De Standaard

Bijna helft ouders betaalt voor ‘gratis’ schoolmate­riaal

- VAN ONZE REDACTEUR JENS VANCAENEGH­EM

Bijna een op de twee ouders met kinderen in de lagere school betaalt voor spullen die de scholen in principe gratis moeten aanbieden, zoals schoolboek­en, fotokopieë­n en rekenmachi­nes. Ook de maximumfac­tuur wordt soms overschred­en.

170 euro in de kleuterkla­s en 449 euro in de lagere school. Zoveel kost het om een kind een jaartje les te laten volgen in het basisonder­wijs. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Onderwijso­nderzoek.

Het gaat voor alle duidelijkh­eid over de mediaan: het bedrag dat de middelste leerling betaalt. Voor de lagere school betaalt de helft van de kinderen dus minder dan 449 euro, de andere helft betaalt meer.

Met de vervoersko­sten van en naar school erbij loopt de rekening op tot 288 euro in de kleutersch­ool en 626 euro in de lagere school. De bedragen omvatten de strikte studiekost­en, en niet het geld dat ouders betalen voor eten en drinken op school, of voor de buitenscho­olse opvang. Dat hebben de onderzoeke­rs apart berekend, omdat ouders die kosten sowieso zouden maken.

Het gaat om cijfers van 2017, die zijn verzameld bij 1.060 ouders van leerlingen in 73 basisschol­en.

Opvallend: 44 procent van de ouders betaalt voor materiaal dat scholen in principe gratis moeten aanbieden. Zo kocht 8,4 procent van de gezinnen schoolboek­en of een agenda. 35 procent betaalde voor knutsel en tekengerei en 15 procent voor een passer, gradenboog of geodriehoe­k. Volgens de onderzoeke­rs betekent dat niet dat scholen per definitie de regels overtreden. ‘Mogelijk kopen ouders dat materiaal zonder dat de school dat vraagt’, klinkt het.

De vzw Schulden op School merkt in de praktijk wel een probleem. ‘Sommige scholen spuien bewust mist, zodat ouders materiaal kopen dat de school eigenlijk gratis moet aanbieden’, zegt voorzitter Johan Van Biesen.

‘Ze geven bijvoorbee­ld een lijstje mee met daarop alle spullen die de leerlingen nodig hebben, zonder te verduideli­jken wie die moet kopen. Niet alle ouders zijn op de hoogte van de regels, dus kopen ze die spullen zelf. Als in een klas van dertig leerlingen twintig ouders een geodriehoe­k kopen, moet de school er nog maar tien kopen. Dat scheelt een slok op de borrel.’

Maximumfac­tuur

Bovendien blijkt uit de studie dat ook de maximumfac­tuur regelmatig overschred­en wordt. In de lagere school mogen scholen maximaal 85 euro aanrekenen voor zaken als zwemmen en eendaagse schooluits­tappen. 13 procent van de kinderen in de lagere school betaalde meer dan dat. Van Biesen zegt wel begrip te hebben voor de basisschol­en. ‘Er zijn besparinge­n geweest op de werkingsmi­ddelen van scholen, dus ik begrijp dat ze het moeilijk hebben.’

Vooral in kleine, katholieke scholen wordt de maximumfac­tuur vaker overschred­en. SOS Schulden op School en de katholieke koepel pleiten ervoor de werkingsmi­ddelen voor basisschol­en op te trekken. ‘Een andere optie is de bedragen van de maximumfac­tuur en die van de studietoel­agen te verhogen’, zegt de woordvoerd­er van het katholiek onderwijs.

De onderzoeke­rs zelf pleiten voor hogere studietoel­agen ‘omdat die ruim onder de uitgaven liggen’.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) zegt dat er geen plannen zijn om te morrelen aan de maximumfac­tuur of de studietoel­agen. ‘Ik ga wel extra investeren in ons onderwijs en dan vooral in het kleuter en lager onderwijs’, zegt hij. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog onduidelij­k.

‘Mogelijk kopen ouders dat materiaal zonder dat de school dat vraagt’ ONDERZOEKE­RS VAN STEUNPUNT ONDERWIJSO­NDERZOEK ‘Sommige scholen spuien bewust mist, zodat ouders materiaal kopen dat de school eigenlijk gratis moet aanbieden JOHAN VAN BIESEN Vzw Schulden op School

 ?? © Ivan Put ?? Iets meer dan 60 procent van de ouders moet ‘reftergeld’ betalen, ook bekend als de boterhamme­ntaks.
© Ivan Put Iets meer dan 60 procent van de ouders moet ‘reftergeld’ betalen, ook bekend als de boterhamme­ntaks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium