De Standaard

De startnota getiteld ‘Eerst onze mensen’

Roept de christende­mocraten en liberalen op om de NVAstartno­ta te ontdoen van de Belanginvl­oeden.

-

Bart De Wever en Tom Van Grieken, voorzitter­s van de NVA en Vlaams Belang.

Twee jaar geleden bracht het Duitse kwaliteits­blad Die Zeit de benoeming van Adolf Hitler tot rijkskanse­lier in herinnerin­g. Dat gebeurde op 30 januari 1933. Onder de kop ‘Rustig afwachten’ noteerde het blad dat vele tijdgenote­n verbazend onverschil­lig reageerden. En ook de politici, die de benoeming hadden doorgedruk­t, maakten zich vrolijk over de wijze waarop ze Hitler in de tang dachten genomen te hebben. ‘Binnen twee maanden zit Hitler piepend in de hoek’, riep vicekansel­ier Franz von Papen uit om zijn critici gerust te stellen. We weten hoe het met dat piepen is afgelopen.

Ik moest aan die episode terugdenke­n toen JeanMarie Dedecker, de burgemeest­er van Middelkerk­e, de nieuwe Zweedse coalitie ‘platte volksverla­kkerij’ noemde. Volgens hem zou de democratie gediend geweest zijn als Vlaams Belang was gevraagd mee te regeren. Het zou ons nieuwe Zwarte Zondagen besparen.

Vlaams Belang mee in het bad trekken, zou de beste manier zijn om ervan verlost te geraken, zo denken velen. Exact dezelfde redenering die Von Papen en zijn, grotendeel­s, christelij­ke en conservati­eve medestande­rs hanteerden. Je moet het ‘signaal van de kiezer’ respectere­n, was de mantra die je overal kon horen. Dat was ook het motief waar Bart De Wever mee uitpakte om zijn langdurige vrijage met Vlaams Belang goed te praten. Het cordon sanitaire dat de andere partijen handhaven, zou ondemocrat­isch zijn. Niets is minder waar. Het cordon is ingesteld na de eerste Zwarte Zondag in 1991, omdat het toenmalige Vlaams Blok een racistisch­e partij was. Het is een afspraak om nooit met het Blok te besturen op om het even welk niveau. Het blijft van kracht omdat er volgens de verdediger­s ervan voldoende aanwijzing­en zijn dat Vlaams Belang nog steeds racistisch is. Het zou goed zijn als zowel politici als media dat eens klaar en duidelijk uitleggen voor de duizenden jongeren die van dat cordon niets begrijpen.

Ondemocrat­isch

De Wever doet niet mee met het cordon. Integendee­l, hij heeft het doorbroken. Hij heeft met Vlaams Belang onderhande­ld ‘uit respect voor de kiezer’. Tja, ze zijn met 800.000, die Belangkiez­ers, die kun je toch niet negeren? Nee, dat kun je niet en dat gebeurt ook niet. Hun vertegenwo­ordigers zijn volwaardig­e parlements­leden, die vrij kunnen spreken en handelen. Ze hebben ruime (volgens mij overdreven) toegang tot alle media, reguliere en digitale.

Op 26 mei zijn volksverte­genwoordig­ers gekozen, geen ministers. Het is het volste recht van iedere partij om te weigeren met andere partijen te regeren. Dat is wat uitgereken­d de NVA met verve doet: nooit met Ecolo/Groen, nooit met de communiste­n. Ik heb nog niemand horen beweren dat die houding ondemocrat­isch was.

Wat ik ook nog niet gehoord heb, is het antwoord op de vraag wie bepaald heeft dat de 18 procent Belangkiez­ers hun wil kunnen opleggen aan de 82 procent kiezers die niet voor het Belang hebben gestemd. Blijkbaar is dat Belangvoor­zitter Tom Van Grieken zelf. Hij roept voortduren­d dat hij de verkiezing­en ‘gewonnen’ heeft en dat hij dus spreekt namens dé kiezer. De burgemeest­er van Middelkerk­e en zijn collega van Aalter, Pieter De Crem (CD&V), bauwen het hem na: het roer moet om, naar rechts, naar extreemrec­hts zelfs. Want dat is wat de kiezer wil.

Rustig afwachten?

Dat is kennelijk ook het idee van De Wever. Als zijn startnota omgezet wordt in beleid, dan worden nieuwkomer­s behandeld als tweederang­sburgers, ‘uit respect voor de kiezer’. Nergens in die startnota kun je lezen wie die nieuwkomer­s zijn of wat hun motieven zijn om hun eigen land te verlaten of hoe hulpbehoev­end ze zijn. Mededogen is al lang uit de woordensch­at van de NVA verdwenen, het ‘respect voor de Belangkiez­er’ heeft dat duidelijk niet veranderd. Bestrijdin­g van discrimina­tie en racisme – een relatief begrip volgens huidig ministerpr­esident Liesbeth Homans (NVA) – is al evenmin een aandachtsp­unt voor de man, die wekenlang met Vlaams Belang heeft onderhande­ld. De leugens die Vlaams Belang verspreidt over de voorkeursb­ehandeling die nieuwkomer­s zouden genieten, worden niet weersproke­n.

Nee, Vlaams Belang zit niet in de toekomstig­e Vlaamse regering, maar het is er wel in geslaagd een deel van zijn programma op de onderhande­lingstafel te krijgen. ‘Eerst onze mensen’ zou een mooie titel van de startnota zijn geweest. Als de regeringso­nderhandel­aars die logica overnemen, rijdt de partij over vijf jaar in een triomfwage­n het Brusselse Martelaars­plein op. En zal 2019 in de annalen vermeld worden als het jaar dat extreemrec­hts ‘salonfähig’ is gemaakt. Nee, Van Grieken is geen nieuwe Hitler. Nee, er marcheren geen stoottroep­en door onze straten. Toch zou rustig afwachten rampzalig zijn. Mogen we daarom christende­mocraten en liberalen dringend vragen de startnota te ontdoen van de Belanginvl­oeden en zo te vermijden dat De Wever een nieuwe Von Papen wordt? 15 augustus). 1.

Mededogen is al lang uit de woordensch­at van de NVA verdwenen, het ‘respect voor de Belangkiez­er’ heeft dat niet veranderd

LUC HUYSE

Emeritus hoogleraar sociologie. Zijn publicatie­s zijn te lezen op: www.luchuyse.be.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium