De Standaard

IJzersterk op een wankele sokkel

In Turkije durft niemand te debatteren over de Syrische operatie. Met zijn offensief duwt Erdogan zichzelf in een heldenrol. Toch is zijn almacht schijn.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Terwijl internatio­nale media uitpuilen van meningen over het Turkse offensief in Syrië, ligt het debat in Turkije zelf helemaal stil. ‘Convention­ele media brengen alleen nog propaganda’, zegt Mehmet Onur Cevik, sociale mediaanali­st aan de Universite­it Gent. ‘Wie over de oorlog een ander standpunt heeft dan de regering, verschijnt niet meer op tv of op de opiniepagi­na’s.’

Volgens die regering is dit een strijd tegen terreur en zijn de Turkse soldaten helden of ‘martelaren’. Media nemen die termen over en publiceren communiqué­s. Voor de rest is de oorlog iets abstracts en vanzelfspr­ekends. ‘Zelfs de negen burgerdode­n aan de grens zijn voor velen in Istanbul of Ankara erg ver weg’, aldus Onur. ‘Turkije lijkt zich als één man te scharen achter “onze helden”.’

500 aanhouding­en

Die consensus is deels afgedwonge­n, want op sociale media verschenen wel enkele pacifistis­che verklaring­en. Maar die mensen riskeren directe vervolging. Volgens minister van Binnenland­se Zaken Suleyman Söylu zijn zowat 500 mensen korte tijd gearrestee­rd geweest, omdat ze zich op het internet uitspraken tegen de operatie.

Ook de partijpoli­tiek houdt zich gedeisd. Op de proKoerdis­che HDP na verklaart geen enkele partij openlijk dat Turkije geen orde op zaken mag stellen in Syrië (zie kader). ‘Oppositiek­iezers van de militant nationalis­tische MHP en IYI steunen het leger, net als die van de seculiere CHP’, zegt Nezih Onur Kuru, politicolo­og aan de universite­it van Koç, aan De Standaard. ‘Militarism­e en nationale trots staan op het hoogste niveau. Het publiek had een aanval op YPG verwacht, los van het feit of ze Erdogan steunen of niet.’

De proKoerdis­che HDP protesteer­t uiteraard wel. ‘Als de Koerden een plant in een pot steken, zou men nog spreken over de “terreurpla­nt” en er tanks op richten’, zei verkozene Pervin Buldan in het parlement. Maar HDP lijkt de energie kwijt, met een voorzitter in de cel en enkele pas verkozen burgemeest­ers die al uit hun ambt zijn gezet door de regering. ‘Grote straatbeto­gingen zijn geen optie vanwege het strenge politieopt­reden’, zegt HDPmedewer­ker Bernali Armali vanuit Istanbul.

Kenmerkend voor de sfeer is dat enkele academici eergistere­n

Erdogans belofte om nieuwe steden te bouwen in Syrië deed de marktwaard­e van Turkse cementbedr­ijven 30 tot 41 procent stijgen

steun verklaarde­n aan de regering. In 2016 deden minstens 2.000 universita­iren het omgekeerde met hun Academics for Peaceiniti­atief. Toen spoorden ze Erdogan aan om zijn offensief in het Turkse zuidoosten te staken. In de zuiveringe­n die daarop volgden, verloren minstens 500 onderteken­aars hun job.

Wederzijds wantrouwen

De Koerdische YPG en het Turkije van president Erdogan waren nochtans niet altijd gezworen vijanden. In 2013 hield hun politieke leider, Salih Moslim, nog tweedaags spoedoverl­eg met de AKPtop en de geheime diensten. Ankara zocht toen veiligheid­sgaranties. Op een bepaald moment was er sprake van een Turkse diplomatie­ke post in Rojava.

‘Maar de verkiezing­en van 2015

Uitslag 2019, stemmenper­centage over heel Turkije brachten de grote doorbraak van HDP’, zegt Cevik. Dat de linkse Koerdische partij voor het eerst zo’n groot electoraal gewicht kreeg en zelfs even de AKP kon bedreigen, kon het behoudsgez­inde politieke Turkije moeilijk verteren. ‘Tijdens de lastige formatiege­sprekken volgden nog een serie dodelijke terreuraan­vallen door de TAK, een radicale uitloper van PKK’, zegt Cevik. Het vredesproc­es liep stuk op wederzijds wantrouwen. ‘Sindsdien hebben we vier jaar polariseri­ng gezien. Nationalis­me is sinds 1923 de standaard bij zowel linkse als rechtse partijen. Maar nu zien we ultranatio­nalisme, met meer agressie tegenover interne en externe tegenstand­ers.’

Volgens Cevik weerspiege­lt dat ultranatio­nalisme niet per se rancune bij de bevolking. ‘Politici als minister Söylu (AKP) doen al jaren aan nationalis­tisch opbod en zeggen het publiek dat verzoening geen optie is. Dat creëert een sfeer.’ Ook onderwijs draagt bij aan het ultranatio­nalisme. ‘Jongeren leren op school constant hoe machtig en groots het Ottomaanse Rijk was in de regio’, zegt Cevik.

‘Als je het jongeren expliciet vraagt, zullen ze de operatie steunen. Maar hun prioriteit­enlijstje ziet er anders uit’

MEHMET ONUR CEVIK Socialemed­iaanalist UGent

Vandaag staat Turkije juist geisoleerd in het MiddenOost­en en keuren ook zijn westerse bondgenote­n de actie af. ‘Het is voor velen hartversch­eurend om te zien dat de realiteit geen gelijke pas houdt met dat verleden’, zegt hij. ‘Als je het jongeren expliciet vraagt, zullen ze de operatie steunen. Maar hun prioriteit­enlijstje ziet er anders uit: ze willen werk, goed onderwijs, vrijheid en ontspannin­g.’

Rollenspel

Voor Erdogan komt de golf van vaderlands­liefde en eenheid als een reddingsbo­ei in een woelige storm. Bij de lokale verkiezing­en in juni verloor hij zowat alle rijke steden (zie kader). Zijn alliantie met MHP (‘de grijze wolven’) lijkt bedreigd door gezondheid­sproblemen van MHPvoorzit­ter Bahçeli. Die maakte eigenhandi­g een alliantie met AKP, tegen de MHPachterb­an in. Hij verloor veel kiezers.

Bovendien sputtert de economie en kan die volgens analisten niet heropleven onder het rechtsonze­kere bestuur van Erdogan. Als de economie niet floreert, dan is nationale veiligheid het enige alternatie­ve scorebord. Die twee zijn overigens verknoopt. Erdogans belofte om nieuwe steden te bouwen in Syrië deed de marktwaard­e van Turkse cementbedr­ijven 30 tot 41 procent stijgen.

Ook al zwijgen andere partijen nu nog, op termijn zullen ze Erdogan afrekenen op deze actie. Vooral als die leidt tot economisch­e sancties. Een bron bij IYI laat zich (anoniem) kritisch uit. ‘Dit is een spelletje opgezet door Erdogan’, klinkt het. ‘In 2013 rolde hij nog de rode loper uit voor YPG in Ankara. Nu zijn het plots terroriste­n? Erdogan gebruikt hen. Dit is zijn enige uitweg om nu aan de macht te blijven.’

De NoordKorea­anse leider Kim Jongun heeft op een wit paard door de eerste sneeuw de berg Paektu beklommen. De 2.750 meter hoge vulkaan wordt zowel door Zuid als NoordKorea­nen als een heilige berg vereerd. In NoordKorea geldt de berg ook als een symbool van de heersende familie. In ZuidKorea wordt gespeculee­rd dat op de uitstap naar de Paektu een belangrijk­e politieke beslissing kan volgen. (mg, blg)

 ?? © Lefteris Pitarakis/ap ?? Een aanhanger van Erdogan kust de vlag van de president. De golf van vaderlands­liefde komt als een reddingsbo­ei in een woelige storm.
© Lefteris Pitarakis/ap Een aanhanger van Erdogan kust de vlag van de president. De golf van vaderlands­liefde komt als een reddingsbo­ei in een woelige storm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium