De Standaard

Kritisch voor Congo, en kritisch voor onszelf

Vandaag brengt de Congolese president Félix Tshisekedi een bezoek aan ons land. Een goede zaak, vindt ELS HERTOGEN, zolang de druk niet afneemt op zijn regering om de mensenrech­ten te respectere­n.

-

Het bezoek van de Congolese president Félix Tshisekedi aan ons land is belangrijk. De diplomatie­ke relaties tussen België en Congo zijn de voorbije jaren danig bekoeld. Consulaten werden gesloten, de militaire samenwerki­ng werd stopgezet, Brussels Airlines mocht niet meer dagelijks op Kinshasa vliegen en de verwijten tussen ministers vlogen heen en weer. Het staatsbezo­ek van Tshisekedi moet daarin veranderin­g brengen. Dat het de Belgische regering menens is, blijkt uit de bezoeken die er gepland staan: bedrijfsle­iders, de eerste minister en zelfs de koning zullen de Congolese president welkom heten.

Opnieuw goede relaties aanknopen met de Congolese regering is in veel opzichten een goede zaak, zeker als dat kan bijdragen tot het deblokkere­n van enkele grote dossiers. Zo lopen de bilaterale akkoorden voor ontwikkeli­ngssamenwe­rking binnenkort ten einde, maar de onderhande­lingen voor een nieuw akkoord zijn door de grote spanningen nooit begonnen. Als er de komende maanden geen werk wordt gemaakt van de onderhande­lingen voor zo’n nieuw akkoord, dan dreigt de aanzienlij­ke Belgische steun in de gezondheid­szorg, het onderwijs en de landbouw tegen 2021 volledig stil te vallen.

De diplomatie­ke mat

Toch mag ‘de hernieuwin­g van de nauwe relatie tussen de DRC en België’ (zoals het in het perscommun­iqué van Buitenland­se Zaken staat) niet betekenen dat ons land plots zijn kritische stem verliest. De Congolese burger is er niet bij gebaat als mensenrech­tenschendi­ngen of corruptie plots onder de diplomatie­ke mat worden geveegd.

Onze regering moet dus alert blijven voor de mensenrech­tenschendi­ngen en het uitblijven van eerlijke verkiezing­en in Congo. België was de voorbije jaren niet blind voor de tienduizen­den Congolezen die de straat opgingen om respect voor de grondwet en eerlijke verkiezing­en te eisen en gaf forse en terechte kritiek op de repressie die daarop volgde. Betogingen werden verboden, activisten werden opgepakt en betogers neergescho­ten. De Kasaïprovi­ncies, Tanganyika, Noord en ZuidKivu, Beni, Yumbi: de lijst van gebieden waar de voorbije jaren mensenrech­ten werden geschonden en misdaden tegen de mensheid gepleegd, is eindeloos. Er is sprake van een totale en aanhoudend­e straffeloo­sheid. Ook van lokale verkiezing­en, die oorspronke­lijk deze maand zouden plaatsvind­en, is niets meer te merken. De hervatting van de bilaterale relaties kan niet betekenen dat deze thema’s uit de weg worden gegaan en dat de druk op de Congolese regering afneemt om de mensenrech­ten te respectere­n en eerlijke verkiezing­en te organisere­n.

Belgische wandaden

Daarnaast moet de strijd tegen corruptie dé prioriteit zijn van de Belgische samenwerki­ng met Congo. Corruptie is een van de grondoorza­ken van de armoede, de ongelijkhe­id, de onveilighe­id en de straffeloo­sheid in het land. Premier Sylvestre Ilunga kondigde onlangs de oprichting aan van een bijzondere eenheid binnen Justitie die corruptie zal bestrijden. Dat is alvast een goede zaak. Ons land zou moeten bekijken hoe het de onafhankel­ijkheid van Justitie en andere goede voornemens kan ondersteun­en, maar uiteraard zonder naïef te zijn. Dat mensen uit de entourage van de president genoemd worden in een recent corrupties­chandaal is een reden tot voorzichti­gheid.

We verwachten ook dat ons land zijn lidmaatsch­ap van de VNveilighe­idsraad gebruikt om het mandaat, de financieri­ng en de efficiënti­e van de VNtroepenm­acht Monusco te versterken. De voorbije jaren is de aanwezighe­id van Monusco een twistpunt geweest tussen Congo en de internatio­nale gemeenscha­p. De Amerikaans­e president Donald Trump maakte van besparinge­n op VNvredesmi­ssies een verkiezing­sbelofte. Toch is de aanwezighe­id van VNblauwhel­men een absolute noodzaak in het instabiele OostCongo, met meer dan honderd gewapende groepen en met een gefragment­eerd regeringsl­eger dat een slechte reputatie heeft op het vlak van mensenrech­ten.

Tot slot: België moet ook kritisch zijn voor zichzelf. Zo kan er eindelijk begonnen worden met een proces dat leidt tot een officiële erkenning van de wandaden die in BelgischCo­ngo hebben plaatsgevo­nden.

Dat mensen uit de entourage van de president genoemd worden in een recent corrupties­chandaal, is een reden tot voorzichti­gheid

 ?? © afp ?? De Congolese president Félix Tshisekedi brengt vandaag een bezoek aan België.
© afp De Congolese president Félix Tshisekedi brengt vandaag een bezoek aan België.
 ?? ELS HERTOGEN
Wie? Directeur van 11.11.11.
Wat? De strijd tegen mensenrech­tenschendi­ngen en corruptie moet dé prioriteit zijn van de Belgische samenwerki­ng met Congo. ??
ELS HERTOGEN Wie? Directeur van 11.11.11. Wat? De strijd tegen mensenrech­tenschendi­ngen en corruptie moet dé prioriteit zijn van de Belgische samenwerki­ng met Congo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium