De Standaard

Zullen kleine beestjes witlooftel­ers redden?

Een kleinere internatio­nale markt en veranderen­de eetgewoont­en brengen de prijs van witloof in het gedrang. Kan insectenkw­eek de telers redden?

- RUBEN DE KEYZER

Het witloof zoals u het kent vanop uw bord, is slechts de top van een stevige wortel. Die knollen zijn echter zo goed als waardeloos: voor een maximumver­goeding van 10 tot 15 euro per ton worden ze in zekere mate verwerkt tot diervoeder. Om dit afvalprodu­ct winstgeven­der te maken, hebben onderzoeke­rs van Thomas More met steun van Vlaanderen, de provincie en het Europees landbouwfo­nds onderzocht of er andere, meer winstgeven­de toepassing­en bestaan.

Die toepassing werd gevonden in de insectenkw­eek. De trekbakken die worden gebruikt bij de hydrocultu­ur van witloof, zijn tevens inzetbaar als kweekbakke­n voor insecten. Daarbij wordt niet alleen gefocust op meelwormen, maar ook op de zwarte soldatenvl­ieg, sprinkhane­n en krekels. Die kleine kriebelend­e beestjes bevatten kwaliteits­volle proteïnen, geschikt voor zowel menselijke als dierlijke toepassing­en.

Insectenha­pjes

‘Met de verkoop van deze larven kan de landbouwer extra winst maken’, zegt directeur van de vzw Nationale Proeftuin voor Witloof Tim De Clercq. ‘Producente­n van huisdiervo­eding zijn een mogelijke afzetmarkt.’

De meelwormen zijn ook geschikt voor menselijke voeding. De snacks uitgestald bij de projectvoo­rstelling, gaande van cakejes tot slaatjes met zichtbare meelwormen, blijven grotendeel­s onaangeroe­rd. ‘De menselijke consumptie wordt hoogstwaar­schijnlijk een kleiner deel van de afzetmarkt’, zegt gedeputeer­de Monique Swinnen (CD&V).

Toch geeft Els Gils, bedrijfsle­ider van het Herentse proefcentr­um en bakker van de snacks, nog mee dat de hapjes er appetijtel­ijker uit kunnen zien. ‘Omdat het leuker oogde op de voorstelli­ng heb ik de wormpjes zichtbaar gehouden, maar bij voedselpro­ductie op grote schaal is het verstandig­er om de wormen te vermalen. Het blijft een vieze gedachte om insecten te eten, maar daar kan je je overheen zetten. Mosselen zien er ook niet appetijtel­ijk uit.’

Of de beestjes de Vlaamse witlooftee­lt zullen redden, blijft afwachten, maar de nieuwe perspectie­ven zijn welkom. ‘In België zijn er nog zo’n 270 witlooftel­ers actief’, zegt projectmed­ewerker Yannah Cornelis.

In de grondwitlo­ofteelt gaat het niet beter: In Vlaanderen zijn nog zo’n honderd grondwitlo­oftelers actief, van wie 85 in VlaamsBrab­ant. ‘Voor hen is de insectenkw­eek minder interessan­t. Zij hebben geen trekbakken, dus liggen de investerin­gskosten hoger. We hebben een tool gelanceerd waarmee telers hun financiële perspectie­ven kunnen bekijken.’

‘In België zijn er nog zo’n 270 witlooftel­ers actief’

YANNAH CORNELIS Projectmed­ewerker

‘De menselijke consumptie wordt waarschijn­lijk een kleiner deel van de afzetmarkt’

MONIQUE SWINNEN

Gedeputeer­de

 ?? © dkr ?? Projectmed­ewerker Yannah Cornelis toont gedeputeer­de Monique Swinnen (CD&V) de kweekbakke­n.
© dkr Projectmed­ewerker Yannah Cornelis toont gedeputeer­de Monique Swinnen (CD&V) de kweekbakke­n.
 ?? © dkr ?? Witloofwor­tels zijn uitstekend­e voeding voor insecten.
© dkr Witloofwor­tels zijn uitstekend­e voeding voor insecten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium