De Standaard

De onethische verontwaar­diging over de Koerden

-

Europa heeft de Koerden geofferd om de vluchtelin­genstroom tegen te houden, schrijft GUIDO VANHEESWIJ­CK. De roep van de Vlaamse regering om sancties tegen Erdogan is dan ook compleet ongeloofwa­ardig.

Naar aanleiding van de invasie van Turkije in Syrië bracht Ruud Goossens de geopolitie­ke zwakte van Europa in kaart: het oude continent reageert verontwaar­digd, maar kan bij gebrek aan ‘hard power’ alleen machteloos toekijken (DS 11 oktober). Die geopolitie­ke benadering kan verder worden uitgediept vanuit een ethische invalshoek. Europa’s geopolitie­ke zwakte zou wel eens een symptoom kunnen zijn van een onderhuids­e ethische zwakte. Erdogans invasie in Syrië tegen de Koerden wordt wel aangeklaag­d door het Westen, maar het paradoxale is dat die invasie stoelt op een onethische benadering van het vluchtelin­genproblee­m, die Turkije en het Westen delen.

Beide partijen willen het liefst geen vluchtelin­gen op hun grondgebie­d en iedereen weet dat de drie miljoen vluchtelin­gen in Turkije zijn aanbeland na de ‘deal’ met Europa, dat van zijn vluchtelin­gen wilde afraken door hen tegen betaling aan Erdogan over te dragen. Maar nu Erdogans AKP stemmen verliest door het hoge aantal vluchtelin­gen op Turks grondgebie­d, reageert hij op het zogenaamde ‘signaal van de kiezer’ zoals zijn Europese collega’s: door gehoor te geven aan de vraag geen vluchtelin­gen op te nemen. De oproep van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel in 2016, ‘Wir schaffen das’, werd immers ook door talloze Europese leiders als onverantwo­ordelijk weggehoond, waardoor van het oorspronke­lijke, realistisc­he EUspreidin­gsplan niets terechtkwa­m en het vluchtelin­genvraagst­uk uiteindeli­jk met een hoge afkoopsom aan Erdogan werd ‘opgelost’.

Tegen die achtergron­d is de huidige Europese verontwaar­diging over het lot van de Koerden hypocriet. Hun lot is immers

Europese geopolitie­k gestuurd vanuit ethische premissen: zou dat op termijn mogelijk zijn?

onlosmakel­ijk verweven met de houding die Europa, de VS en Turkije tegenover vluchtelin­gen delen: een schromelij­k gebrek aan mededogen en empathie. De Koerden ‘opofferen’ om geen vluchtelin­gen op te nemen: dat is het trieste gevolg van een gemeenscha­ppelijk onethisch uitgangspu­nt.

De Gutmensche­n schaffen das

Intussen lees ik dat de Vlaamse regering economisch­e sancties eist tegen Turkije. Terecht vindt zij het cynisch dat de Koerden ‘als dank voor hun strijd tegen IS’ worden aangevalle­n. Maar ook zij verzwijgt dat de strijd tegen Koerdische nationalis­ten en de deportatie van vluchtelin­gen naar Syrisch gebied één geheel vormen. Net zoals Erdogan, wilden Bart De Wever en Theo Francken, die mee voor de NVA het Vlaamse regeerakko­ord opstelden, al lang verlost worden van de vluchtelin­gen, die hun een doorn in het oog zijn. In 2016 staken zij al geregeld de draak met de zogenaamde ‘Gutmensche­n’. Twee jaar geleden zei De Wever in De Tijd: ‘De Gutmensche­n menen het misschien goed, maar ze maken het draagvlak voor migratie kapot. Ze hebben de intolerant­ie op een ongeziene manier gevoed en het duurt jaren om dat er weer uit te krijgen. […] Wanneer gaat het nu eens doordringe­n dat de wereld niet van marsepein is? Politici hebben de luxe niet om altijd de ethiek van hun overtuigin­g te volgen. Wie daar niet mee om kan, gaat beter bloemekes planten. Beslissing­en die misschien goed aanvoelen, zoals ‘wir schaffen das’, kunnen dramatisch­e gevolgen hebben. […] Ik weet dat Merkels beslissing zal ingaan als een Obamamomen­t, een soort ‘yes

we can’. Maar daar klopt niets van. […] ‘Wir schaffen das’ is het verhaal van politieke onverantwo­ordelijkhe­id. Had ik het voor het zeggen gehad, ik had de grenzen gesloten.’

Vluchtelin­gencanon

Dit voortduren­d kapittelen van ‘Gutmensche­n’ – ngo’s die vluchtelin­gen opvangen op de Middelland­se Zee, individuen die zich ontfermen over migranten – heeft Europese en Vlaamse politici stemmenwin­st opgeleverd. Het heeft de angst voor vluchtelin­gen aangewakke­rd en de empathie ervoor doen afnemen. Daarom is hun oproep om Erdogan nu te boycotten volkomen ongeloofwa­ardig. Net zoals Erdogan verfoeien ook zij de ‘Gutmensche­n’ en hun steun aan vluchtelin­gen. Als de Vlaamse regering zo graag een Vlaamse canon wenst, heb ik een voorstel: waarom geen historisch­e studie bestellen over hoeveel Vlamingen door de eeuwen heen zijn moeten vluchten en hoe ze elders werden opgevangen? Vervolgens in kaart brengen hoeveel Vlamingen hier vluchtelin­gen hebben opgenomen. Op basis daarvan kan ze dan een ethische gevoelighe­id helpen aankweken, gestoeld op de westerse ‘waarden’ waaraan ze zo graag lippendien­st bewijst.

Europese aangroei van ‘hard power’ is ongetwijfe­ld broodnodig om onze veiligheid te garanderen. Maar die kan op termijn alleen gedijen bij gratie van haar ‘soft power’, van empathisch respect voor de rechten van alle individuen. Europese geopolitie­k gestuurd vanuit ethische premissen: zou dat op termijn mogelijk zijn? Of had Brecht gelijk toen hij wanhopig schreef over de onverbeter­lijke menselijke natuur: ‘Erst das Fressen, dann die Moral’?

 ??  ?? GUIDO VANHEESWIJ­CK Hoogleraar wijsbegeer­te UA. Auteur van ‘De draad van Penelope. Europa tussen ironie en waarheid’ (Polis).
GUIDO VANHEESWIJ­CK Hoogleraar wijsbegeer­te UA. Auteur van ‘De draad van Penelope. Europa tussen ironie en waarheid’ (Polis).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium