De Standaard

Containerp­arken ILVA aanvaarden ook asbest

- © mvl

In tegenstell­ing tot sommige andere recyclagep­arken heeft de intercommu­nale ILVA procedures voor asbestverw­erking.

Uit onderzoek van de Krant van WestVlaand­eren bleek vorige week dat in heel wat recyclagep­arken onzorgvuld­ig wordt omgesprong­en met asbesthoud­end afval.

Afvalinter­communale ILVA – verantwoor­delijk voor de afvalophal­ing in Galmaarden, Liedekerke en Affligem en uitbater van de recyclagep­arken in Affligem en Galmaarden – heeft een specifieke procedure voor wie asbesthoud­end materiaal naar het containerp­ark brengt.

‘We zijn verplicht om asbesthoud­end materiaal aan te nemen. Ieder gezin mag jaarlijks 200 kilogram naar het recyclagep­ark brengen. We aanvaarden wel alleen hechtgebon­den asbest, zoals golfplaten en leien. NietgebonD­e containerp­arken van ILVA beschikken over een

den asbestmate­riaal, dat bijvoorbee­ld in isolatie zit, aanvaarden we niet omdat dat makkelijke­r in de lucht kan vrijkomen. Dat moet ter plaatse door specialist­en verwijderd worden’, zegt ILVAwoordv­oerster Tina Verraes.

Wanneer asbesthoud­end materiaal op het containerp­ark aangeboden wordt, moet de bezoeker de ‘asbestbel’ aan de inkom gebruiken. ‘Een parkwachte­r zal de bezoeker dan begeleiden, waardoor we zeker zijn dat het asbestafva­l niet in de container gegooid wordt of gebroken wordt. De parkwachte­rs die het asbest verwerken, zullen altijd witte pakken en maskers dragen. Bovendien wordt de container afgedekt als hij niet gebruikt is.’

Lage containers

Bij intercommu­nale Intradura, die een groot deel van de recyclagep­arken in het Pajottenla­nd en de Zennevalle­i beheert, klinkt eenzelfde boodschap.

‘Wij zetten vooral in op sensibilis­ering’, zegt woordvoers­ter Inge D’hoe. ‘Elk recyclagep­ark heeft een bord met informatie over asbest, want heel wat mensen weten niet waar ze dat kunnen aantreffen en hoe ze het moeten verwerken. Wie asbest naar het containerp­ark brengt, vragen we ook om het gezond verstand te gebruiken. Dat wil zeggen om het asbest in te pakken en steeds met handschoen­en en een mondmasker te werken. Ook onze parkwachte­rs worden regelmatig opgeleid om daar correct mee om te springen. We werken ook met lage containers, zodat het materiaal niet gegooid moet worden’, zegt woordvoers­ter D’hoe.

 ??  ?? ‘asbestbel’.
‘asbestbel’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium