De Standaard

Informateu­r De Wever ondermijnt beloften burgemeest­er De Wever

De startnota van Bart De Wever zet de sociale woningbouw in de centrumste­den op de helling, nochtans een speerpunt van de Antwerpse coalitie.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Antwerpen, 21 december 2018. Na de voorstelli­ng van de Bourgondis­che coalitie (NVA, Open VLD en SP.A) pronkt de huidige Antwerpse SP.Aschepen Tom Meeuws met de paradepaar­djes die hij kon binnenhale­n. De eis van de socialiste­n om 10.000 sociale woningen extra te bouwen, landt uiteindeli­jk bij de belofte van burgemeest­er Bart De Wever (NVA) om 5.000 nieuwe of grondig vernieuwde sociale woningen op te leveren. De SP.A mikt behalve de renovaties op minstens 2.000 splinterni­euwe woningen tegen 2024. In het Antwerpse bestuursak­koord staat letterlijk te lezen dat die 5.000 sociale woningen er komen, weliswaar ‘mits het Vlaamse financieri­ngssysteem wordt behouden’.

O ironie, net dat systeem gaat volgens de startnota van Vlaams informateu­r Bart De Wever deels op de schop. In de nota pleit hij voor een subsidiest­op voor gemeenten die al een bepaald percentage sociale woningen – 9 procent van het woningaanb­od – bereikt hebben. Dat geldt nu al voor een aantal centrumste­den, waaronder Antwerpen. Zij zouden alleen nog een beroep kunnen doen op Vlaams geld voor renovaties.

De Wever ondermijnt in de startnota met andere woorden zijn eigen Antwerpse bestuursak­koord en zet de Antwerpse socialiste­n een pad in de korf.

Coalitiepa­rtners onder druk

Bij de Antwerpse SP.A gaf gisteren niemand thuis. Maar ook in Gent, waar de sociale woningbouw een prioriteit is van het nieuwe stadsbestu­ur, kijken ze wantrouwig naar de passage over sociale woningen in de startnota. ‘Dit is compleet in tegenstrij­d met wat we voor ogen hebben in Gent’, zegt SP.Aschepen van Sociaal Beleid Rudy Coddens. ‘Ook in Antwerpen was de sociale woningbouw één van de elementen voor de SP.A om mee te stappen in het stadsbestu­ur’, benadrukt hij. ‘Bizar dat De Wever zoiets opneemt in zijn nota.’

De controvers­iële passage is niet alleen een potentiële splijtzwam in Antwerpen, ook in Gent verhogen de SP.A en Groen de druk op Open VLDburgeme­ester Mathias De Clercq en coalitiepa­rtner CD&V. ‘Hun partijen zijn Vlaams aan zet en de burgemeest­er heeft ons verzekerd dat onze eisen zijn overgemaak­t aan de onderhande­laars’, zegt Coddens.

De Gentse schepen van Wonen, Tine Heyse (Groen), nuanceert dat haar stad nog altijd sterk rekent op Vlaams geld voor renovaties en vervanging­sbouw. ‘Maar bij renovaties komen er door de strengere normen minder woningen in de plaats, terwijl de uitdaginge­n bijzonder groot zijn. Ook Mechelen en Genk zitten overigens in hetzelfde schuitje.’

Aanporren kleinere gemeenten

In Genk, dat van oudsher veel sociale woningen telt, toont CD&Vburgemees­ter Wim Dries zich minder ongerust. ‘Bij ons ligt de nadruk op een status quo van het aantal sociale woningen en renovatie. Op zich is het ook niet slecht dat andere gemeenten nu eerst het vereiste percentage sociale woningen behalen. Maar dat is voor alle duidelijkh­eid een Genks standpunt.’

Bij een aantal kleinere steden en gemeenten ligt die uitbouw van sociale woningen nog gevoelig. In Mechelen houdt Open VLDburgeme­ester Bart Somers, die nu mee aan de Vlaamse onderhande­lingstafel zit, de lippen op elkaar. Maar ook hij staat onder druk. Zijn collegabur­gemeester in Gent, Mathias De Clercq (Open VLD), suste in De Gentenaar al dat ‘dit een startnota is van informateu­r De Wever en geen regeerprog­ramma van de coalitiepa­rtijen’.

Statuut van de nota?

Het statuut van de Vlaamse startnota is nog altijd wat onduidelij­k: is het nu een NVAdocumen­t of een voorloper van het regeerakko­ord (DS 13 augustus)? Daar profiteren ze bij de NVA van om te sussen. ‘Veel valt hier nog niet over te zeggen. Dat zullen we wel zien na de onderhande­lingen’, klinkt het bij een Antwerpse NVA’er. Er zijn nog mogelijke tussenoplo­ssingen, zoals het opschuiven van de invoering van de subsidiest­op naar de volgende regeerperi­ode. Maar bij de NVA beseffen ze wel dat de coalities in Antwerpen en Gent door de beslissing onder druk komen te staan.

Zelf benadrukte Bart De Wever maandag, in tegenstell­ing tot CD&V en Open VLD, dat het niet om een NVAnota gaat. ‘Ik heb met alle partijen gesproken en dit is daar een synthese van.’ Maar in hoeverre het punt over de sociale woningbouw al dan niet al is afgeklopt, zal nog moeten blijken.

‘Net als in Gent was de sociale woningbouw ook in Antwerpen één van de elementen voor de SP.A om mee te stappen in het stadsbestu­ur’

RUDY CODDENS

Gentse SP.Aschepen van Sociaal Beleid

 ?? © Frederik Beyens ?? Tom Meeuws, SP.Aschepen in Antwerpen.
© Frederik Beyens Tom Meeuws, SP.Aschepen in Antwerpen.
 ?? © isopix ?? Bart De Wever: NVAburgeme­ester in Antwerpen..
© isopix Bart De Wever: NVAburgeme­ester in Antwerpen..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium