De Standaard

Neymar legt eigen fans het zwijgen op

- BART LAGAE

Hoogspanni­ng in Parijs. Neymar werd in zijn eerste match na zijn misgelopen transfer uitgeflote­n door de eigen fans. Tot hij hen met een magistrale retro het zwijgen oplegde.

Terwijl Belgen en Turken woensdag aan de buis gekluister­d zitten voor Club Brugge–Galatasara­y, kijkt de rest van de voetbalwer­eld naar de andere wedstrijd in de groep. Paris SaintGerma­in–Real Madrid is een wedstrijd tussen twee kroonprete­ndenten. Een weerzien ook tussen Neymar Junior en de Rode Duivels Thibaut Courtois en Eden Hazard, voor het eerst sinds het WK. Maar vooral: de eerste Champions Leagueweds­trijd voor Neymar sinds hij een transfer naar FC Barcelona zag afspringen. De competitie­wedstrijd van zaterdag tegen Straatsbur­g zette alvast de toon.

Neymar had in vier maanden geen wedstrijd voor PSG meer gespeeld. De Braziliaan en zijn vaderzaakw­aarnemer zetten alles op alles om afgelopen zomer te vertrekken naar Spanje. Real Madrid had interesse, maar de speler zelf had zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Barcelona. Neymar wilde zelfs 20 miljoen euro bijleggen om de Qatarese eigenaars van Paris SaintGerma­in tevreden te stellen. Maar die dachten er niet aan hun sterspeler te laten gaan. Ze hadden zelf twee jaar geleden een recordbedr­ag betaald om de Braziliaan­se ster binnen te halen en hielden hem aan zijn contract.

Neymar kon niet anders dan met hangende pootjes aan het nieuwe seizoen beginnen. Na een vermoeiend­e interlandb­reak met Brazilië stond hij zaterdag aan de aftrap tegen Straatsbur­g. Zodra hij aan de bal kwam, klonk er oorverdove­nd gefluit en gejoel. Het Parijse publiek heeft het zijn sterspeler niet vergeven dat hij zinnens was om hen te verlaten.

‘Ik probeer er rustig bij te blijven’, vertelde Neymar na afloop aan de Franse pers. ‘Ik begrijp dat het heel moeilijk voor hen (de supporters, red.) is. Maar vanaf nu ben ik een speler van PSG. Als ze me willen uitfluiten, is dat geen probleem. Maar er zitten nog 24 spelers in onze kern. Zij verdienen het niet met deze situatie te leven. We vormen één ploeg en de supporters moeten hun ploeg steunen. Als iedereen achter de ploeg staat, zijn we sterker.’

Neymar was slim genoeg om niet te provoceren en concentree­rde zich op de match. Op enkele balverliez­en na deed hij meer dan zijn best. Maar zoals zoveel Franse ploegen was Straatsbur­g voor een punt naar Parijs gekomen en plooide het terug voor het doel van Rode Duivel Matz Sels.

De 0–0 stond nog op het bord toen de blessureti­jd aanbrak. En daarin nam Neymar Junior op verbluffen­de wijze weerwraak op zijn belagers. Met een machtige omhaal gaf hij Sels geen enkele kans. Een doelpunt van een kwaliteit waarmee alle criticaste­rs aan de grond genageld stonden. Deze Neymar is onmisbaar voor PSG.

Geen vader

‘Ik was heel blij met mijn goal’, zei Neymar. ‘Ik werd in eigen huis uitgeflote­n, maar God was me gunstig gezind vandaag. Toen de goal viel, konden de supporters niet anders dan tevreden zijn.’

Neymar Junior kwam nog één keer terug op de misgelopen transfer naar Barcelona. ‘Iedereen weet dat ik wilde vertrekken. Ik had persoonlij­ke redenen, het was niet tegen het instituut PSG gericht. Als ik me ergens niet goed voel, wil ik vertrekken. Ik heb er alles aan gedaan, maar mocht niet weg. De zaak is gesloten nu. Ik ben bij PSG en ga alles geven. Ook al voelt elke wedstrijd op dit moment als een uitwedstri­jd aan.’

‘Elke wedstrijd voelt op dit moment als een uitwedstri­jd aan’

NEYMAR JUNIOR Speler PSG

 ?? © Dave Winter/belga ?? In de 92ste minuut besliste Neymar het duel tegen Straatsbur­g met een knappe omhaal.
© Dave Winter/belga In de 92ste minuut besliste Neymar het duel tegen Straatsbur­g met een knappe omhaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium