De Standaard

Hoe privé is het privéleven van een politicus?

De Nederlands­e krant ‘De Telegraaf’ pakt groot uit met de arrestatie van de zoon van Femke Halsema.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Femke Halsema, burgemeest­er van Amsterdam, zit in een catch 22: wat ze ook doet, het zal niet goed zijn.

Ze is in die vervelende positie geraakt nadat haar zoon, een vijftienja­rige puber in Amsterdam, op 14 juli met vrienden een lege woonboot was binnengedr­ongen. Daar hadden ze zich volledig laten gaan. Ze spoten de brandbluss­ers aan boord leeg en maakten zoveel kabaal dat de politie werd gealarmeer­d. De pubers gingen op de loop maar werden opgepakt. Na hun arrestatie vond de politie twee messen op de boot, op hun vluchtrout­e lag een neppistool.

Zulke kleine interventi­es zijn schering en inslag voor de Amsterdams­e politie, ze zijn geen voer voor de misdaadjou­rnalisten. Maar in dit geval was de puber de zoon van de burgemeest­er, en dat was voor De Telegraaf té mooi om te laten liggen. ‘Zoon van burgemeest­er gearrestee­rd na gewapende inbraak’ stond vorige woensdag – een maand na de feiten – op de voorpagina van de krant. Verderop suggereert De Telegraaf dat de zaak in de doofpot werd gestoken, omdat Halsema burgemeest­er is. ‘Meerdere politiemen­sen zeggen van hogerhand opdracht te hebben gekregen om te zwijgen over het incident’, schrijft de krant.

Open brief als antwoord

Het bericht, de prominente plaats in de krant en de teneur van het artikel zijn slecht gevallen bij Halsema. In ‘Mijn zoon heeft een fout begaan’, een open brief aan alle Amsterdamm­ers, vertelt ze omstandig de versie van de feiten van haar zoon. Ze vergoelijk­t het gedrag van haar zoon geenszins, maar ze is wél boos omdat het privéleven van haar zoon door het artikel in De Telegraaf te grabbel gegooid is. Ze is van mening dat haar zoon evenveel recht op privacy heeft als Jan Modaal. ‘Er is sprake van een privékwest­ie van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkb­are zaken nooit openbaar zouden zijn midden in een catch 22. gemaakt’, schrijft ze.

Halsema legt uit dat er helemaal geen sprake is van een doofpot, maar dat ze wel een onderschei­d wil maken tussen burgemeest­er Halsema en moeder Halsema. Om te vermijden dat het onderschei­d vaag zou worden, heeft ze het integritei­tsbureau ingeschake­ld. Ze was de politie dankbaar toen ze hoorde dat ze zijn naam hebben afgescherm­d.

Ziehier de catch 22: als Halsema niet gereageerd had, dan was het doofpotver­haal mogelijk almaar luider gaan klinken. Nu ze zo omstandig heeft gereageerd, maakt ze zich kwetsbaar als burgemeest­er, schrijft reputaties­pecialist Paul Stamsnijde­r in NRC.

Hoe privé is het privéleven van een politicus? Dat je van een burgemeest­er mag verwachten dat hij of zij het voorbeeld geeft, daarover is iedereen het eens. Maar mag van de gezinslede­n verwacht worden dat ze in hetzelfde keurslijf stappen? Bij De Telegraaf vinden ze van wel.

 ?? © epa/efe ?? Femke Halsema:
© epa/efe Femke Halsema:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium