De Standaard

Radial zet extra druk op benoeming ceo Bpost

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het vertrek van Pierre Winand, de topman van de Amerikaans­e Bpostdocht­er Radial, maakt de puzzel voor de opvolging van ceo Koen Van Gerven nog wat complexer. Officieel vertrekt Winand het eerst, meer bepaald eind december, en blijft Van Gerven nog op post tot 26 februari. In de praktijk ligt het lastiger. De man of vrouw die straks gevraagd wordt om Winand op te volgen in de VS, zal ongetwijfe­ld eerst willen weten wie straks de ceo van Bpost wordt.

En daarop is er vandaag nog geen antwoord. De sterren leken gunstig te staan voor Jos Donvil, die al bestuurder bij Bpost is, maar zijn kansen zijn aangetast door de Nethysaffa­ire. Hij was er een van de vijf directiele­den. Mogelijk wil Bpost vermijden dat het iemand ceo maakt die straks in een onderzoek kan terechtkom­en. Een onderzoek van het parket was recentelij­k ook al de reden waarom de benoeming van Dominique Leroy als ceo van het telecombed­rijf KPN niet doorging.

Met Winand verliest Bpost opnieuw een klepper. Winand is de afgelopen twee jaar vooral doende geweest met het rechtzette­n van de uitschuive­r die hij en Kurt Pierloot, een exdirectie­lid van Bpost, maakten in het dossierRad­ial. Het duo PierlootWi­nand voerde in 2017 de overnamege­sprekken rond Radial, een ecommerced­ienstenbed­rijf waarvoor Bpost inclusief schulden

820 miljoen dollar betaalde. Ze zagen niet dat het bedrijf commerciee­l vleugellam was én dat de kosten onderschat werden, wat betekende dat er substantie­el te veel betaald werd voor het bedrijf.

Pierloot maakte in januari bekend dat hij Bpost verliet, om in april elders op te duiken. Had hij geweten dat hij een echte kanshebber was om Van Gerven op te volgen, was hij wellicht niet vertrokken. Winand, die nodig was in de VS, ging wellicht ook niet gevraagd worden naar Europa te verkassen. Dat doet hij nu toch, alleen weten we nog niet waar hij straks aan de slag gaat.

Het vertrek van de Radialbaas vergroot de onzekerhei­d aan de top van het postbedrij­f. Al sinds het nieuws half augustus dat Van Gerven het bedrijf verlaat, is er sprake van een stilstand aan de top. Een ceo die vertrekt, verliest zijn impact op de organisati­e. Daar komt nu ook stilstand in de VS bij.

Het enige wat niet stilstaat bij Bpost, is de brievenpos­t die in vrije val is. Het tempo van volumeverl­ies bedraagt intussen 9 à 12 procent. De grootste operatione­le uitdaging is daardoor niet langer Radial. Winand en zijn team zijn erin geslaagd tal van nieuwe contracten op te tekenen, alleen duurt het anderhalf jaar voor die volledig operatione­el zijn.

Bij de brievenpos­t is er geen teken van stabilisat­ie. Henri de Romrée moet er komend jaar het nieuwe distributi­emodel invoeren. Ook dat is een proces van twee jaar. Het is cruciaal om de aangetaste winstmotor te stabiliser­en. De Romrée is ook kandidaatc­eo. Bpost ontbeert niet alleen brievenvol­ume, maar ook geschikt management.

 ??  ?? De allergroot­ste uitdaging blijft de brievenpos­t die in vrije val is en de winst aantast
De allergroot­ste uitdaging blijft de brievenpos­t die in vrije val is en de winst aantast

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium