De Standaard

Als de knokploeg het parlement betreedt

Het taalgebrui­k van leiders als Trump en Johnson, om nog te zwijgen van Bolsonaro en Modi, slaat een wonde in de liberale democratie, schrijft

- IAN BURUMA.

Alan Clark was een Britse politicus uit de tijd van Margaret Thatcher. Hij stond voornameli­jk bekend als een onvermoeib­are rokkenjage­r en om zijn extreemrec­htse meningen. Ik interviewd­e hem zo’n twintig jaar geleden in zijn Londense flat. Onder het genot van een glas wijn klaagde hij over de teloorgang van de oude Britse vechtlust. Ik wierp tegen dat die onder de Engelse voetbalhoo­ligans toch nog volop aanwezig was. Waarop hij met een dromerige blik in de ogen zei dat de knokgeest van het voetbalsta­dion inderdaad wel eens van pas zou kunnen komen.

Dat klonk toen enigszins extreem. Nu is dreigen met geweld haast een deel geworden van de dagelijkse politiek. Rechtse terreur groeit in het Verenigd Koninkrijk, en dat terwijl geweld in naam van de islam, voorlopig tenminste, is teruggelop­en. Britse politici die zich uitspreken tegen een harde Brexit worden met de dood bedreigd, en het blijft niet altijd bij woorden. De antiBrexit­politica Jo Cox werd in 2016 doodgestok­en door een man die daarbij ‘Britain first!’ brulde.

Vijanden en verraders

Het VK is wat dat betreft zeker niet uniek. Radicaal rechtse groepen in de VS hebben slachtinge­n aangericht in plaatsen als Charlottes­ville en Pittsburgh onder leuzen als ‘de Joden zullen ons niet verdrijven’ – onder ‘ons’ verstaat men in zulke kringen blanke christenen. President Jair Bolsonaro van Brazilië is een openlijke voorstande­r van martelen. Zelfs in Duitsland, met name in het oostelijke deel, is extreemrec­hts weer in opkomst. En in India zijn moslims regelmatig het slachtoffe­r van moorddadig­e hindoenati­onalisten, die op zijn minst worden gedoogd door premier Narendra Modi.

De rancune van mensen die zich om de een of andere reden in het leven benadeeld voelen, is voor dictators en demagogen altijd een bruikbaar vat geweest om uit te tappen. Sommige mensen voelen zich van nature aangetrokk­en tot extreem geweld; onder de juiste omstandigh­eden komen ze graag in actie.

Technologi­e kan hierbij helpen. Haatgevoel­ens en agressie die vroeger onzichtbaa­r bleven, of alleen in voetbalsta­dions werden uitgeleefd, vinden nu via het internet weerklank onder miljoenen gelijkgezi­nde mensen. En dat blijft niet beperkt tot extreemrec­htse groepen. Ook eigengerei­de linkse woede kan losbarsten tegen vermeende tegenstand­ers. Om van antisemiti­sme nog te zwijgen; daarvan zijn voorbeelde­n genoeg in de Britse Labourpart­ij, om maar één voorbeeld te noemen.

Maar de stijging van politiek geweld is vooral zo alarmerend omdat het actief wordt opgejut door democratis­ch gekozen leiders. President Trump noemt leden van de pers ‘volksvijan­den’ en hitst zijn aanhangers op om mensen die kritiek hebben ‘lek te trappen’. Vier vrouwelijk­e congresled­en met een moslimacht­ergrond moesten van hem maar ‘oprotten’ naar hun eigen land (drie werden in de VS geboren). Onlangs nog bedreigde Trump de persoon die uit de biecht had geklapt over zijn dubieuze gekonkel met de Oekraïense leider met de doodstraf. Geen wonder dat een politieche­f in New Jersey die kortgelede­n een zwarte tiener met zijn kop tegen een deur beukte zich liet ontvallen dat Trump ‘de laatste hoop van de witte bevolking’ was.

Boris Johnson is een veel chiquere figuur dan Trump. Maar ook hij kan het niet laten zijn politieke tegenstand­ers af te schilderen als landverrad­ers die ‘heulen’ met de buitenland­se (dus Europese) vijanden. De

vermoorde Jo Cox is in het Britse parlement vervangen door een andere vrouw, Laura Sherriff. Toen zij Johnson verzocht om zijn taalgebrui­k te matigen omdat zijn woorden letterlijk worden geciteerd in doodsbedre­igingen, snauwde de Britse premier haar toe dat ze moest ophouden met die flauwekul.

Manieren en fatsoen

Opruiende taal kan er makkelijk toe leiden dat mensen met een neiging tot geweld zich vrij voelen om het ook daadwerkel­ijk te plegen. Als de president of de premier zegt dat we bedreigd worden door landverrad­ers, dan is het niet alleen geoorloofd om ze te lijf te gaan; het is onze patriottis­che plicht. Het gaat hier om meer dan een gebrek aan manieren. Democratis­ch debat, ook al zijn er parlementa­ire regels om binnen de perken van fatsoen te blijven, is nu eenmaal niet altijd even hoffelijk.

Het taalgebrui­k van Trump of Johnson – om maar te zwijgen van Bolsonaro of Duterte – heeft nog een ernstiger gevolg: het slaat een wonde in de liberale democratie. Een democratie werkt alleen als politici elkaar niet behandelen als aartsvijan­den. Conflicten tussen verschille­nde belangen kunnen alleen worden opgelost door onderhande­ling en compromis. Polderen maakt deel uit van elke representa­tieve democratie, niet alleen van de Nederlands­e. Maar je kunt geen compromis sluiten met een verrader of een aartsvijan­d, net zomin als een gelovige dat kan over iets dat geldt als heilig.

Er zijn verschille­nde redenen te bedenken waarom oude democratie­en zoals het VK en de VS worden verscheurd door tribale kampen die elkaar naar de keel vliegen. Het gaat in de huidige politiek steeds minder om belangen, en steeds meer om cultuur, identiteit, en woedende emoties die eindeloos worden weerkaatst op het internet. Dit is niet allemaal de schuld van politici. Maar als politieke leiders die razernij opzettelij­k gebruiken om hun aanhang nog verder op te zwepen, dan brengen ze enorme schade toe aan de instelling­en die onze vrijheid en veiligheid moeten beschermen.

We weten niet of het geweld zal afnemen als volksmenne­rs als Trump, Johnson, Bolsonaro of Modi van het toneel verdwijnen. Dat hangt natuurlijk af van wie hen zal opvolgen. Maar als mensen eenmaal de beschaafde normen met de voeten treden omdat hun leiders dat ook al hebben gedaan, dan valt dat nog moeilijk terug te draaien. De akelige ironie van onze tijd is dat de leiders die het hardst roepen dat ze hun land weer groot zullen maken, het meest hebben gedaan om alles af te breken wat hun land groot heeft gemaakt.

Als politieke leiders hun al woedende aanhang nog verder opzwepen, dan brengen ze enorme schade toe aan de instelling­en die onze vrijheid en veiligheid moeten beschermen

 ?? © afp ?? Boris Johnson kan het net als Donald Trump niet laten zijn tegenstand­ers af te schilderen als landverrad­ers.
© afp Boris Johnson kan het net als Donald Trump niet laten zijn tegenstand­ers af te schilderen als landverrad­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium