De Standaard

Robert Forster overleden

- © REUTERS

De Amerikaans­e acteur Robert Forster is op 78jarige leeftijd overleden, op dezelfde dag dat

uitkwam. In die Netflixfil­m hernam hij zijn rol uit

Forster had twee carrières als acteur: voor en na Quentin Tarantino’s Jackie Brown. In de jaren 60 en 70 was hij populair als film en tvacteur in heldenroll­en, onder meer als privédetec­tive in de serie Banyon en politieman in Nakia. Daarna verzeilde hij in B en Cfilms à la Maniac cop 3, en zat hij zelfs twee jaar zonder werk. ‘Ik had vier kinderen en ik nam elke rol aan die ik kon krijgen’, vertelde hij onlangs aan The Chicago Tribune. ‘Elke keer als ik uitkwam op een niveau waarvan ik dacht dat ik het nog net kon verdragen, zakte het dieper, en dan nog dieper. Aan het eind had ik geen agent, geen manager, geen advocaat, niets’. Tot Tarantino hem in 1997 opviste.

Tarantino herinnerde zich Forster nog uit Banyon, en had de rol van Max Cherry op zijn lijf geschreven. Forsters vertolking van Robert Forster.

de door het leven gelouterde borgtochtg­eldschiete­r leverde hem een oscarnomin­atie op voor beste mannelijke bijrol. Het was het begin van een bijzonder druk tweede luik in zijn loopbaan. Hij dook bijvoorbee­ld op in Mulholland drive van David Lynch, die hem in 2017 nog een plekje gaf in Twin peaks.

In totaal was Forster in meer dan honderd films te zien. Hij begon zijn carrière op Broadway en maakte daarna zijn filmdebuut in Reflection­s in a golden eye van John Huston, naast Marlon Brando en Elizabeth Taylor. Hij was tweemaal getrouwd en gescheiden. Forster stond bekend als een uitzonderl­ijk beminnelij­k man. Hij overleed in Los Angeles aan hersenkank­er. Bryan Cranston (Breaking bad) noemde hem op Twitter zaterdag ‘een prachtig man en een uitmuntend acteur’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium