De Standaard

Brexit is: belastingp­aradijzen openen als Europa ze sluit

Net nu de Europese Commissie werkt aan een uitdoofsce­nario voor belastingv­rije kunstopsla­gplaatsen, heeft Boris Johnson een ideetje. Hij wil in het Verenigd Koninkrijk tien van die freeports uitbouwen.

- GEERT SELS Een freeport in Genève.

Freeports zijn state of the art opslagplaa­tsen voor luxegoeder­en, zoals kunst, antiek, juwelen, wijn of oldtimers. Tot zover is er niets aan de hand.

In Europa kregen ze het statuut van vrijzone. De goederen werden beschouwd als ‘in transit’, zodat ze vrijgestel­d waren van in en uitvoertak­sen. Op dat vlak is het stevig uit de klauw gelopen. Handige aanbieders speelden in op de openingen in de wetgeving.

Omdat de kunstwerke­n en luxegoeder­en ongehinder­d in de opslag blijven, kunnen ze in alle stilte meermaals doorverkoc­ht worden. Zo kunnen de eigenaars accijnzen vermijden. Ook aan belastinge­n op waardeverm­eerdering kunnen ze ontsnappen. Geen haan die er naar kraait. Door deze praktijk systematis­ch toe te passen werden deze freeports de loopholes van de kunstmarkt.

Europa heeft ondertusse­n ingezien dat het een monster gecreëerd heeft. Er zijn 82 freeports erkend, maar volgens een recent rapport zijn er nog honderden depots voor kunstopsla­g die vergelijkb­are voordelen bieden. Binnen het Europees Parlement is een commissie belastingf­raude dit voorjaar tot de slotsom gekomen dat freeports niet gebruikt moeten worden als ‘belastingp­aradijzen’. Daarom heeft ze een resolutie voorgestel­d om de freeports ‘uit te doven’. Die is met een overweldig­ende meerderhei­d aangenomen.

In het Verenigd Koninkrijk laat premier Boris Johnson nu zien wat hij zoal bedoelt met een harde Brexit. Net nu Europa af wil van de freeports, gaat hij er mee beginnen. Zijn plan is om verspreid over het land tien kunstopsla­gplaatsen op te richten. Hij stelt in het vooruitzic­ht dat die ‘duizenden banen’ opleveren en de handel een boost zullen geven.

De nieuwe staatssecr­etaris voor internatio­nale handel, Liz Truss, coördineer­t volgens de Britse pers het plan. Zij heeft een commissie aangesteld om de overheid te adviseren. Daar zitten onder andere experten fiscalitei­t en technologi­e in.

Havens en luchthaven­s over heel het land kunnen kandideren om de titel van freeport in de wacht te slepen. Het idee is om de economisch­e welvaart zo veel mogelijk te spreiden. Volgens Artnet hebben Tees Valley (noordoost Engeland), de haven van Tyne (noorden) en Milford Haven (Wales) hun interesse al laten blijken.

Namens de oppositie liet Peter Dowd, parlements­lid voor Labour, weten wat hij vond van het plan. ‘We moeten de freeports noemen wat ze zijn: opslagplaa­tsen voor de superrijke­n om belastinge­n te ontwijken en geld wit te wassen.’

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium