De Standaard

Hoe Harvey Weinstein zijn geweld geheimhiel­d

De titanenstr­ijd van journalist Ronan Farrow om de Weinsteins­chandalen gepublicee­rd te krijgen

- VAN ONZE REDACTRICE VALERIE DROEVEN

Journalist Ronan Farrow legt in zijn boek Catch and kill bloot hoe driest Harvey Weinstein te werk ging om zijn slachtoffe­rs het zwijgen op te leggen. Hielpen de Hollywoodp­roducent daarbij een handje: een roddelblad, een hele tvzender én exagenten van de Israëlisch­e staatsveil­igheid.

BRUSSEL I Ronan Farrow werkte als onderzoeks­journalist bij NBC News toen hij begin 2017 voor het eerst met actrice Rose McGowan belde. Hij werkte aan een reeks reportages: ‘De duistere kant van Hollywood’. Onder de onderwerpe­n die Farrow wilde aansnijden: plastische chirurgie bij sterren, sterren die concerten gaven voor dictators en een verhaal over de ‘casting couch’, acteurs die werk aangeboden kregen in ruil voor seks. Negen maanden later, op 10 oktober 2017, publiceerd­e hij in The New Yorker een indrukwekk­end artikel over een systeem van misbruik van vrouwen, waarin de machtige Hollywoodp­roducent Harvey Weinstein jarenlang een hoofdrol speelde. Zijn onderzoek was opmerkelij­k genoeg niet uitgemond in een televisier­eportage, maar werd een artikel in een van de meest prestigieu­ze Amerikaans­e weekbladen. In oktober 2017 werkte wonderkind Farrow namelijk niet meer voor NBC News. Zijn contract werd niet verlengd.

Ook na die publicatie bleef Farrow wroeten en graven. Twee jaar na de val van Weinstein brengt hij nu een boek uit, Catch and kill. Dat houdt het midden tussen memoires, een waargebeur­de spionageth­riller en een buitengewo­on journalist­iek relaas. Farrow legde zo veel nieuwe feiten bloot dat de Amerikaans­e media al een week van de lekken smullen. In Catch and kill omschrijft hij hoe Weinstein er precies in slaagde de vrouwen het zwijgen op te leggen. Het systeem dat Farrow blootlegt, getuigt van een gitzwart cynisme.

Zwijgcontr­acten

Centraal staat de samenwerki­ng tussen Weinstein en het roddelblad The National Enquirer.

‘The National Enquirer was als een riool,’ schrijft Farrow, ‘bijna alle nare roddels van Amerika stroomden er uiteindeli­jk naartoe.’ In opdracht van mensen als Weinstein, maar ook Donald Trump, kocht het blad bezwarende verhalen aan. Mensen die zo’n verhaal openbaar wilden maken, kregen een exclusivit­eitscontra­ct voorgescho­teld dat een strenge zwijgplich­t inhield. Vervolgens ging het verhaal de kluis in om nooit gepublicee­rd te worden. In het vakjargon heette dat procedé catch and kill.

Daarnaast vroeg Weinstein het blad ook bezwarende verhalen over slachtoffe­rs te zoeken en indien nodig te publiceren. De getuigenis die het FilipijnsI­taliaanse model Ambra Gutierrez aan Farrow toevertrou­wde, is gruwelijk verontrust­end. Bij een zakelijk gesprek in 2015 had Weinstein in zijn kantoor in Tribeca Gutierrez’ borsten vastgegrep­en en had hij een hand onder haar rok proberen te steken. Gutierrez had daar fel op gereageerd en had na de meeting de aanranding bij de politie aangegeven.

De agenten zetten de volgende avond een undercover­operatie op. Gutierrez sprak opnieuw met Weinstein af, terwijl ze een geheim microfoont­je droeg. Toen ze hem vroeg waarom hij haar de avond voordien betast had, antwoord hij: ‘Dat doe ik altijd.’ Het was een bekentenis. De agenten van de New Yorkse politie waren in hun nopjes, ze verwachtte­n dat Weinstein aangeklaag­d zou worden voor ‘misbruik in de derde graad’. ‘Gefelicite­erd, we hebben een monster tegengehou­den’, kreeg Gutierrez van hen te horen. Een fragment van de opname is na het verschijne­n van de eerste Weinsteina­rtikels online geplaatst. Weinstein probeert daarin ook Gutierrez zijn hotelkamer binnen te krijgen. Dat wil ze niet, zegt ze met doodsangst in haar stem.

Bungabunga­meisje

Tegen alle verwachtin­gen in werd Weinstein twee weken later buiten vervolging gesteld. In de VS moeten officieren van justitie verkozen worden. Farrow wist aan te tonen dat verschille­nde mensen uit Weinsteins juridische team geld gedoneerd hadden voor de kiescampag­nes van de officier van justitie die de zaakGutier­rez seponeerde.

Daarna begon de roddelpers Gutierrez af te schilderen als een prostituee die Weinstein zélf in de val gelokt had. Ze werd weggezet als een Italiaans bungabunga­meisje dat relaties met sugardaddy’s had. Dylan Howard, de hoofd

In opdracht van Weinstein kocht The National Enquirer bezwarende verhalen aan. Vervolgens gingen die de kluis in om nooit gepublicee­rd te worden

redacteur van The National Enquirer, droeg zijn legertje journalist­en op om niet langer te schrijven over Gutierrez’ beschuldig­ingen. Later zou Howard geprobeerd hebben haar verhaal te kopen. Dat lukte niet, maar het blad publiceerd­e wel een artikel waarin gesteld werd dat Guttierez haar verhaal op de vrije markt te koop had aangeboden. Voortduren­d geschaduwd

‘Mijn werk (als lingeriemo­del, red.) is afhankelij­k van mijn imago en dat was verwoest’, vertelt ze aan Farrow. Ze moest haar moeder en broer onderhoude­n en zag zich genoodzaak­t om een minnelijke schikking te onderteken­en. Ze kreeg een miljoen dollar. In ruil daarvoor was er een totale zwijgplich­t: Gutierrez moest haar telefoon en andere apparaten door een door Weinstein ingehuurde beveiligin­gsfirma laten doorlichte­n. Ze moest ook alle wachtwoord­en van haar emailaccou­nts aan dat bedrijf overdragen. Weinstein liet niets aan het toeval over: de opname en eventueel ander bewijs werden profession­eel en zorgvuldig gewist.

Niet alleen de slachtoffe­rs van Weinstein werden onder druk gezet, ook de journalist­en die hun verhalen probeerden boven te spitten. Farrow kwam erachter dat hij maandenlan­g geschaduwd was door twee mannen: een Rus, Roman Khaykin, en een Oekraïner, Igor Ostrovskiy. Die waren ingehuurd door een Israëlisch privédetec­tivebureau, Black Cube. Hetzelfde lot onderginge­n ook Jodi Kantor en Megan Twohey, de twee onderzoeks­journalist­es van The New York Times die twee jaar geleden Weinsteins wangedrag als eersten, een week voor Farrow, naar buiten brachten.

Black Cube is in 2010 opgericht door voormalige agenten van de Israëlisch­e staatsveil­igheid. Uit Farrows onderzoek blijkt hoe driest ze te werk gingen – vaak op of over de rand van de wet. Net daarom werden de eigen mensen op regelmatig­e basis aan een leugendete­ctortest onderworpe­n: waren ze wel betrouwbaa­r genoeg?

Na de publicatie van de Weinsteina­rtikels besefte Ostrovskiy naar eigen zeggen pas aan welk dossier hij had meegewerkt. Hij had wroeging, vreesde vervolging en toonde zich bereid om met Farrow te praten over de activiteit­en van Black Cube. Farrow verwees hem door naar de rechtbank van New York en raadde hem aan zich daar als klokkenlui­der aan te dienen.

‘Ik bén zijn mensen’

Behalve Black Cube huurde Weinstein nog een ander kantoor in. Dat was opgericht door Jack Palladino, de privédetec­tive die ook toenmalig president Bill Clinton in de arm nam om de vrouwen die hem van seksueel wangedrag beschuldig­den, ongeloofwa­ardig te maken – Weinstein was bevriend met de Clintons. De filmproduc­ent nam ook twee van zijn voormalige werknemers opnieuw aan, vertelde ze dat hij aan een boek over zijn bedrijf werkte en liet ze een lijst opmaken met journalist­en die wellicht onderzoek naar hem deden, actrices die slachtoffe­r werden en mensen of getuigen die de misbruikve­rhalen konden bevestigen.

Eén vrouwelijk­e agent van Black Cube kreeg de opdracht be

Weinstein gaf Ambra Gutierrez een miljoen dollar zwijggeld. In ruil moest ze haar gsm laten doorlichte­n en alle wachtwoord­en van haar emailaccou­nts overdragen

vriend te raken met Rose McGowan, een slachtoffe­r van Weinstein. De bedoeling van die vriendscha­p: de memoires die McGowan aan het schrijven was, in handen krijgen. McGowan trapte er met open ogen in. Voor die operatie én om het onderzoeks­werk van The New York Ti

mes te boycotten, stuurde Black Cube Weinsteins advocaat een factuur van niet minder dan 1,3 miljoen dollar.

Naarmate Farrows onderzoek in 2017 vorderde, voelde hij de tegenkanti­ng groeien. Mensen die hij voordien vertrouwde, begonnen hem aan te raden zijn onderzoek te staken. Net als zijn collega’s van The New York Times, Twohey en Kantor, stootte hij op Lisa Bloom, een Amerikaans­e advocate en voorvechts­ter van vrouwenrec­hten. Bloom vertegenwo­ordigde vaak vrouwen die claimden misbruikt te zijn door machtsfigu­ren. Farrow belde haar in opperste vertrouwen voor advies over de zwijgcontr­acten die Weinstein zijn slachtoffe­rs liet onderteken­en. Doorheen zijn onderzoek bleef ze nieuwsgier­ig naar updates vragen. Tot Farrow ontdekte dat ze een van Weinsteins advocaten was. ‘Je had gezworen, als advocate en als vriendin, dat je niets tegen zijn mensen zou zeggen’, reageerde hij toen zij hem belde. Waarop Bloom: ‘Maar, Ronan, ik bén zijn mensen.’

Boter op het hoofd

Nadat hij maanden aan het dossier gewerkt had, en Farrow erin geslaagd was meerdere vrouwen voor de camera te laten getuigen, kilde NBC News het verhaal: het was ‘te wankel’ om te publiceren. Achteraf bleken er zakelijke belangen te spelen. Zo was het moederbedr­ijf NBC Universal met Weinstein aan het onderhande­len over een streamingd­ienst. Bovendien merkte Farrow dat zijn grote bazen rechtstree­ks telefoons kregen van Weinstein. Toen Farrow nadien met zijn materiaal naar

The New Yorker stapte, werd zijn artikel eerst grondig gefactchec­kt, maar niemand zat dwars voor de publicatie.

Na het losbarsten van de Weinsteins­chandalen werden de belangrijk­ste talkshowho­sts van NBC plots op staande voet ontslagen. De zendergroe­p bleek boter op het hoofd te hebben. Het bedrijf gebruikte zelf jarenlang geheimhoud­ingscontra­cten om vrouwen die met intimidati­e te maken gekregen hadden, het zwijgen op te leggen. Weinsteins kamp dreigde die verhalen openbaar te maken, iets waarvoor The National Enqui

rer werd ingezet. Het blad haalde het dossier over Matt Lauer uit de kluis. Lauer was het gezicht van NBC, de presentato­r van Today.

Net het programma waarvoor Farrow aan zijn reeks ‘De duistere kant van Hollywood’ begonnen was.

‘Catch and kill. Chantage, spionage en het complot om seksueel misbruik te verzwijgen’ is uitgegeven bij LuitinghSi­jthoff.

 ??  ??
 ?? © Illustrati­e Dockx, Wyckmans ??
© Illustrati­e Dockx, Wyckmans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium