmerking. De sociale verhuurkan­toren dan, die appartemen­ten en woningen van de privémarkt verhuren tegen een lagere prijs. Maar daar is het aanbod niet alleen beperkt, door de strenge regels die ze hanteren, is ook dat meestal geen optie. Het is niet onbegrijpe­lijk dat de grootte van een woning afhangt van de grootte van het gezin. En dat de verhuurkan­toren vinden dat een gezin met vier kinderen niet in een tweeslaapk­amerappart­ement kan wonen. Maar onder meer door die regeltjes duwt men hen wel naar de privémarkt van huisjesmel­kers en komen ze uiteindeli­jk in nog slechtere woonomstan­digheden terecht.

Dat heeft alles te maken met een te slappe controle op de verhuurmar­kt. Met te lage vervanging­sinkomens in vergelijki­ng met de te hoge huurprijze­n, niet alleen voor vluchtelin­gen maar voor iedereen. En met racisme door verhuurder­s, want zij vertrouwen de mensen met een kleur, laat staan pas erkende vluchtelin­gen, hun huurwoning niet toe. En dat heeft dan weer voor een groot deel te maken met het feit dat we deze nieuwe inwoners nauwelijks of zelfs niet begeleiden tijdens die eerste maanden in een nieuw land. Dat de Centra voor Algemeen Welzijnswe­rk de projectsub­sidies die enkele jaren geleden hiervoor bestonden, verloren hebben, zegt alles.

Of de regels voor gezinshere­niging te soepel zijn, is iets waarover je kunt discussiër­en. Maar waarover niet te discussiër­en valt, is de manier waarop we met de erkende vluchtelin­gen omgaan. Als we hen papieren geven en dus de toestemmin­g om hier hun leven op te bouwen, dan moeten we ook de omstandigh­eden creëren dat ze dat ook kunnen. Dan moeten we hen begeleiden en helpen de weg te vinden in hun nieuwe land. En dat begeleiden is iets heel anders dan hen verplichte­n Nederlands te leren en een inburgerin­gscursus te volgen.

Begeleiden is meer dan verplichte­n Nederlands te leren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium