De Standaard

Rode Duivels fluitend op weg naar maximum

Na logische 0–2winst in Kazachstan zijn de Rode Duivels vooral nog bezig met de jacht op de eerste plaats en enkele records.

- LUDO VANDEWALLE © Bruno Fahy/belga

Voorronde EK 2020

Met acht zeges op rij braken de Rode Duivels weer een record. Daar waren ze sinds de eerste interland in 1905 nog nooit in geslaagd. Eén doelpuntje tegen na acht duels: ook nog nooit gebeurd. Dat ze dus ook maar gaan voor die 30 op 30. Dat levert sowieso de eerste plaats op en dat is belangrijk met het oog op de status van reekshoofd op het EK.

We kijken daarom ook al graag uit naar zaterdag 16 november, wanneer de Rode Duivels in SintPeters­burg Rusland, de tweede uit de groep, partij zullen geven, met de eerste plaats als inzet. Er zal dan nog eens een keer echt strijd moeten worden geleverd, want dat was ook tegen Kazachstan weer niet het geval.

Let wel, Kazachstan begon verrassend furieus aan de wedstrijd. Storen tot diep op de helft van de Duivels leverde zelfs een kansje op voor Fedin. Die miste zijn volley, waardoor de bal niet in de buurt van Thibaut Courtois kwam. De Duivels waren misschien wat verrast door de gretige Kazachen, maar het talent zou eens te meer het verschil maken. De beste speler van Kazachstan haalt niet eens de bank bij de Belgen. Daarmee is alles gezegd.

De Bruyneallu­res

Werd het een gezondheid­swandeling? Neen, dat ook niet. De agressie van de Kazachen voorkwam dat. Het leverde Michy Batshuayi een gele kaart op voor een revancheta­ckle, nadat hij van de grote, stevige, maar technisch zeer beperkte Mally enkele minuten eerder een onbestraft­e tik tegen zijn gezicht had gekregen. Het duel leek te ontaarden toen Batshuayi plots bleef liggen na weer een tik van Mally. De spits krabbelde recht, keek waar de bal was en kwam net op tijd om de 0–1 binnen te lopen. We waren 21 minuten ver en de wedstrijd was gespeeld. De Rode Duivels hadden alles onder controle.

Alle krediet voor die openingstr­effer gaat naar Dennis Praet. De middenveld­er van Leicester City kreeg zijn eerste basisplaat­s en deed het heel goed. Hij was sterk in de recuperati­e en in de voortzetti­ng. De assist voor de 0–1 had De Bruyneallu­res: hij trapt de voorzet schijnbaar blind, maar uiterst precies op maat van een ploegmaat. Praet was bij de beste Duivels. Het duurt nog een dik half jaar, maar het wordt bondscoach Roberto Martinez niet makkelijk gemaakt om zijn uiteindeli­jke groep van 23 voor het EK samen te stellen. Hans Vanaken, Yari Verschaere­n, Adnan Januzaj: allemaal jagen ze op de weinige plaatsjes die nog overblijve­n.

Praet, Vanaken, Verschaere­n, Januzaj: allemaal jagen ze op de weinige plaatsjes die overblijve­n in de EKselectie

Rots Vermaelen

Er zijn onaantastb­are spelers in deze selectie en die deden het ook keurig. Courtois had weinig werk, maar was zijn zelfzekere zelf. De verdedigin­g overleefde met weinig moeite de stormloop van de Kazachen. Thomas Vermaelen verdient een speciale vermelding. Hij is ook op zijn 33ste nog altijd een rots in de branding. Zijn uitstralin­g is zoveel minder dan die van Kompany, maar hij is nauwelijks slechter. Scherp verdedigen, snelheid en risicoloos spelen:

 ??  ?? Michy Batshuayi kreeg nog eens zijn kans in de basis. Hij maakte de openingstr­effer, maar speelde geen goede wedstrijd en kon Romelu Lukaku nooit doen vergeten.
Michy Batshuayi kreeg nog eens zijn kans in de basis. Hij maakte de openingstr­effer, maar speelde geen goede wedstrijd en kon Romelu Lukaku nooit doen vergeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium