De Standaard

YES, SHE CAN

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times

Is het mogelijk dat over iets meer dan een jaar Elizabeth Warren Donald Trump verslaat en de eerste vrouwelijk­e president van Amerika wordt? Ja. En ik zal u zeggen waarom. Sinds de zomer heeft Warren een steile opgang gemaakt. In mei lag de voormalige vicepresid­ent Joe Biden nog een eind op haar voor in de opiniepeil­ingen, vandaag gaan ze nek aan nek. Biden is aan het spartelen, zijn leeftijd zit hem dwars, zijn reputatie is aangetast door het wespennest Oekraïne. Bernie Sanders heeft net een hartaanval gekregen. Kamala Harris verdwijnt naar de achtergron­d. Niemand anders komt in de buurt.

Het is wel zo dat de campagnevo­erders van Trump Warren makkelijke­r denken te kunnen verslaan dan Biden. Daarom vallen ze Biden ook zo agressief aan. ‘Sleepy Joe’ is de kandidaat over wie Trump zich zorgen moet maken als het gaat om de belangrijk­e zwevende kiezers in de belangrijk­ste staten. De mensen die zich in 2016 niet achter Hillary geschaard hebben – blanke ‘marginale’ arbeiders die voor Barack Obama gestemd hadden, en zwarten – zouden zomaar Biden boven Trump kunnen verkiezen.

In vergelijki­ng daarmee is Warren het ideale doelwit voor een populistis­che campagne. Ze is niet alleen een voormalige hoogleraar aan Harvard – wat voor het merendeel van de Amerikaans­e platteland­sbevolking een kwalijke connectie is. Ze heeft ook duidelijk overdreven over haar inheems Amerikaans­e achtergron­d om haar universita­ire carrière vooruit te helpen. Uit een DNAtest die vorig jaar gepublicee­rd werd, bleek immers, heel gênant, dat ze voor niet meer dan 1/64ste een inheemse Amerikaans­e zou zijn.

Bovendien is Warren veel linkser dan Biden. Ze is voorstande­r van het Medicare for Allsysteem dat de particulie­re ziekteverz­ekering zou vervangen. Ze heeft een vermogensb­elasting van twee procent voorgestel­d voor de superrijke­n. En ze wil de concurrent­iebeperken­de praktijken van de grote banken streng aanpakken en retailbank­ing terugvoere­n naar plaatselij­ke kleine banken en kredietver­enigingen. Warren schuift ook haar eigen versie van de Green New Deal naar voren. ‘Op mijn eerste werkdag als president’, heeft ze onlangs verklaard, ‘zal ik een volledig verbod uitvaardig­en op alle nieuwe contracten over fossiele brandstoff­en voor boortorens op zee en aan land. En ik zal fracking verbieden, overal.’ En de grote technologi­ebedrijven worden ook niet vergeten: ze is van plan Facebook op te splitsen.

Het zal dus niet moeilijk zijn voor Trump om het op te nemen tegen de socialisti­sche Pocahontas. Met het gebruikeli­jke voordeel van de zittende president en een voordelige locatie van stembureau­s zou hij moeten winnen. Maar het zal nipt worden. De doorslagge­vende factor zal de toestand van de economie worden – en daar wordt het echt interessan­t. Op een bepaald moment zal Wall Street beseffen wat de gevolgen zijn van de opkomst van Warren. Het is wel zo dat de meeste van haar programmap­unten alleen uitgevoerd kunnen worden als de Democraten zowel de Senaat als het Witte Huis veroveren en daarna een einde maken aan het gefilibust­er. Is dat onmogelijk? Nee. Dat betekent dat vier grote sectoren uit de economie onder vuur genomen worden: de farmaceuti­sche industrie, de banken, fossiele energie en technologi­e. Dat is een behoorlijk grote hap uit de belangrijk­ste beursindex­en.

Als de kansen van Warren toenemen, voorspel ik een verkoopgol­f op Wall Street. De bedrijven in de bedreigde sectoren zullen besparen op investerin­gen. En dat zal op zijn beurt leiden tot een verminderd­e groei. Drie jaar geleden voerde Trump campagne met de belofte dat hij de groeisnelh­eid zou verdubbele­n. Maar het IMF heeft nu al voorspeld dat de groei volgend jaar met hooguit 1,9 procent zou toenemen. Als dat uitmondt in een recessie, is het afgelopen voor Trump.

Als Warren zich kan opwerpen als de koploper van de Democraten, bestaat er dus een reële kans dat het presidents­chap van Trump een noodlottig­e cyclus ingaat. Hoe beter het er voor haar uitziet, hoe slechter de beurs en de economie presteren, en hoe beter het er voor haar gaat uitzien.

En vergis u niet: Trump zit nu meer in de nesten dan tijdens het onderzoek van Robert Mueller. Er is het woekerende Oekraïnesc­handaal, dat ook een typisch voorbeeld is van de manier waarop de president met zijn buitenland­se tegenhange­rs omgaat – hij wil schaamtelo­os persoonlij­k commerciee­l en politiek gewin halen uit zijn buitenland­s beleid, ook al ondermijnt hij op die manier zijn regering. Zijn aanhangers zullen hem niet in de steek laten en daarom zal de Senaat, die in handen is van de Republikei­nen, zich niet tegen hem durven te keren. Maar onafhankel­ijke kiezers kijken vol wantrouwen naar Trump. En Warren zien ze met een frisse blik. Kan ze hem verslaan? Yes, she can.

Hoe beter het er voor Elizabeth Warren uitziet, hoe slechter de beurs en de economie presteren, en hoe beter het er voor haar gaat uitzien

Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium