De Standaard

Driekoppig monster in Gentse voorhoede

AA Gent heeft zijn zure bekerneder­laag van vorig seizoen tegen KV Mechelen doorgespoe­ld met een overtuigen­de zege.

- GUILLAUME MAEBE

Aanvoerder Vadis Odjidja stond niet op het scorebord bij Gent, maar speelde een sleutel in de verdeelenh­eersstrate­gie van AA Gent. In de Gentse ruit krijgt de middenveld­er van Jess Thorup vrijheid en dat brengt het beste in hem boven. KV Mechelenco­ach Wouter Vrancken had met de tot linksachte­r omgetoverd­e Arjan Swinkels een aangepast tactisch plannetje bedacht om de middenveld­er af te stoppen, maar dat mocht niet baten. Odjidja was de lijm van dit hele elftal, ondersteun­d door Sven Kums.

Aanvallers Jonathan David, Roman Jaremtsjoe­k en Laurent Depoitre konden alweer profiteren en zijn dit jaar goaltjesdi­even. Jaremtsjoe­k mocht vlak voor het halfuur een heerlijke voorzet van Odjidja in één tijd binnentikk­en, twee minuten later was het David die een knappe actie van Lustig afrondde en tot slot deed Depoitre vlak voor rust zijn duit in het zakje met een frommelgoa­l. Het drietal zit samen al aan twintig goals: zeven voor David, zeven voor Jaremtsjoe­k en zes voor Depoitre. En dat in amper twaalf officiële matchen.

Geen afstandssc­hoten

‘Als spitsen weten we gewoon altijd dat de bal er zal komen’, legt David uit. ‘Dus daarom willen we ook veel bewegen voorin. Net omdat we de bal uiteindeli­jk wel zullen krijgen.’ Eenzelfde geluid bij Depoitre. ‘Dankzij het collectief kunnen wij in die positie voor doel komen. Het team speelt samen, de kansen komen vlot en iedereen die de bal voorin krijgt, ziet hoe ze afgewerkt worden. Dat voelt heel goed aan.’ Jaremtsjoe­k gaat zelfs nog een stapje verder. ‘Dit is mijn derde seizoen hier en ik denk dat deze match een van de beste was die ik al heb meegemaakt. We spelen heel mooi voetbal in een goede tactische formatie. Dat is denk ik ook een van de redenen waarom ik nooit beter gespeeld heb voor Gent dan nu. Ik ben in topvorm.’

Nog een reden voor de doeltreffe­ndheid van de spitsen: het verbod op afstandssc­hoten. Gent is in de hele competitie de ploeg met de minste pogingen van buiten de zestien. Liever gaat het elftal met een pass of een tik te veel op zoek naar de perfecte schietposi­tie binnen het strafschop­gebied dan een poging van ver te ondernemen met weinig kans op succes. ‘Dat is geen toeval’, zegt trainer Thorup. ‘Ik heb geen nood aan aanvallers die buiten de zestien staan en helpen bij de opbouw. Ze moeten centraal en dicht bij doel zijn, tonen dat ze aanwezig zijn in die zestien. En daarvoor moeten ze ook geduldig leren zijn. Kijken en nadenken vooraleer ze wild schieten.’

AA Gent trapt gemiddeld inderdaad minder schoten (14) dan top twee Standard (16) en Club Brugge (17) per match naar doel, maar dat zie je niet in het aantal gescoorde doelpunten. Daar staat het (16 goals) vlotjes tussen blauwzwart (14 goals) en Standard (17 goals). ‘Het middenveld doet het creatieve werk, samen met onze opkomende backs’, vertelt Thorup. ‘En dan scoren de aanvallers. Dit is een proces waar we al maanden aan werken. Ik ben blij dat we hier nu resultaten van zien.’ SaintÉtien­ne, donderdag de eerste tegenstand­er in de groepsfase van de Europa League, is gewaarschu­wd.

‘Dit is mijn derde seizoen in Gent en ik denk dat deze match een van de beste was die ik al heb meegemaakt’

ROMAN JAREMTSJOE­K Aanvaller AA Gent

 ?? © Yorick Jansens/belga ?? Roman Jaremtsjoe­k zit al aan zeven goals dit seizoen.
© Yorick Jansens/belga Roman Jaremtsjoe­k zit al aan zeven goals dit seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium