De Standaard

Koerden sluiten verbond met Assad tegen Turkije

Om de Turkse militaire operatie in Syrië te stoppen gaan Koerden en Assad een opmerkelij­ke alliantie aan.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

De oorlog in Syrië is nooit gestopt het land en zijn bevolking te teisteren, maar de Turkse militaire operatie tegen de Koerdische strijders van de SDF (Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten, gedomineer­d door de YPGmilitie), in het noorden van het land, doet het al acht jaar durende conflict opnieuw hevig oplaaien. Zeker nu de Syrische regering, in alliantie met de Koerdische SDF, soldaten heeft gestuurd om, volgens het staatspers­agentschap Sana, ‘de Turkse agressie op Syrische bodem te confronter­en’.

Waar het leger precies zal worden ingezet, is nog niet duidelijk. De Libanese zender AlMayadeen meldde gisteren dat Syrische soldaten binnen 48 uur de grensstad Kobani willen binnentrek­ken en op Twitter circuleerd­en beelden van regeringss­oldaten in de buurt van de nabijgeleg­en stad Manbij. Waarschijn­lijk wil de Syrische regering, gesteund door Rusland, duidelijke grenzen stellen voor de Turkse opmars, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder op de dag had verklaard dat Turkije zo’n 35 kilometer op Syrisch grondgebie­d wil doordringe­n, om een ‘veiligheid­szone’ af te bakenen die van Kobani in het westen tot Hasaka in het noordooste­n reikt. Dat is verder naar het zuiden en het westen dan initieel gepland, zei ook de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mark Esper gisteren aan CBS. Volgens de Koerdische SDF dient de tegenaanva­l niet alleen om Turkije af te schrikken, maar zullen bepaalde gebieden ook opnieuw ‘bevrijd’ worden van het Turkse leger en de Syrische rebellen die Ankara steunen.

Bondgenoot­schap aan diggelen

Dat de Koerden en het regime van president Bashar alAssad bij de operatie gaan samenwerke­n, is opmerkelij­k, want de Koerden werden lange tijd gemarginal­iseerd en gediscrimi­neerd in Syrië. Door het uitbreken van de burgeroorl­og in 2011 konden ze de facto autonomie afdwingen in een gebied in het noorden van het land. Hoewel het amper tot militaire confrontat­ies kwam, was de Syrische regering niet opgezet met de

‘Van bij de start van de invasie hebben we gezegd dat we alle opties die ons volk kunnen behoeden van etnische zuivering zouden bestuderen’ MUSTAFA BALI Woordvoerd­er SDF

zelfbeschi­kking. Het regime noemde de Koerden zelfs ‘verraders’, omdat ze een alliantie waren aangegaan met de Amerikanen in hun strijd tegen IS. De SDF speelde een belangrijk­e rol in het verslaan van de terreurgro­ep.

Maar in geopolitie­k kan het verkeren. Het bondgenoot­schap tussen de Koerden en Washington ligt intussen aan diggelen, sinds de Amerikaans­e president Donald Trump zijn Turkse ambtgenoot Erdogan telefonisc­h verzekerde dat hij een Turks militair offensief tegen de SDF niet in de weg zou staan. Gisteren bevestigde Washington dat het alle 1.000 soldaten uit de regio zal terugtrekk­en.

De Koerdische strijders voelen zich verraden door Washington, en dus wenden ze zich nu tot Assad én Rusland, want de onderhande­lingen tussen het regime en de SDF vonden plaats op de Russische luchtmacht­basis in de Syrische havenstad Latakia. ‘Van bij de start van de (Turkse, red.) invasie hebben we gezegd dat we alle opties die ons volk kunnen behoeden van etnische zuivering zouden bestuderen’, zei Mustafa Bali, woordvoerd­er van de SDF.

Intussen heeft zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel Turkije opgeroepen zijn operatie tegen de Koerden in het noorden van Syrië stop te zetten. ‘Dit riskeert een onhoudbare humanitair­e crisis te veroorzake­n en laat IS toe zich te herstellen’, zei Macron gisteren.

De Turkse soldaten, gesteund door Syrische milities, winnen snel terrein en hebben gisteren met Tal Abyad de grootste grensstad veroverd sinds het begin van de operatie, vorige week woensdag. Ook de belangrijk­e M4snelweg langs de TurksSyris­che grens is volgens Ankara nu onder Turkse controle. Over het lot van de grensstad Ras alAïn was gisteravon­d nog onduidelij­kheid, maar bij het beleg zijn ook burgerslac­htoffers gevallen, meldt het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten (zie inzet).

Ontsnapte ISvrouwen

Bij gevechten rond Ain Issa, zo’n 150 kilometer verderop, zouden ook 785 familieled­en van ISaanhange­rs ontsnapt zijn uit een kamp, waar in totaal zo’n 13.000 ontheemden gehuisvest zijn. Dat heeft de Koerdische administra­tie gemeld. Volgens directeur Rami Abdulrahma­n heerst er ‘anarchie’ in het kamp. Verschille­nde bronnen binnen het kamp, onder meer geciteerd door The Washington Post en de ngo Save The Children, zeggen dat de beveiligde vleugel van het kamp nagenoeg leeg is. In die vleugel, beter bekend als de Annex, verbleven voornameli­jk vrouwen en kinderen van buitenland­se ISstrijder­s. Er werden geen mannelijke strijders van de terreurgro­ep vastgehoud­en.

Volgens onze informatie verbleven er zeker drie Belgische vrouwen in Ain Issa. De bekendste zijn Bouchra Abouallal en haar schoonzus Tatiana Wielandt (allebei bij verstek veroordeel­d tot vijf jaar cel wegens terrorisme), die elk drie kinderen hebben. Volgens Fatiha Lakjaa, de moeder van Bouchra, zijn zij niet ontsnapt en willen ze dat ook niet, omdat het veel te gevaarlijk is. ‘De Koerden hebben gewoon de deuren opengezet, omdat ze aandacht willen van Europa. Mijn kleinkinde­ren worden vogelvrij verklaard’, zegt ze aan De Standaard. ‘Ze kunnen nergens heen. Naar IS willen ze niet, en bij de pro Turkse milities van het Syrische leger zijn ze niet welkom.’ Een derde Belgische in Ain Issa is Fatima B. (ook bij verstek veroordeel­d tot vijf jaar cel wegens terrorisme) uit Borgerhout, die met een Vilvoordse strijder huwde. Volgens verschille­nde niet te verifiëren bronnen zou Fatima B. wel gevlucht zijn, al is het niet duidelijk waarheen, met wie of met welk plan. Fatima B. heeft geen kinderen.

De Koerdische Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF), die met steun van het Westen een belangrijk­e rol speelden in het verslaan van IS, zeggen dat ze door het Turkse offensief niet genoeg mensen hebben om de ge

vangenen te bewaken. ‘Wij werken nog steeds met het Westen samen tegen IS, maar vechten nu op twee fronten’, zei de Koerdische commandant Redur Xelil in een persconfer­entie. Hij noemde de heroplevin­g van de terreurgro­ep ‘al een feit’. Maar volgens Turkije willen de Koerden alleen maar druk zetten op het Westen, om tussenbeid­e te komen.

Bonte: ‘Roep Nationale Veiligheid­sraad bijeen’

Het Syrische Mensenrech­ten Observator­ium, een monitoring­groep gevestigd in GrootBritt­annië, publiceerd­e foto’s van vrouwen in zwarte nikabs die met kleine kinderen door het struikgewa­s rennen. Of de mensen op de foto ISfamiliel­eden zijn of burgers die vluchten voor de Turkse aanval is onduidelij­k.

Op dit moment heeft het Ocad, het coördinati­ecentrum voor de dreigingsa­nalyse, zicht op ruim vijftig Belgische ISstrijder­s die vastzitten in gevangenen­kampen in het noorden van Syrië. Het gaat om een vijfendert­igtal vrouwen en een twintigtal mannen die gevangen zijn genomen door de Koerden, zei Ocadtopman Paul Van Tigchelt vorige week in Terzake. Daarnaast zijn er ook nog een 70tal Belgische kinderen.

Wat er nu met die Belgische ISstrijder­s moet gebeuren, is niet duidelijk. Van Tigchelt vreesde vorige week al dat de beveiligin­g van die gevangenen­kampen in gevaar zou komen. ‘We moeten die situatie goed opvolgen’, zei hij. ‘Als ze daar worden opgesloten, zullen er velen vroeg of laat vrijkomen. Maar in welke toestand? En met welke ideologie? Als we ze naar hier brengen en hier berechten, hebben we ze hier onder controle.’

Ontslagnem­end minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) pleitte ervoor om hen in Irak voor de rechter te brengen. Intussen vraagt de Vilvoordse burgemeest­er Hans Bonte (SP.A) om de Nationale Veiligheid­sraad bijeen te roepen. ‘Politiedie­nsten moeten weten wat te doen, welke alertheid ze aan de dag moeten leggen, maar we moeten ook weten hoe om te gaan met informatie van familieled­en. Ook al hebben we geen regering, we hebben wel een veiligheid­sbeleid nodig. Deze situatie kunnen we niet op haar beloop laten.’

‘De Koerden hebben de deuren opengezet, omdat ze aandacht willen van Europa. Mijn kleinkinde­ren worden vogelvrij verklaard’ FATIHA LAKJAA Moeder van Bouchra Abouallal

De Turkse soldaten, gesteund door Syrische milities, winnen snel terrein

 ?? © Nazeer AlKhatib/afp ?? Een door Turkije gesteunde Syrische rebel vuurt tijdens hevige gevechten om de grensstad Ras alAin.
© Nazeer AlKhatib/afp Een door Turkije gesteunde Syrische rebel vuurt tijdens hevige gevechten om de grensstad Ras alAin.
 ?? belgaimage ?? Het kamp van Ain Issa in NoordSyrië, waar zeker drie Belgische vrouwen verbleven.©
belgaimage Het kamp van Ain Issa in NoordSyrië, waar zeker drie Belgische vrouwen verbleven.©
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium