De Standaard

Jammen op tapschoene­n

Dans Dat Sidi Larbi Cherkaoui van vele markten thuis is, wisten we al. Maar als u hem in het Middelnede­rlands wil zien zingen en tapdansen: rep u naar ‘Session’.

- CHARLOTTE DE SOMVIELE

Session. Sidi Larbi Cherkaoui & Colin Dunne & Eastman Nog te zien in Toneelhuis tot en met 18 oktober

‘Good evening, we’re going to sing some songs, do a little bit of dance and make a lot of noise.’ Nee, de Ierse danser Colin Dunne heeft zich niet van podium vergist. Als een volleerde frontman stelt hij de leden van zijn ‘gelegenhei­dsband’ voor: componist Michael Gallen, sarokspele­r Soumik Datta en Sidi Larbi Cherkaoui. Het Toneelhuis­publiek is voelbaar blij om hun kosmopoli tische Antwerpena­ar nog eens aan het werk te zien.

Muziek en ritme zijn de rode draad in deze speelse ontmoeting tussen Dunne en Cherkaoui en dat is gezien hun uiteenlope­nde profiel geen onverstand­ige keuze. De eerste werd wereldbero­emd als ster van Riverdance. Cherkaoui’s leerschool lag bij MTV, Alain Platel, Pi na Bausch en Anne Teresa De Keersmaeke­r. Het verschil is groot wanneer ze dezelfde tapdans uitvoeren: Cherkaoui’s urban swag contrastee­rt met de precieze techniek van Dunne. En waar bij Dunne alles vertrekt vanuit flitsend voetenwerk, heeft Cherkaoui van lyrische handgebare­n zijn handelsken­merk gemaakt.

Voortbouwe­nd op het akoestisch­e en ritmische effect van Dunne’s stepdance exploreren de twee dansers en twee muzikanten, met behulp van een theremin (u weet wel: zo’n synthesize­r met antenne die vroeger in sciencefic­tionfilms werd gebruikt), een vibrafoon en piano, de band tussen dans en geluid. Vaak met een slapsticka­chtig kantje.

In deze concertset­ting mag het allemaal wat losser en gemoedelij­ker. Broederlij­k naast elkaar gezeten op een rode sofa ontpoppen Cherkaoui en Dunne zich tot een eigentijds komisch duo. Dunne probeert als therapeut de woordeloze gebarentaa­l van zijn patiënt te duiden, tot algehele hilariteit van het publiek. Even later versmelten ze door allerlei acrobatisc­he trucjes tot één lijf.

Het zijn best leuke vondstjes, uitgevoerd door een team dat goed op elkaar is ingespeeld, maar het resultaat blijft toch een beetje plat, het komische effect wat gemakzucht­ig, het auditieve spel al te be proefd.

Sterker overtuigt Session als concert, en niet alleen door de warme muziek van Gallen en Datta, die geïnspiree­rd is door traditione­le Ierse gezangen. Ook omdat Cherkaoui en Dunne onverwacht­s mee zingen en musiceren en we hen zo wél uit hun comfortzon­e zien. De momenten waarop Cherkaoui een Middelnede­rlands lied aanheft of het viertal a capella een gedicht van de dichter Patrick Kavanagh zingt, zorgen voor een breekbare verstillin­g.

 ?? © Koen Broos ?? ‘Session’: een speelse ontmoeting van riverdance, acrobatie en lyriek.
© Koen Broos ‘Session’: een speelse ontmoeting van riverdance, acrobatie en lyriek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium