De Standaard

Een stalletje als landschap

Theater Met een spektakel dat visueel, tekstueel en muzikaal weet te boeien, breien Josse De Pauw en Kris Defoort een mooi vervolg aan An old monk.

- PETER DE BACKER

Het komt wat traag op gang, met Josse De Pauw die uit de talloze houten balken en planken op het podium langzaam een kunstwerk in elkaar knutselt, terwijl Nic Thys (elektrisch­e bas), Lander Gyselinck (drums) en Kris Defoort (piano) komen binnendrup­pelen en zijn artistieke bezigheden muzikaal kracht bijzetten. Het zal uitmonden in een pakkend beeld, een ontwerp van kunstenare­s en scenografe Anne Marcq. Je herkent hier en daar een kruis, een wankele ladder, een wegwijzer.

In An old monk, het vorige stuk dat De Pauw met het Kris Defoort Trio maakte, stond ouder worden centraal. Dit keer draait het om kijken naar het landschap rondom u, wat dat ook is. De Pauw vertrekt van zijn eigen jeugd, toen zijn grootvader op zijn ronde als postbode allerlei voorwerpen opraapte en die in het stalletje achter zijn huis een nieuw leven gaf. Dat stalletje was ‘een van de eerste landschapp­en waarin ik kon verdwijnen’, vertelt De Pauw, eens het stuk goed en wel op dreef is. Daar kon hij, in de woorden van filosoof Ton Lemaire ‘de eenheid van zichzelf vinden’. En hij kreeg er goede raad: ‘Volg uw hart, want het weet beter wat je wilt dan je verstand.’

Maar De Pauw trekt ver weg van zijn heimat, naar Mexico, waar hij in een installati­e van een kunstenaar de ‘klossen en bobijnen’ uit het stalletje van zijn grootvader herkent. Hij citeert rijkelijk, in het Spaans, uit het werk van de Mexicaanse auteur Juan Rulfo, over de tragische figuur Pedro Paramo, die door zijn zoon wordt vermoord. Hij slaat aan het dansen, met een vrouw die ‘heupen met hersens’ heeft, want die heupen weten hoe ze uw hoofd op hol moeten brengen, zegt De Pauw, heupwiegen­d op het ritme van alleen maar de drums van Lander Gyselinck.

De muziek is dit keer helemaal door Kris Defoort gecomponee­rd, al deed één nummer heel erg aan The lonious Monk denken – de componist die in An old monk de meeste stukken leverde. Net zoals toen is de symbiose tussen de woorden van De Pauw en de muziek van het trio verbazingw­ekkend.

‘I need another world, this one’s nearly gone’, legt de acteur de vinger op de wonde van vandaag. Hij trekt nog verder, naar het heelal, waar het stuk zijn meeslepend­e finale kent, ondersteun­d door de muziek die almaar feller en zelfs spacy gaat klinken. En aan het eind vindt De Pauw iets. Wat? ‘Een pianist, en hij ziet er nog goed uit. Ik kan hem zeker nog gebruiken.’ Een verwijzing naar Kris Defoort, zijn medische problemen en zijn miraculeuz­e wederopsta­nding (DS 5 oktober). Aan deze voorstelli­ng te zien en te horen is Defoort weer helemaal terug. Mooi.

 ?? Kurt Van Der Elst | kvde.be ?? Op de generale repetitie had Josse De Pauw nog een weelderige baard. Op de première verscheen hij – tot verrassing van zijn collega’s – gladgescho­ren.
Kurt Van Der Elst | kvde.be Op de generale repetitie had Josse De Pauw nog een weelderige baard. Op de première verscheen hij – tot verrassing van zijn collega’s – gladgescho­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium