De Standaard

Erdogan vreest wapenembar­go Europa niet

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De EUlidstate­n proberen het vandaag eens te worden over een verbod op de export van wapens naar Turkije. De kwestie ligt gevoelig.

‘Sinds de lancering van onze operatie horen we dreigement­en over economisch­e sancties en embargo’s op de verkoop van wapens. Wie denkt dat het Turkije kan dwingen tot een ommekeer met dit soort bedreiging­en, vergist zich zwaar.’

Tijdens een toespraak op televisie reageerde de Turkse president Tayyip Erdogan op het nieuws dat de EU zich vandaag beraadt over een wapenembar­go tegen zijn land wegens de inval in NoordSyrië. De EU kreeg de voorbije dagen kritiek omdat het niets onderneemt tegen Turkije.

Nederland, Frankrijk, Duitsland, Finland en Zweden beslisten dit weekend al dat ze geen wapens meer exporteren zolang het Turkse offensief loopt. In het geval van Duitsland en Frankrijk slaat het embargo specifiek op nieuwe vergunning­en voor wapens die Turkije zou kunnen gebruiken in Syrië. Zowel kanselier Merkel als president Macron liet Erdogan gisteren wetend dat het offensief direct moet stoppen.

Duitsland verkocht in 2018 voor 243 miljoen euro wapens aan Turkije, goed voor bijna een derde van zijn volledige wapenexpor­t, meldde Bild am Sonntag. Maar ook voor Spanje en Italië is Turkije een belangrijk­e afzetmarkt.

De ambassadeu­rs van de lidstaten kwamen gisteravon­d in Brussel bijeen om te kijken of de vereiste unanimitei­t haalbaar is tijdens de vergaderin­g van de ministers van Buitenland­se Zaken in Luxemburg vandaag.

Viktor Orban

‘Het gaat om een complex politiek dossier’, aldus een Europese diplomaat. ‘Het akkoord tussen de EU en Turkije inzake migratie loopt eind dit jaar af.’ Erdogan heeft ermee gedreigd om vluchtelin­gen richting Europa te sturen als de EU de Turkse operatie als een invasie zou omschrijve­n. ‘Europese Unie beheers U. Onze operatie is geen invasie’, fulmineerd­e hij. ‘Als ze toch zo wordt bestempeld, zullen we de poorten openzetten en 3,6 miljoen vluchtelin­gen sturen.’

Hongarije deed om die reden vorige week al moeilijk over een EUverklari­ng die Turkije opriep zijn offensief te beëindigen. ‘De Hongaarse regering is van mening dat Turkije gesteund moet worden als het stappen onderneemt om 4 miljoen vluchtelin­gen terug naar hun land te brengen’, zei de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orban toen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium