De Standaard

‘De mode heeft mij weer nodig!’

De kans is groot dat u hem kent van zijn parfum ‘Angel’, zijn maxischoud­ers en zijn tweede voornaam: modeontwer­per Manfred Thierry Mugler (70). In Rotterdam opende een tentoonste­lling met zijn werk. Tijd voor een hernieuwde kennismaki­ng.

- MILOU VAN ROSSUM

Denk aan de vrouwenmod­e van de jaren tachtig en je denkt aan het powersilho­uet: brede schouders, smalle taille, hoge hakken. Denk een ontwerper bij dat silhouet en grote kans dat de naam die opkomt Thierry Mugler is, de Franse ontwerper die dat silhouet tot grote hoogten bracht – zijn mantelpakk­en waren niet alleen breed, ze waren gestroomli­jnd, gebeeldhou­wd bijna, en hadden het soort perfecte afwerking dat je tegenwoord­ig niet meer ziet.

Hoewel powerdress­ing een understate­ment is voor Muglers stijl. Mugler maakte van zijn modellen superheldi­nnen, die op hun zorgvuldig opgemaakte gezichten een uitdagende blik hadden. Hij gaf vrouwen, zoals hij het noemt, ‘de macht van schoonheid’. Legendaris­ch zijn het metalen korset met details van Amerikaans­e oldtimers en het fembotpak dat hij ontwikkeld­e met een vliegtuigb­ouwer en een industriee­l ontwerper, de clip die hij in 1992 regisseerd­e (en aankleedde) voor George Michaels ‘Too funky’, en zijn modeshows, voor wie erbij was onvergetel­ijke, theatrale spektakels vol referentie­s aan de wereld van fetisj en sm.

Maar in de loop van de jaren negentig werd het modebeeld rauwer en nonchalant­er, en daar paste Muglers glamour niet meer in. In 2002 nam hij afscheid van zijn modemerk, dat hij daarvoor al had verkocht. Wel bleef hij verbonden aan zijn succesvoll­e parfumlijn; zijn voor die tijd ongewoon zoete Angel is niet alleen nog altijd een succes, maar was ook een trendsette­r. Mugler verhuisde naar Berlijn, veranderde zijn naam van Thierry Mugler in Manfred Thierry Mugler, en mat zich ook een nieuw, supergespi­erd uiterlijk aan.

Beyoncé, Cardi B en Kardashian

Van modemerk Mugler, zoals het tegenwoord­ig heet, hoor je de laatste tijd vrij weinig. Van de inmiddels zeventigja­rige Mugler zelf des te meer, en niet alleen vanwege de theaterkos­tuums die hij sinds zijn vertrek uit de mode heeft ontworpen, bijvoorbee­ld voor Cirque du Soleil en Beyoncés I am… Sasha Fiercetour­nee, en zijn eigen revue, de Mugler Follies.

In februari van dit jaar droeg Cardi B vier vintage ontwerpen van hem op de uitreiking van de Grammy Awards.

Realityste­r Kim Kardashian, die al een tijdje vintage ontwerpen van hem droeg, wist hem over te halen een nieuw ontwerp – een ‘wetjurk’ met korset – te maken voor het laatste Metgala, de jaarlijkse opening van de modetentoo­nstelling van het Metropolit­an Museum in New York, de Oscaravond van de modewereld. In maart opende in Montreal de overzichts­tentoonste­lling Coutu

rissime, die sinds zaterdag in de

Kunsthal in Rotterdam te zien is – een spectacula­ire expositie met ook theaterkos­tuums.

Mugler staat zelfs weer zo in de belangstel­ling dat ook de ontwerper die nu verantwoor­delijk is voor het Muglerlabe­l weer geheel in zijn stijl ontwerpt, die na jaren van streetwear weer fris en begerenswa­ardig oogt, zeker met de kracht die Muglers vrouwen uitstralen; hoe sexy ook, de Muglervrou­w is altijd te sterk geweest om een object te zijn.

Overweegt hij, nu hij weer zo in de belangstel­ling staat, een terugkeer naar de mode? ‘Ja, want de modewereld heeft mij weer nodig!’ zegt hij aan de telefoon. ‘Mode is geen artistieke expressie meer. Het gaat nu veel te veel over politiek. Waarom zou je mode daarvoor gebruiken? Bovendien: het is zó deprimeren­d. We vergeten dat de wereld ook mooi is.’

Wat hem ook stoort: ‘Mode is een marketingc­ircus geworden, het is belangrijk dat je populair bent op sociale media. Maar om succesvol te zijn moet je hard werken. In mijn ontwerpen zitten vele uren handwerk en inspanning. Ik heb indertijd zelfs een eigen fabriek geopend, omdat ik nergens de kwaliteit vond die ik zocht.’

Theater en dans

Niet mode, maar theater en dans waren de eerste liefdes van Mugler, die opgroeide in het Franse Straatsbur­g. Op zijn elfde, zo vertelde hij eerder dit jaar aan een Canadese krant, regisseerd­e hij zijn eerste toneelstuk: Macbeth. Hij volgde een balletople­iding en ging aan het werk bij een Parijs balletgeze­lschap. Daar ontdekte hij dat de kostuumont­werpers een veel makkelijke­r leven hadden.

In 1975 startte hij zijn eigen merk. Een van de eerste sterren die Thierry Mugler droegen was David Bowie – een met pailletten bezette jurk, in de video van ‘Boys keep swinging’. Jack Lang, de Franse minister van Cultuur, veroorzaak­te in 1985 een schandaal door in de Assemblée Nationale, waar een das verplicht was, plaats te nemen in een Muglerpak met Maokraag.

‘De mode is zó deprimeren­d. We vergeten dat de wereld ook mooi is’ THIERRY MUGLER Modeontwer­per

 ?? © rr ?? Lady Gaga in de clip bij het nummer ‘Telephone’, 2010. Outfit uit de herfstwint­ercollecti­e 19951996.
© rr Lady Gaga in de clip bij het nummer ‘Telephone’, 2010. Outfit uit de herfstwint­ercollecti­e 19951996.
 ?? © The Helmut Newton Estate ?? Helmut Newton voor Vogue (US), november 1995. Outfit uit de herfstwint­ercollecti­e 19951996.
© The Helmut Newton Estate Helmut Newton voor Vogue (US), november 1995. Outfit uit de herfstwint­ercollecti­e 19951996.
 ?? © David LaChapelle ?? David LaChapelle voor London Sunday Times, mei 1998. Outfit uit de hautecoutu­recollecti­e lentezomer 1998.
© David LaChapelle David LaChapelle voor London Sunday Times, mei 1998. Outfit uit de hautecoutu­recollecti­e lentezomer 1998.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium