De Standaard

Het mirakel van Plzen

Antwerp kraakte, plooide ook even, maar Mbokani bracht in de verlenging­en alsnog de verlossing. De Great Old miraculeus naar de laatste voorronde.

- Europa League

PLZEN I ‘Hello... Can I come in? Pleaaase?’ Een Antwerpfan probeerde haar vrouwelijk­e charmes nog te gebruiken. Helaas: samen met een paar honderd anderen was ze voor niks richting Doosan Arena gewandeld. Hop, terug naar het centrum van Plzen, om daar te verbroeder­en met de rest en vooral een café met tv te zoeken. De eerste kans van de wedstrijd zullen ze wel hebben gemist. Al na 55 seconden bediende Bolingi Refaelov, die zichzelf met een knappe controle alleen voor doel zette. Hij trapte uit een schuine hoek iets te wild over.

U leest het goed: Bolingi stond erin, en wel in plaats van landgenoot Mbokani. De Congolese spits was niet topfit, en Bölöni nam geen risico.

Antwerp leek net weer vlotjes zijn voet naast die van Viktoria Plzen te zetten, maar de Tsjechen zorgden op den duur dan toch voor gevaarlijk­e standjes. Buta redde de meubelen toen Kopic uithaalde. Wat later verslikte Bolat zich in een harde voorzet, maar zijn defensie kon de bal na veel geharrewar wegwerken. Dat de Italiaan Massa in die fase geen penaltyfou­t zag in de tackle van Batubinsik­a, was mooi meegenomen voor de bezoekers, die stilaan kreunden onder de druk van de thuisploeg. Juklerod werd enkele keren voorbijger­aasd door spurtbom Kayamba en mocht blij zijn dat hij maar één gele kaart kreeg.

Eén geluk voor de Great Old: scoren hebben ze bij Viktoria verleerd. De ploeg van Pavel Vrba stond al meer dan zes uur droog. De moedeloosh­eid droop van de tribune, zeker toen Limbersky een slimme achteruit gelobde vrijschop van Hrosovsky tegen de onderkant van de lat poeierde.

Fout op Bolat

Aan de rust stond het miraculeus nog 00. Een minuutje eerder had Bölöni wel al moeten wisselen. Bolingi bleef liggen en greep kermend van de pijn naar de enkel – Mbokani moest zo alsnog opdraven. Het was aan hem om eens een bal bij te houden voorin, want dat was amper gelukt.

Antwerp begon weer wat offensieve­r, wat resulteerd­e in een schot(je) van Haroun, maar eveneens in een reuzegrote kans aan de overkant. Seck en Batubinsik­a stonden vrij hoog en met de ruimte in de rug wist aanvaller Krmencik wel raad. De man die vorige zomer in beeld was bij Club Brugge, spurtte weg en kon uithalen, maar Bolat smeet zich in de baan van de bal en bracht redding. Een topsave, maar wat later moest Bolat vooral opnieuw de voetbalgod­en danken. Een vrijschop van alweer Hrosovsky werd nu door rechtsback Havel tegen de lat verwerkt. Ook Kalvach knalde een huizenhoge kans over.

‘Het mirakel van Plzen’, schreven we alvast boven dit verslag – afwachten of die titel standhield. De thuisfans begonnen zich stilaan te ergeren aan het getalm van Bolat en co., en aan de zoveelste bijnagoal – dit keer van Kayamba. Maar het kon niet uitblijven. Plots stond de 10 dan toch op het bord. De manier waarop maakte het extra zuur. Bolat claimde een duwfout van Chory en had gelijk, zeker omdat het in zijn kleine rechthoek gebeurde. De scheids liet echter begaan en Krmencik tikte binnen. Het protest haalde niks uit, een VAR hebben ze in de Europa League nog niet.

Mekkerende Seck

We konden vooruitspo­elen naar … de verlenging­en. Waarin Antwerp in hetzelfde bedje ziek bleef en kansen bleef weggeven. De eerste werd nog overgekopt door Krmencik, maar die herpakte zich bij de tweede en zette de 20 op het bord. De opdracht bleef dezelfde voor de mannen van Bölöni: die ene uitgoal maken. Maar met tien tegen elf werd dat nog een stuk moeilijker. Seck kreeg geel na een tackle en meteen een tweede voor mekkeren. Lamkel Zé moest zowaar Haroun tegenhoude­n of die had ook prijs.

Toch voelde je dat de Tsjechen er niet gerust in waren, en gelijk hadden ze. In de tweede verlenging bracht Refaelov een vrijschop gevaarlijk voor doel en daar was Mbokani er als de kippen bij om te scoren. Ongelofeli­jk, maar waar: ‘het mirakel van Plzen’ was alsnog een feit. Nu wacht de volgende klip: het Nederlands­e AZ uit Alkmaar. (dvd) VIKTORIA PLZENANTWE­RP .............. 21 82’ Krmencik 10, 90+8’ Krmencik, ‘114 Mbokani

AZ uit Alkmaar volgende tegenstand­er van Antwerp

 ?? © Jan De Meuleneir/photo news ?? Ongelofeli­jk: Dieumerci Mbokani heeft Antwerp naar de volgende ronde gekopt.
© Jan De Meuleneir/photo news Ongelofeli­jk: Dieumerci Mbokani heeft Antwerp naar de volgende ronde gekopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium