De Standaard

Tegen de paal gelopen

Film In deze misdaadkom­edie over snode strippers laat Jennifer Lopez niet enkel zien dat ze kan acteren.

- RUBEN AERTS

Wie niet bemiddeld is, moet gewiekst zijn om vooruit te komen in het leven. In Hustlers vinden enkele strippers er niets beters op dan diep in de zak ken te zitten van hun rijkste klanten, die ze eerst drogeren. Soms moet je gewoon durven.

Amusant is het opzet wel, het levert ook enkele geweldige scènes op met venten die zich vrolijk bij de neus laten nemen. Wat een vrouw rond hun nek al niet krijgt klaargespe­eld. Met Jennifer Lopez, pas vijftig maar met de looks van een dertiger, heeft deze komische zwendel goud in handen. Ze is voortreffe­lijk, innemend en zonder meer te duchten als Ramona Vega, de ravissante gangmaakst­er van de bende. In een kleine bijrol duikt ook fenomeen Cardi B op.

Toch is Hustlers, van regisseuse­scenariste Lorene Scafaria (The meddler), niet de stoute brok entertainm­ent waarnaar wij zo uitge keken hadden. Terwijl de Angelsaksi­sche pers van een fenomeen spreekt, zagen wij een film zonder weerhaken waar de klad al vroeg in zit.

Dat je doorziet hoe het met deze vrouwen zal aflopen, heeft er niet eens mee te maken. Wel dat het verhaal je op automatisc­he pi loot meevoert, zonder scherpe dialogen, rebelse humor of slimme vondsten.

Het begint nochtans met schwung. Kijk hoe de strippers zich acrobatisc­h rond een paal zwieren terwijl ze iedere man om hun vinger winden. Ze dromen van een leven vol luxe, tot de financiële crisis van 2008 uitbreekt en de bankiers niet langer met hun dollars smijten. Maar daar vindt de flamboyant­e Ramona dus al snel wat op.

Waargebeur­d

Het is altijd uitkijken met oplichters, ook in films. Voor je het goed in de gaten hebt, gaan ze er met je hart vandoor. Met J.Lo loop je dat risico. Hustlers focust op haar vriendscha­p met de onzekere Destiny (Crazy rich Asiansactr­ice Constance Wu).

De ondernemin­g is zo gek dat het alleen maar waargebeur­d kan zijn. Vier jaar geleden stond het groot in The New York Times. Journalist­e Jessica Pressler had uitgebreid gesproken met Rosie, zoals de ‘echte’ Destiny heet. Daarop heeft Scafaria zich gebaseerd.

Weinig andere verhalen kunnen zo makkelijk een breed publiek aanspreken als de spelletjes van slinkse oplichters. Kijk maar naar het succes van Ocean’s 11 en de stoet sequels die erop volgde. Ook de makers van Hustlers weten dat: de film bracht in vijf weken tijd al meer dan 120 miljoen dollar op. Zo gaan J. Lo en co. ook met de box office aan de haal.

 ?? © stx ?? Jennifer Lopez doet al de rest verbleken.
© stx Jennifer Lopez doet al de rest verbleken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium