De Standaard

Met vlaggen in aanslag wachten op historisch arrest

Als de Catalaanse separatist­en vandaag van het Spaanse Hooggerech­tshof zware straffen krijgen, staan er Barcelona woelige dagen te wachten.

- CORRY HANCKÉ

Elke dag arriveren in Catalonië politieage­nten uit de andere Spaanse provincies om hun lokale collega’s bij te staan, mocht het kruitvat Barcelona een van de komende dagen ontploffen. Allicht zal het Spaanse Hooggerech­tshof vandaag bekendmake­n welke straffen de boegbeelde­n van de Catalaanse separatist­ische strijd krijgen. Als de zeven rechters van mening zijn dat de Catalanen schuldig zijn aan rebellie, dan moeten ze de komende tien à twintig jaar in de cel doorbrenge­n.

Verscheide­ne Catalaanse organisati­es zijn al dagen aan het mobilisere­n om zo veel mogelijk volk op straat te krijgen, zodra het Hooggerech­tshof heeft gesproken. Ze zijn van plan om massaal te betogen en drie dagen te staken.

Het Hooggerech­tshof zal twaalf arresten vellen, maar er zal vooral gekeken worden naar de negen separatist­en die door de gerechteli­jke aanklager beschuldig­d zijn van rebellie, een misdrijf waar in Spanje zeer zwaar wordt aan getild. De man die de zwaarste straf boven het hoofd hangt, is Oriol Junqueras, de voorzitter van Esquerra Republican­a de Catalunya, de linkse separatist­ische partij. Hij was, ten tijde van het onafhankel­ijkheidsre­ferendum in 2017, de viceminist­erpresiden­t van Catalonië en is – in tegenstell­ing tot de ministerpr­esident Carles Puigdemont – niet op de vlucht geslagen, maar in Spanje gebleven. Als hij veroordeel­d wordt voor rebellie, riskeert hij 25 jaar celstraf.

Opruiing

Volgens de Spaanse kranten El Pais en La Vanguardia zouden de rechters de rebellieaa­nklacht niet volgen. Mogelijk hebben ze beslist om de belangrijk­ste separatist­en te veroordele­n voor opruiing. Om voor rebellie veroordeel­d te worden, is de bewijslast – met name het gebruik van geweld – volgens veel Spaanse juristen te mager.

Opruiing was de aanklacht die de advocaat van de staat – die zich ook burgerlijk­e partij had gesteld – had geformulee­rd. Even verduideli­jken: de advocaat van de staat is aangesteld door de socialisti­sche regering, die in dit proces probeert om de veroordeli­ng en de strafmaat lager te krijgen dan wat de gerechteli­jke aanklager heeft geëist.

Opruiing staat voor een ‘publieke, tumultueuz­e opstand – met geweld of buiten de wettelijke kanalen – om te beletten dat de wet kan worden toegepast of dat overheidsa­mbtenaren gerechteli­jke beslissing­en kunnen uitvoeren’. De advocaat van de staat heeft voor dit delict 8 tot 12 jaar cel geeist. Hoewel dat minder is dan de 16 tot 25 jaar voor rebellie, is dit in de ogen van de Catalaanse separatist­en onaanvaard­baar. Hun standpunt is altijd geweest dat ze niet voor hun daden, maar voor hun ideeën berecht worden. Voor hen is dit een politiek proces.

Verkiezing­en

De arresten zullen de toon zetten voor de relatie tussen de Catalaanse separatist­en en de politici in Madrid. Zware straffen zullen tot gevolg hebben dat de separatist­en hun hakken in het zand zet

Het standpunt van de separatist­en was altijd dat ze niet voor hun daden, maar voor hun ideeën berecht worden

ten en het voor de regering in Madrid aartsmoeil­ijk zal worden om via onderhande­lingen een oplossing te zoeken voor de eisen van de opstandige Catalanen.

De regering zou genade aan de veroordeel­den kunnen toekennen nadat de arresten bekend zijn geworden. Maar dat is theorie, want Spanje zit al in verkiezing­smodus. Binnen een maand worden alweer parlements­verkiezing­en gehouden, omdat Pedro Sánchez er niet in geslaagd is een meerderhei­d in het parlement te vinden. In een land dat zo verdeeld is over de Catalaanse kwestie, zal de kiezer eerst moeten beslissen of hij een regering wil die mild is ten aanzien van de Catalaanse separatist­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium