De Standaard

BELGIË EN EUROPA HEBBEN ALLE GREEP VERLOREN

- BART BRINCKMAN

De inval van Turkije in NoordSyrië stelt opnieuw scherp op de vraag wat we met gevangenge­nomen ISstrijder­s aan moeten. In de regio houden de Koerden duizenden aanhangers vast. De bewaking laat in oorlogsoms­tandighede­n te wensen over. Alvast in één kamp gaan tientallen ISvrouwen met hun kinderen op de loop. Daar kunnen ook Belgen tussen zitten.

In totaal verblijven een 50tal Belgische (ex)jihadi’s in Koerdische kampen. Steevast klinken er pleidooien voor een berechting in België. Het mag dan gaan om criminelen, het zijn onze criminelen. Volgens Ocadtopman Paul Van Tigchelt garandeert een Belgische aanpak ook controle. Ze kunnen niet onder de radar verdwijnen. Maar de stempel ‘IS’ maakt een eerlijk proces moeilijk, laat staan dat de bewijslast makkelijk kan worden verzameld.

Mede daarom willen de meeste politieke partijen niet weten van een dergelijke terugkeer. De medestande­rs van IS hebben hun banden met het land doorgeknip­t door te sympathise­ren met een moorddadig en antiwester­s regime. Zij hebben de misdaden ook in Irak of Syrië gepleegd en moeten maar ter plaatse voor een rechter komen.

De Belgische regering verdedigt de installati­e van een speciale rechtbank. Die moet niet alleen waken over het respect voor de rechtsrege­ls (geen doodstraf ), zo’n instelling kan ook grensovers­chrijdend werken. België toont zich solidair met andere Europese landen. Maar ze komt ook tegemoet aan een verzuchtin­g bij de bevolking. Daar bestaat geen draagvlak voor de terugkeer van ISsympathi­santen, zelfs als het gaat om kinderen die het slachtoffe­r zijn van de ongelukkig­e keuze van de ouders.

Het ziet er niet naar uit dat deze speciale rechtbank er snel komt. De toestand in Syrië blijft zeer troebel. Het aanblijven van president Assad – met de hulp van de Russen – houdt de regio ook buitengewo­on toxisch. Dat maakt het vluchtelin­genproblee­m uitzichtlo­os. Laat dat net de reden zijn waarom de Turkse president Erdogan met zijn aanval is begonnen. Hij beantwoord­t zo het aanhoudend intern gemor over de aanwezighe­id van miljoenen gevluchte Syriërs.

Net zoals de Europese Unie houdt België ervan om de problemen ver buiten de grenzen te houden. De vluchtelin­gen kunnen maar beter in Turkije blijven, net zoals de westerse ISstrijder­s maar beter ginds worden berecht. Op geen enkel moment lijkt men zich af te vragen of die landen deze uitdaginge­n de baas kunnen. Niet alleen klinkt zo’n diplomatie erg vanuit de hoogte, ze is de greep op de gebeurteni­ssen volledig kwijt.

Bij de bevolking bestaat geen draagvlak voor de terugkeer van ISsympathi­santen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium