De Standaard

Stilstaan is vooruitgaa­n

De Britse fotograaf John Riddy is een schilder met een fototoeste­l.

- FILIP VAN ONGEVALLE Foto boven: ‘ShinFuji (Street)’, 2005. Foto onder: ‘London_(Blackfriar­s)’, 2004.

Als u overweegt om in De Pont in Tilburg naar de Tuymansexp­o te gaan, hebben we nog een extra argument voor u. Wat zeggen we? We hebben nog twee extra argumenten!

De smaakvolle collectiep­resentatie van het museum is het eerste, met werk van onder meer Ai Weiwei, Thierry De Cordier, David Claerbout, Anish Kapoor, Gerhard Richter, Marlene Dumas, Rosemarie Trockel en vele anderen.

Het tweede is de expo van de Britse fotograaf John Riddy, die nog loopt tot en met 1 september. Riddy lijkt nochtans de saaiste fotograaf in de geschieden­is van de saaie fotografen. Er zit in zijn beelden geen beweging en er valt geen mens op te bespeuren. Of het zou een standbeeld moeten zijn – dat bleef vast lang genoeg stilstaan. En toch is die foto van dat standbeeld prachtig. Zelfs al is hij van alle kleur ontdaan. Op twee gele wegmarkeri­ngen na oogt hij even grijs als het standbeeld in zijn nis. Dat er tegelijk zoveel leven in zit, dankt hij aan de vele lijnen op de muur, het trottoir en de straat.

Riddy lijkt de saaiste fotograaf in de geschieden­is van de saaie fotografen

Dat spel met de duisternis speelt Riddy wel vaker. Zo hangen er in een verduister­de zaal donkere foto’s van muren, zo vies dat je in geen honderd jaar zou overwegen om er tegen te leunen. Maar zoals Riddy ze fotografee­rt, zou je ze wel thuis aan je muur hangen. Het zijn haast abstracte schilderij­en.

Van een verfijnde schoonheid zijn ook twee foto’s van kale bomen bij nacht. Al wat je ziet zijn schimmen van de stam en de takken, maar op een paar ervan valt een streepje licht. Ze ogen fragiel als een orchidee. En dan zie je dat er al knoppen op de ranke takken staan. Ook in de duisternis schuilt er dus hoop.

In een andere reeks fotografee­rt Riddy dan weer de Fuji, de heilige berg van Japan, onder meer bekend dankzij de prenten van Hokusai. Op voorhand dacht Riddy dat hij in een natuurpark zou terechtkom­en. Het tegendeel was waar. Nu eens fotografee­rt hij de berg met schreeuwle­lijke tankstatio­ns en supermarkt­en op de voorgrond, dan weer met een begraafpla­ats of een koterij van jewelste. Als de mens al niet te zien is op Riddy’s beelden, dan wel de lelijkheid die hij creëert.

John Riddy, ‘Photograph­s, nog tot en met 1 september in De Pont, Tilburg

 ?? © John Riddy/Frith Street Gallery, London ??
© John Riddy/Frith Street Gallery, London
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium