De Standaard

Niet alleen handelsoor­log bezorgt Duitsers hoofdpijn

-

De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gekrompen. In het eerste kwartaal was er nog 0,4 procent groei.

De krimp verrast niet. De oorzaak hoeven we immers niet ver te zoeken. De Duitse exportecon­omie wordt midscheeps geraakt door de opflakkere­nde handelsoor­log tussen de VS en China. Sommige bedrijven, zoals BMW en Mercedes, voelen dat rechtstree­ks, omdat ze auto’s uitvoeren van de VS naar China. Andere bedrijven voelen de vertraging van de Chinese economie. Ook de onzekerhei­d weegt.

Toch zullen niet alle Duitse problemen van de baan zijn als de handelsoor­log opgelost raakt. Of zoals Carsten Brzeski, hoofdecono­om bij ING Duitsland, het uitdrukt: ‘Stel dat Trump met vijf nieuwe tweets de handelsoor­log Beëindigt, dan heeft Duitsland nog altijd een probleem.’

De Duitse export en economie lijden onder de zwakke prestaties van de autoindust­rie. Die bevindt zich in een existentië­le crisis. Na het dieselscha­ndaal hebben de Duitse automakers de ommezwaai naar de elektrisch­e auto gemaakt. Dat vergt massale investerin­gen, en het is maar de vraag of Duitsland zijn leidende positie kan behouden. Het einde van de handelsoor­log lost dat probleem niet op.

Duitsland is geen kampioen op het vlak van digitale producten en diensten

Bovendien staat Duitsland sterk in de maakindust­rie, maar het is geen kampioen op het vlak van digitale producten en diensten. Het land hinkt achterop op het vlak van snel internet, blijkt uit Europese cijfers. ‘Te veel bedrijven hebben een slechte internetve­rbinding, waardoor ze moeite hebben om aansluitin­g te vinden met het internet of things en de digitale wereld’, stelt Brzeski. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat maar één Duits bedrijf op de vijf gebruikmaa­kt van de cloud. In België is dat twee keer zoveel.

Ook de Duitse infrastruc­tuur kraakt door onderinves­teringen. Brzeski maakt de vergelijki­ng met het wielrennen. ‘Je rijdt al jaren op kop, voor het peloton uit. Plots krijg je een hongerklop­je, want je bent vergeten te eten en te drinken. Dat los je niet op door twee keer te drinken.’

Duitse economen roepen de regering op om meer te investeren. Zo pleitte Gerald Hüther, directeur van denktank IW in Keulen, woensdag voor een ‘Deutschlan­dfonds’ van 450 miljard euro, om de digitalise­ring te versnellen en klimaatopl­ossingen te zoeken.

Maar of dat er komt, is nog maar de vraag. Voor de CDU van bondskanse­lier Angela Merkel is de schwarze Null (een begrotings­overschot, red.) heilig. Dinsdag, vóór de cijfers gepublicee­rd werden, verklaarde Merkel nog dat ze geen noodzaak ziet om de groei te stimuleren. ‘Er is geen nood aan een conjunctuu­rpakket’, zei ze.

Duitsland kan hopen dat Trump de toon in de aanloop naar het verkiezing­sjaar 2020 wat mildert. Dat kan de Duitsers wat rugwind geven om in het peloton te blijven. Maar om opnieuw een demarrage te plaatsen, zijn andere middelen nodig.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium