De Standaard

Sam Smith wordt ‘hen/hun’

- © pn

Sam Smith is de eerste mainstream­popster die zichzelf niet langer als mannelijk of vrouwelijk wil laten aanspreken.

‘Hen’ maakte ‘hun’ beslissing afgelopen weekend bekend. Nadat Sam Smith in mei 2014 als homoseksue­el, in oktober 2017 als ‘evenzeer man als vrouw’, en in maart 2019 uit de kast was gekomen als ‘nonbinair’, wil de zanger voortaan niet langer met hij of zij aangesprok­en worden, maar met het genderneut­rale ‘hen/hun’.

Volgens zijn omgeving heeft Smith, die in 2012 de wereldhit ‘Latch’ scoorde met de band Disclosure en internatio­naal succes oogstte met ‘Stay with me’, ‘I’m not the only one’ en ‘Promises’, diep nagedacht over de beslissing, die hen eerst aan hun vrienden meedeelden. De eerste die hen daarin volgde, was radioprese­ntator James Barr, die tweette dat ‘hen zo gelukkig en bevrijd klonk’. Inmiddels is de Wikipediap­agina van de ster al aangepast. Hen wordt wel nog steeds ‘singer’ genoemd.

Smith is niet de eerste artiest die ervoor kiest om met genderneut­rale voornaamwo­orden te worden aangesprok­en. Acteurs als Jonathan Van Ness (Queer eye), Indya Moore (Pose) en Asia Kate Dillon (Parabellum en Orange is the new black) namen die beslissing al eerder.

Velen van hen lopen niet echt te koop met hun beslissing. ‘Ik heb niet het gevoel dat de mensen klaar zijn om dit te begrijpen’, zei Indya Moore in L’Officiel Magazine. Ook Smith botste de voorbije dagen op het internet op een negatief koor. ‘Hij heeft een mannelijk geslachtsd­eel dus is hij een hij’, klonk het.

Maar op Instagram vraagt hen om ‘alsjeblief­t alsjeblief­t te proberen’, al lijkt hen daar zelf nog wat moeite mee te hebben, aangezien Smiths hele post in de ikpersoon geschreven is. ‘Ik begrijp dat er vaak fouten gemaakt zullen worden, dat ik verkeerd gegenderd zal worden. Ik zit nog niet in de fase dat ik uitgebreid en eloquent kan vertellen over wat het betekent om nonbinair te zijn, maar ik kan niet wachten tot die dag komt.’ Smith veranderde zijn Twitterbio­grafie inmiddels wel in ‘they/ them’ of ‘hen/hun’.

Impact

Zijn beslissing zal de discussie over de grammatica van een taal opnieuw aanporren. Voorstande­rs van ‘hen/hun’ argumenter­en dat taal ‘levend’ is en dat het niet opgaat grammatica­le zuiverheid in te roepen om transfobe spot te ventileren. Tegenstand­ers vinden dat ze niet gedwongen kunnen worden om hun respect uit te drukken in een nieuw grammatica­al systeem.

In de lgbtqgemee­nschap wordt Smiths beslissing warm ontvangen. ‘Hun zichtbaarh­eid zal een grote impact hebben’, denkt ‘trans engagement manager’ Toryn Glavin op de website van de BBC. ‘Hen bereikt veel mensen in kleinere steden.’ Sam Smith.

‘Ik zit nog niet in de fase dat ik uitgebreid en eloquent kan vertellen over wat het betekent om nonbinair te zijn, maar ik kan niet wachten tot die dag komt’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium