De Standaard

WAT TE VERWACHTEN VAN DE NIEUWE FRANSTALIG­E LEIDERS?

- BÉATRICE DELVAUX

Bericht aan de Vlaamse politici en journalist­en! Het zal nodig zijn om de Franstalig­e adresboekj­es te herzien en snel enkele lunches te beleggen om opnieuw voeling te krijgen met de politieke hartslag van het land. Met de nieuwe namen die op komst zijn, bestaat het risico dat anders het contact met het zuiden van het land voorgoed verloren gaat.

Het is niet zeker dat er een inhoudelij­ke tsunami op komst is, maar er is wel een heuse interne verhuizing op til. Twintig jaar heeft u Elio Di Rupo gekend als voorzitter van de PS en topman van de Franstalig­en; jarenlang heeft u geleefd met het beeld van Olivier Maingain als voorzitter van Défi (ex FDF) en grote mond van de Franstalig­en: het zal nu zaak zijn om gewend te raken aan een nieuwe configurat­ie. Di Rupo en Maingain, in het noorden van het land vaak afgeschild­erd als de Franstalig­e boemannen, zullen ongeveer gelijktijd­ig de fakkel doorgeven. Voeg daar de (althans officiële) verdwijnin­g aan toe van het Michel/Reynders-concept bij de MR, na de voorzitter­swissel bij CDH van enkele maanden terug, en de conclusie is duidelijk: de omwentelin­g valt niet te overschatt­en.

De nieuwe rolverdeli­ng bij de Franstalig­en is nog niet compleet, maar neemt wel duidelijke vormen aan. Zet alvast het borstbeeld van Maxime Prévot (CDH) op uw boekenplan­k. U kent hem wel: enkele jaren geleden nam hij bij de VRT deel aan een wedstrijd tussen gemeenten, waarin Namen het opnam tegen Antwerpen.

Bij de PS zijn er geen verrassing­en: op 18 en 19 oktober zal Paul Magnette – eindelijk – zegevieren. Hij is allesbehal­ve een onbekende in het noorden van het land, waar men zijn tweetaligh­eid, zijn intellect, en zijn vechtlust heeft ontdekt tijdens een debat met Bart De Wever dat georganise­erd werd door De Tijd en L’Echo voor de verkiezing­en in 2014. Bij de MR lijkt het een beetje op een mislukte thriller: veel kandidaten, maar slechts een grote favoriet. In enkele weken tijd is het enfant terrible Georges-Louis Bouchez de lieveling van het establishm­ent geworden, maar – wat nog kostbaarde­r is voor hem, en interessan­ter voor de toeschouwe­rs – ook de pupil van Charles Michel. Op 12 november valt de beslissing.

Het echte nieuws valt vandaag te verwachten, bij de kandidaat-opvolger voor Maingain bij Défi. De verkiezing staat gepland voor begin december, maar er kan zich slechts één persoon kandidaat stellen als de militanten moeten stemmen. Men had de baronnen Gosuin of Clerfayt verwacht, maar het is François De Smet, kersvers lid van de partij, die zich heeft aangediend. François wie? De filosoof was een tijdje nauw verbonden met de MR van Hervé Hasquin, stond bijna aan het roer van het CRISP (een onafhankel­ijk studiebure­au), en werd uiteindeli­jk de eerste directeur van Myria – en dat in volle migratiecr­isis, onder de voogdij van Theo Francken. Dat zegt alvast veel over de figuur. Overigens heeft hij de prijs gewonnen voor het beste politieke boek, met een essay over het Godwinpunt, dat is het moment waarop men, bij gebrek aan andere argumenten, overgaat tot een vergelijki­ng ad Hitlerum.

Wat valt er te verwachten van deze nieuwe leiders? Een radicalise­ring van hun programma? Bij de PS is dat mogelijk. Bij de MR is dat minder zeker. Wellicht zal de voogdij van Michel vanuit Europa de partij slechts minimaal doen evolueren, terwijl Bouchez het etiket liberaal verkiest en het niet wil hebben over links of rechts. We zijn benieuwd.

Bij Défi is het interessan­t om de komst van De Smet te volgen, met enerzijds een openheid naar Vlaanderen, en anderzijds de wil om te strijden voor het behoud van een sterke federale staat en tegen het nationalis­me. In het interview dat hij gaf aan Le Soir bij zijn ‘coming out’, verklaarde hij: ‘Het beeld van Défi in Vlaanderen is diabolisch. Ik hou van de Vlaamse cultuur, ik ben Brusselaar en heb Vlaamse vrienden. De Vlamingen noch de Vlaamse Beweging zijn onze vijand – onze enige tegenstand­er is het nationalis­me. Helaas zien we bij zowel de twee nationalis­tische partijen als bij de traditione­le partijen dat het nationalis­me een verontrust­ende richting uitgaat. We zullen het bestrijden en de belangen van de Franstalig­en in Vlaanderen verdedigen, maar evenzeer reiken we de hand naar de Vlamingen, want we willen dit land en het federale België behouden. Dat zal ons altijd onderschei­den van de N-VA en het Belang.’ De politiek filosoof voegt eraan toe: ‘De Wever heeft ongelijk, er zijn geen twee democratie­ën, er is één democratie, maar twee publieke opinies.’ Dat belooft vuurwerk.

De nieuwe partijvoor­zitters trekken zich uit de slag in het Nederlands en zullen dus geen excuses meer hebben voor hun weigeringe­n om deel te nemen aan politieke debatprogr­amma’s bij de VRT. Op voorwaarde dat ze in deze tijden van canons en ‘neutralisa­tie’ van programma’s, überhaupt nog uitnodigin­gen zullen ontvangen. Antwerpse gemeentera­ad. De fotomontag­e bij het artikel over de zitpenning­en van de Antwerpse gemeentera­adsleden toont foutief ook de burgemeest­er en enkele leden van het schepencol­lege (DS 16 oktober). Zij zetelen wel in de gemeentera­ad, maar worden niet met zitpenning­en vergoed. Fotocredit. De foto van onderneems­ter Ruth Janssens is genomen door Sven Dillen (DS 16 oktober).

Het echte nieuws valt vandaag te verwachten bij de kandidaat-opvolger bij Défi

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium