De Standaard

Nina Derwael deed wat van haar verwacht werd, de moeilijkst­e opdracht voor een topatleet

-

Nina. Emma. Nafi. Een andere Emma. Belgische vrouwen staan aan de top in de internatio­nale sportwerel­d. Prettige vaststelli­ng op iets meer dan negen maanden van de Olympische Spelen. Nina Derwael (19) deed zaterdag wat er van haar verwacht werd, de moeilijkst­e opdracht in topsport.

De brug met ongelijke leggers is al twee jaar háár toestel. Alleen op het WK 2017 en de Europese Spelen van dit jaar stond ze niet op het hoogste podium. Voor de rest: goud op het EK 2017, EK 2018, WK 2018 en WK 2019. Nina Derwael, nog altijd maar negentien, domineert deze specialite­it. Aan de top geraken is aartsmoeil­ijk, aan de top blijven is haast even moeilijk. Twee jaar geleden was Derwael de eerste Belg(ische) die een medaille haalde op een WK (brons), vorig jaar behaalde ze als eerste gymnastiek­goud. Nu bevestigt ze.

Donderdag al was Derwael vijfde geworden in de allroundfi­nale, een plaatsje minder goed dan vorig jaar in Doha. Alle ogen waren zaterdag in Stuttgart op haar gericht. Ze was flink nerveus, zei ze daar achteraf over, maar daar viel niets van te merken tijdens haar winnende oefening. Zelfbewust, gedurfd, geen moment van twijfel. Wereldklas­se. Goed voor een beoordelin­g van 15.233 punten, dat is nog beter dan op vorige wereldkamp­ioenschapp­en, toen ze respectiev­elijk 15.033 en 15.200 scoorde. Na de triomf liet ze, niet onbegrijpe­lijk, de finale van de grondoefen­ing van gisteren schieten.

DerwaelFen­ton

Je betekent pas echt iets in het turnen als er een beweging naar je genoemd wordt. De Sovjetgymn­aste Olga Korbut, koningin van het turnen in München 1972, voerde als eerste een achterwaar­tse salto uit op de balk. Op de brug met ongelijke leggers ging diezelfde Korbut op de hoogste legger staan, waarna ze met een achterwaar­tse salto diezelfde legger weer vastgreep. De ‘Korbut flip’ werd in de jaren 80 verboden door de internatio­nale gymnastiek­federatie, vanwege: veel te gevaarlijk.

De Yurchenko werd in 1983 bedacht en uitgevoerd door de gelijknami­ge Russische turnster, waarbij ze bij de sprong eerst een radslag maakte met draai in de richting vanwaar ze vandaan kwam (ook wel ‘arabier’ genoemd), waarna ze via een rugwaartse overslag een rugwaartse gehurkte salto uitvoerde. Het klinkt zowaar nog ingewikkel­der en het duurt alleszins veel langer om het te lezen dan het op YouTube te bekijken.

De Amerikaans­e turnster Simone Biles, de beste gymnaste van dit decennium en een van de concurrent­en van Derwael, kreeg maar liefst vier bewegingen naar haar genoemd. De meest complexe is de ‘tripletwis­ting double back tucked somersault’, die ze dit jaar voor het eerst uitvoerde op de Amerikaans­e kampioensc­happen. Een dubbele achterwaar­tse salto gecombinee­rd met een drievoudig­e schroef.

Nina Derwael heeft ook een eigen beweging, al moet ze die eer delen met de Britse GeorgiaMae Fenton. De DerwaelFen­ton is een onderdeel van de oefening op de brug met ongelijke leggers, waarbij de turnster vertrekt in handstand op de hoogste legger, waarna ze de benen onderdoor zwaait en achterwaar­ts over de legger zweeft. Ze neemt de hoogste legger met gekruiste armen, draait het lichaam en draait vervolgens achterwaar­ts door. Derwael deed dit voor het eerst op het EK 2017 in het Roemeense Cluj, maar helaas voor haar worden alleen routines erkend die worden uitgevoerd op een WK of Olympische Spelen. Vandaar dat Fenton haar naam naast die van de Truiense mag plaatsen. Terloopse kijktip: op YouTube vind je ook een trainingsc­ompilatie terug van Derwael. Duizelingw­ekkend.

Tienermeis­jevrouw

Met die trainingsb­eelden zit je meteen bij de essentie van het succes. Nina Derwael heeft er keihard voor gewerkt. Haar medailles zijn het resultaat van natuurlijk­e elegantie, talent, lef en ontzettend veel doorzettin­gsvermogen. Vallen en opstaan, en dat mag u letterlijk nemen. Iets probe

 ??  ??
 ?? © Ronald Wittek/epa ?? De medailles van Nina Derwael zijn het resultaat van natuurlijk­e elegantie, talent, lef en ontzettend veel doorzettin­gsvermogen.
© Ronald Wittek/epa De medailles van Nina Derwael zijn het resultaat van natuurlijk­e elegantie, talent, lef en ontzettend veel doorzettin­gsvermogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium