De Standaard

Beschuldig­ingen bezwaren Europees examen Reynders

- MARK EECKHAUT PETER DE LOBEL © belga

Het parket van Brussel voert een onderzoek naar vicepremie­r Didier Reynders (MR) nadat een exagent van de Staatsveil­igheid hem heeft beschuldig­d van corruptie en witwassen. Reynders ontkent in alle talen.

‘Ik ontken alle beschuldig­ingen’, reageerde Didier Reynders zaterdag vanop de Waalse Feesten in Namen. ‘Ik lees in de krant dat er een procedure is, maar ik had daar geen weet van. Ik heb mijn advocaat gevraagd om contact op te nemen en ik hoop zo vlug mogelijk meer details te hebben.’

Reynders is door de regering voorgedrag­en als Europees commissari­s en heeft de bevoegdhei­d Justitie toebedeeld gekregen. Over twee weken wordt hij op de rooster gelegd in het Europees Parlement tijdens een ‘hearing’, een vaste procedure voor alle kandidaatc­ommissaris­sen. De timing voor deze beschuldig­ingen kon dus moeilijk slechter zijn.

Het was de krant De Tijd die het nieuws afgelopen weekend bracht. Het onderzoek is opgestart nadat Nicolas U.d.S, een exgeheim agent van de Staatsveil­igheid, in april naar de Brusselse federale gerechteli­jke politie is gestapt met een reeks aantijging­en van corruptie en witwassen tegen Reynders.

Kunstverko­op

U.d.S beschuldig­t Reynders er onder andere van dat hij smeergeld zou hebben ontvangen voor de bouw van een reeks overheidsg­ebouwen, onder andere de Belgische ambassade in Kinshasa. Maar ook bij de huur van de Brusselse politietor­en, het RAC.

De man legde ook verklaring­en af over omkoping door wapenhande­laars en een Congolese verkiezing­skandidaat. Het smeergeld zou – aldus U.d.S – witgewasse­n zijn via een ingenieus systeem met verkoop van kunst.

Het parket voert nu een vooronderz­oek. Als het daarna oordeelt dat er concrete aanwijzing­en zitten in de aangifte tegen de minister van Buitenland­se Zaken en Defensie, dan wordt een raadsheero­nderzoeksr­echter aangesteld om het onderzoek te voeren.

Russische maffia

Nicolas U.d.S. zocht bij de Staatsveil­igheid jarenlang informatie over de activiteit­en van de Russische maffia in ons land. Hij stapte begin 2018 op bij de Staatsveil­igheid na een reeks conflicten met zijn hiërarchie, achterhaal­de De Standaard.

Die hiërarchie verweet U.d.S dat zijn rapporten de voorbije jaren wel veel geruchten bevatten, maar dat die nooit werden gestaafd door harde feiten. Zo ook in zijn verslagen over Reynders, die daarom ook nooit werden overgemaak­t aan het parket.

De agent voelde zich geviseerd door wat hij zelf zag als de ‘Reyndersge­trouwen’ bij de dienst. Zij zorgden er volgens hem voor dat hij zijn werk niet meer kon doen. Uiteindeli­jk stapte Nicolas U.d.S op.

Ten tijde van de parlementa­ire Kazachgate­commissie, waar ook Didier Reynders in het vizier kwam, deden de verhalen van U.d.S de ronde bij leden van de commissie en journalist­en, ook van De Standaard.

Maar bij gebrek aan harde feiten zijn de beweringen van U.d.S over de Kazachen en Reynders nooit gebruikt in de commissie en nooit gepublicee­rd in de kranten. In april jongstlede­n is U.d.S met zijn verhaal naar de federale politie en het parket gestapt.

Het is nu aan het parket en de speurders om uit te maken of de beweringen van de gewezen geheim agent meer zijn dan hersenspin­sels en geruchten, en of er een echt gerechteli­jk onderzoek komt. Of die duidelijkh­eid er nog komt voor Reynders het Europees Parlement moet trotseren, is onzeker.

De hiërarchie van de Staatsveil­igheid verweet U.d.S dat zijn rapporten wel veel geruchten bevatten, maar dat die nooit werden gestaafd door harde feiten

Volgens U.d.S. zou Reynders smeergeld hebben ontvangen voor onder andere de bouw van de In 2013 ging hij op die bouwplaats een boom planten.

 ??  ?? sade in Kinshasa. Belgische ambas
sade in Kinshasa. Belgische ambas

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium