De Standaard

Definitief Monsieur Parijs-Tours

-

Vijf jaar na zijn eerste zege triomfeerd­e Jelle Wallays gisteren opnieuw in ParijsTour­s. De hardrijder kwam solo binnen.

op veldwegget­jes tussen de wijngaarde­n. Deceuninck­Quick Step en JumboVisma besloten daarom dit jaar zelfs niet te starten. Zo stonden er gisteren nog amper zeven WorldTourp­loegen aan de start. De klassieker is geëvolueer­d tot een semiklassi­eker.

Het moet en zal Jelle Wallays niet deren. De manier waarop hij won, getuigde namelijk wel van grote klasse. Op 45 kilometer van de streep sprong hij weg uit de elitegroep van 22 renners, onder wie elf Belgen, die zich had gevormd na een uitputting­sslag door de felle tegenwind. ‘Ik wou eigenlijk met een klein groepje naar de ontsnapte Soren Kragh Andersen rijden, maar vreemd genoeg kwam er niemand mee.’

Revanche

Omdat titelverde­diger Andersen op een van de onverharde stroken langs de kant stond met een lekke band, kwam Wallays alleen voorin te zitten. In de achtergron­d probeerde Oliver Naesen nog een paar keer te counteren, maar Nikolas Maes speelde handig voor stoorzende­r ten voordele van zijn ploegmaat Wallays. De voorsprong liep op naar anderhalve minuut, waardoor de Stadenaar van LottoSouda­l op de Avenue de Grammont alle tijd kon nemen om van de zege te genieten.

Voor Wallays smaakt zijn achtste profzege des te zoeter omdat hij revanche neemt voor zijn gemiste voorjaar. Na een zware val in de Ronde van San Juan liep hij in januari diverse breuken in het gezicht op. ‘Ik ben pas in mei voorzichti­g kunnen herbeginne­n met koersen. Door ziekte kwam ik in de Vuelta nooit echt uit de verf. ParijsTour­s werd mijn grote doel. 2019 leek een rampseizoe­n te worden, maar die gedachte is nu helemaal weg. Het is mooi om dit seizoen toch nog in schoonheid af te sluiten’, besloot Wallays.

‘2019 leek een rampseizoe­n te worden, maar die gedachte is nu helemaal weg’

JELLE WALLAYS Lotto-Soudal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium