De Standaard

Belgische ‘handelaar des doods’ zit in de cel

De voortvluch­tige wapenhande­laar Jacques Monsieur is opgepakt in Évora, in Portugal. België vraagt zijn overleveri­ng.

- Jacques Monsieur.

BRUSSEL I De Belg Jacques Monsieur (66) is een van de grootste wapentrafi­kanten ter wereld. Hij stond internatio­naal geseind. Vorig jaar nog werd hij in beroep veroordeel­d tot vier jaar celstraf en een boete van 1,2 miljoen euro.

Monsieur was op de vlucht, maar het Belgische FASTopspor­ingsteam raakte hem dinsdagavo­nd op het spoor. Woensdagav­ond werd hij door een Portugees FASTteam gearrestee­rd, zo meldt VTM Nieuws. Hij leefde ondergedok­en in de zuidoostel­ijke stad Évora in Portugal.

Monsieur leverde automatisc­he geweren, tanks, gevechtshe­likopters, vliegtuige­n en ander militair materieel aan onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Op die manier is hij betrokken bij tal van gewapende conflicten van de voorbije 35 jaar. Hij werd al meermaals veroordeel­d.

Het gaat daarbij niet over kleine hoeveelhed­en: Monsieur leverde minstens 13 miljoen kogels voor oorlogswap­ens aan Iran, 100.000 automatisc­he geweren aan Libië en 200.000 automatisc­he geweren, vier gevechtshe­likopters en twee straaljage­rs aan Tsjaad.

Zijn cruciale rol in de wapentrafi­ek zou onder meer blijken uit een hoop emails die op de computers van Monsieur zelf zijn teruggevon­den. Het parket hechtte tijdens het proces in Brussel in 2017 geen enkel geloof aan de beweringen van Monsieur dat zijn activiteit­en als wapenhande­laar een ‘dekmantel waren voor zijn spionageac­tiviteiten’, zoals hij in de Brusselse rechtbank verkondigd­e.

Balkanoorl­og

Jacques Monsieur staat ook bekend als ‘de vos’, ‘de maarschalk’ of ‘de handelaar des doods’. Hij zou met de wapenhande­l 9 miljoen euro verdiend hebben. Niet dat de notariszoo­n uit Halle krap bij kas zat: hij en zijn zus erfden van hun ouders 113 onroerende goederen.

Monsieur zocht voornameli­jk naar klanten in oorlogsgeb­ieden waar, op basis van internatio­nale embargo’s, geen wapens geleverd mochten worden. Zoals in Iran en Irak, een regio waar Monsieur zijn doorbraak forceerde op de internatio­nale wapenmarkt. Maar ook aan de Balkanoorl­og verdiende hij geld: vanuit Iran leverde hij wapens zowel aan de Kroatische troepen als aan Bosnische moslimstri­jders.

De wapenhande­laar is een groot paardenlie­fhebber. Het Belgische FASTteam raakte Monsieur op het spoor door het transport van zijn paarden vanuit Frankrijk te volgen, dat uitkwam in Évora. ‘Hij woonde in een groot landhuis, naast zijn paardensta­llen’, zei Martin Van Steenbrugg­e, hoofd FASTteam België, gisteren aan VTM Nieuws. (vsa)

Monsieur leverde vier gevechtshe­likopters en zelfs twee straaljage­rs aan Tsjaad

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium