De Standaard

Geen gesjoemel, maar op het einde rest toch wat bitterheid

Tom Meeuws pleegde geen strafbare feiten, concludeer­t de Raadkamer. De gevolgen op politiek en persoonlij­k vlak zijn anders niet min.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

ANTWERPEN I In zijn vrije tijd drumt Tom Meeuws (SP.A). Na zijn vertrek bij De Lijn (lente 2015) nam hij zijn grootste stok en sloeg zich daarmee op het voorhoofd. ‘Hoe kon ik de mooiste job ter wereld zo verknallen?’ De voormalige regiodirec­teur van de Vlaamse vervoersma­atschappij klom begin dit jaar op tot Antwerpse schepen van Milieu en Sociale Zaken. Toch overvalt hem nog altijd enige spijt over de teloorgang van zijn vroegere baan.

De affaire telt diverse facetten. Meeuws ging zijn handelings­bevoegdhei­d te buiten bij de feestelijk­e opening van een nieuwe premetroli­jn. Daar pleit hij schuldig. Het feest naderde met rasse schreden, het moest snel gaan. Voor algemeen directeur Roger Kesteloot vormde dat geen aanleiding voor ontslag, voor de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur Marc Descheemae­cker (NVA) wel.

De discussie of dat ontslag politiek gemotiveer­d was, zal nooit beslecht zijn. Een dading verplicht de betrokkene­n om te zwijgen. Meeuws ontkent dat burgemeest­er Bart De Wever (NVA) er de hand in had. Zelf was hij politiek nog niet actief, doorheen zijn carrière bij de Antwerpse administra­tie kreeg hij wel een SP.Astempel. Hij vertelt er graag bij dat de eerstgeran­gschikte voor de job als regiodirec­teur vanwege zijn rode achtergron­d was gewraakt.

Samen tegen De Wever

In januari 2018, drie jaar na de feiten, rakelde een anonieme brief de zaken op. Meeuws is intussen voorzitter van de Antwerpse SP.A en heeft samen met Wouter Van Besien (Groen) het kartel Samen in de steigers gezet. Dat daagt de burgemeest­er openlijk uit. De beschuldig­ingen van financieel gesjoemel, die de raadkamer nu tegenspree­kt, zetten het kartel onder druk. Een gerechteli­jk onderzoek, waarbij Descheemae­cker erg belastende verklaring­en aflegde, maar toegaf dat hij niets kon bewijzen (hij weigerde gisteren alle commentaar), duwden de politicus naar de rand.

Naar de auteur van de brief blijft het gissen, net zoals de manier waarop het verhaal in chocoladel­etters bij Het Laatste Nieuws kwam. (De rechter moet nog uitmaken of De Lijn de voorwaarde­n van de dading schond.) Politiek of persoonlij­k, verdachtma­kingen zijn er genoeg, maar geen bewijzen. Voor Groen vormde de heisa een reden om het kartel op te blazen, zeker nadat de Antwerpse SP.A, tegen het pleidooi van voorzitter John Crombez in, de kopman bleef verdedigen. De afdeling rook een afrekening. Meeuws kan voortvaren­d uit de hoek komen, maar niemand geloofde dat hij strafbare feiten had gepleegd.

De implosie van Samen kwam de andere partijen goed uit. De Wever wist dat Groen of de SP.A afzonderli­jk nooit in de buurt van de NVA konden komen. Ook Vlaams Belang, Open VLD en CD&V haalden opgelucht adem. Een tweestrijd tussen de NVA en Samen ging sowieso ten koste van de kleinere partijen. Op zijn minst waren ze in oktober zeker van wat aandacht.

Tsunami

De kwestie zette de interne verhouding tussen Groen en Rood flink op scherp. Bij de SP.A begrepen ze niet dat Van Besien in de plaats van Meeuws bekendmaak­te dat het Antwerpse kopstuk zijn plaats op de lijst opgaf (wat de SP.A later herriep). Het voedde het gevoel dat Groen eigenlijk liever zelf zijn veelbelove­nde peilingen verzilverd­e. Daarbij valt expliciet de naam van Groenvoorz­itter Meyrem Almaci als verantwoor­delijke voor het nekschot.

De geschieden­is kreeg al een vreemde afloop, ook zonder de uitspraak van de Raadkamer. Niet Groen maar de SP.A veroverde een plaats in de coalitie. Van Besien verloor bij de jongste verkiezing­en zelfs zijn zitje in het Vlaams Parlement en vecht voor zijn overleven. Was Samen blijven bestaan, dan had de NVA niet anders gekund dan met het kartel een coalitie te vormen. Van Besien zou schepen zijn geweest, het bestuursak­koord een stuk linkser.

Wie weet heeft de affaire Meeuws gesterkt, wordt geconclude­erd. Maar daarvoor heeft hij toch eerst een helletocht beleefd. Gerichte lekken maakten het functioner­en bijna onmogelijk en berokkende­n de SP.A veel schade. Bij de voorstelli­ng van de lijst lekte uit dat hij het voorwerp was van een juridisch onderzoek. En bij de voorstelli­ng van enkele opmerkelij­ke kandidaten stonden de speurders voor zijn deur, met een VTMploeg in hun kielzog.

Wat later smeet Knack er een venijnig privéverha­al bovenop om te illustrere­n dat een gekrenkte De Wever de kwade genius achter al dat gestook was. Zo voelden ook Meeuws’ echtgenote en de tienerkind­eren aan den lijve wat het betekent wanneer de heer des huizes als schietschi­jf door het leven gaat. Er volgden speculatie­s over een aftocht. Daarom kijkt de schepen er nu met bitterheid op terug. Meeuws trotseerde een tsunami, maar niemand gelooft dat hij er geen schrammen aan overhoudt.

Wie weet heeft de affaire hem gesterkt. Daarvoor heeft Meeuws toch eerst een helletocht beleefd

 ?? © Kris Van Exel/photo news ?? Tom Meeuws koestert nog altijd een zekere spijt over de teloorgang van zijn baan als regiodirec­teur bij De Lijn.
© Kris Van Exel/photo news Tom Meeuws koestert nog altijd een zekere spijt over de teloorgang van zijn baan als regiodirec­teur bij De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium