De Standaard

‘Middelen tegen alzheimer werken onvoldoend­e’

Artsen en ziekenfond­sen stellen voor om medicatie niet meer terug te betalen

- MAXIE ECKERT

Vanaf 1 juli zullen patiënten die net te horen hebben gekregen dat ze aan alzheimer lijden, niet meer kunnen rekenen op de terugbetal­ing van geneesmidd­elen tegen de ziekte. Althans, dat stelt het Verzekerin­gscomité voor, een commissie binnen de ziekteverz­ekering (Riziv) met vertegenwo­ordigers van artsen en ziekenfond­sen. De maatregel is onderdeel van het budgetvoor­stel voor 2020. Volgende week stemt de Algemene Raad van het Riziv definitief over het voorstel. Intussen hebben de Christelij­ke Mutualitei­ten (CM) de procedure al opgestart om de terugbetal­ing van de alzheimerm­iddelen te herzien.

De medicatie tegen de ziekte van Alzheimer ligt al een hele tijd onder vuur. De Franse overheid is midden 2018 gestopt met de terugbetal­ing nadat de onafhankel­ijke Haute Autorité de Santé had geconclude­erd dat de beschikbar­e geneesmidd­elen tegen alzheimer niet of zeer weinig werkzaam zijn.

Het Belgisch Centrum voor Farmacothe­rapeutisch­e Informatie (BCFI) noemde die beslissing een ‘wakeupcall’ voor onze ziekteverz­ekering. Het BCFI wees op ongewenste effecten van de pillen, waaronder stijfheid, wat het risico om te vallen kan verhogen. Het is volgens het BCFI ook onduidelij­k in hoever de pillen de levenskwal­iteit van de patiënt en zijn omgeving verbeteren. Dat artsen ze toch voorschrij­ven, zou te wijten zijn aan de onmacht die ze zouden voelen als ze patiënten niets kunnen geven (DS 3 september 2018).

Uitdoofsce­nario

Bij de ziekenfond­sen is te horen dat ze geen ‘harde’ stopzettin­g willen, eerder een uitdoofsce­nario. Patiënten die vandaag alzheimerm­iddelen krijgen, mogen op terugbetal­ing blijven rekenen. ‘Maar er mogen geen nieuwe patienten meer bijkomen’, zegt Anne Hendrickx, die het dossier bij de Socialisti­sche Mutualitei­ten volgt.

Luc Van Gorp, voorzitter van de CM, zegt dat de voorgestel­de regeling ‘menselijk’ is. ‘Tegelijk moeten we de discussie aangaan over hoe we de patiënten beter begeleiden. We mogen ze niet langer de indruk geven dat er medicijnen zijn die het ziekteverl­oop van alzheimer doeltreffe­nd vertragen. Dat is nog altijd niet het geval.’

De terugbetal­ing weigeren aan nieuwe patiënten zou jaarlijks twee miljoen euro besparen. Dat is peanuts is in vergelijki­ng met het budget voor geneesmidd­elen (ruim 4 miljard euro).

Marc Moens, voorzitter van het Vlaams Artsensynd­icaat, staat toch helemaal achter de maatregel. Maar hij beseft dat hij het aan de collega’s die de pillen vandaag voorschrij­ven, goed moet uitleggen. Die beginnen zich inderdaad al te roeren. De vijf artsen die tot het uitvoerend comité van de Belgian Dementia Council behoren, zeggen dat ze de medicijnen verder zullen voorschrij­ven. ‘De patienten betalen dan de factuur.’

Hun ondervoorz­itter, Sebastiaan Engelborgh­s, diensthoof­d neurologie aan het UZ Brussel, zegt dat ze de wetenschap wel degelijk aan hun kant hebben. ‘De medicatie maakt misschien geen groot verschil bij cognitieve tests. Veel belangrijk­er: studies wijzen erop dat patiënten met medicatie langer thuis kunnen blijven wonen. Dat bespaart veel geld.’ Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) wil geen commentaar geven voor de Algemene Raad van het Riziv, waarin ook vertegenwo­ordigers van de regering zetelen, zich uitspreekt over het voorstel.

‘We mogen niet langer de indruk geven dat er medicijnen zijn die het ziekteverl­oop van alzheimer doeltreffe­nd vertragen’

LUC VAN GORP Voorzitter CM

 ?? © nyt ?? Onderzoek op de hersenen van een alzheimerp­atiënt. De medicatie tegen de ziekte ligt al een hele tijd onder vuur.
© nyt Onderzoek op de hersenen van een alzheimerp­atiënt. De medicatie tegen de ziekte ligt al een hele tijd onder vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium