De Standaard

Kosgei verpulvert wereldreco­rd marathon

- ATLETIEK Het verhaal. © reuters

De Keniaanse Brigid Kosgei heeft zondag de marathon van Chicago gewonnen in een nieuw wereldreco­rd: 2u14’04”.

Marathon Chicago

Terwijl Eliud Kipchoge met alle aandacht ging lopen door als eerste mens ooit een marathon in minder dan twee uur af te leggen, stond gisteren de marathon van Chicago op de agenda. En ook daar viel een record, want de Keniaanse Brigid Kosgei veegde het wereldreco­rd bij de vrouwen van de tabellen. Ze dook maar liefst 1’21” onder de tijd van de Britse Paula Radcliffe, die dateerde uit 2003.

Omdat de 25jarige Kosgei een waanzinnig tempo liep in de aanvangsfa­se en even op schema liep voor een chrono om en bij de 2u10’, verwachtte­n vele waarnemers dat ze de man met de hamer zou tegenkomen en zou stilvallen. Ze kon haar tempo van in de eerste wedstrijdh­elft uiteraard niet vasthouden, maar instorten deed ze nooit. Kosgei ging op het einde zelfs nog wat versnellen om uiteindeli­jk uit te komen op 2u14’04”.

Het persoonlij­k record van Kosgei stond voor de wedstrijd in Chicago op 2u18’20”. Gisteren deed ze daar dus meer dan vier minuten af. De tweede plaats ging naar de Ethiopisch­e Ababel Yeshaneh in 2u20’51”, de derde plaats naar een andere Ethiopisch­e, Gelete Burka, in 2u20’55”.

Ook record voor Abdi

Naast het wereldreco­rd van Kosgei was er ook bij de mannen een topprestat­ie te noteren. Onze landgenoot Bashir Abdi finishte als vijfde en stelde daarbij zijn eigen Belgisch record scherper. De Gentenaar klokte 2u06’14”. Eerder dit jaar bracht Bashir Abdi het Belgisch record in Londen op 2u07’03”.

Samen met zijn trainingsm­aatje Sir Mo Farah vertrok Abdi in Chicago op een – naar zijn normen althans – gekkentemp­o. Na tien kilometer liepen ze op schema om onder de 2u05’ te duiken. Daarna kregen ze het logischerw­ijze iets moeilijker, maar in de tweede wedstrijdh­elft was het verrassend genoeg vooral Farah die het zwaar kreeg, terwijl Abdi zijn tweede adem vond en zijn maatje tussen kilometer 25 en 30 ter plaatse liet. startte snel, en de verwachte terugval kwam er niet. Dankzij een kleine versnellin­g op het einde dook Abdi ruim onder het BR. Met 2u06’14” verbeterde hij zijn eigen recordtijd met 49 seconden.

De winst ging in Chicago naar de Keniaan Lawrence Cherono in 2u05’45”. Mo Farah finishte als achtste in 2u09’58”.

Kosgei dook liefst 1’21” onder het record van Paula Radcliffe uit 2003

 ??  ?? Brigid Kosgei
Brigid Kosgei

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium