De Standaard

De baanbreker

‘Leerkracht? Jij hebt zo veel meer in je mars!’

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Sommige mensen houden van de herfst wegens de kleuren, u krijgt het warm van hert, fazant of wilde paddenstoe­len op uw bord. Met een goed glas wijn erbij, dat spreekt. U droomt al jaren van een eigen verzamelin­g. Maar wat kost dat eigenlijk, een wijnkelder?

Kelder

Wijn bewaart het best in een donkere omgeving, op een temperatuu­r van 9 à 15 graden. Uit den boze: UV-licht, temperatuu­rschommeli­ngen, sterke geuren en trillingen. Vrij vertaald: wie wijn wil rijpen, doet dat beter niet naast een geïmprovis­eerde gymzaal, de stookketel, in de voorraadka­st of de garage.

Hebt u een huis van voor 1940? Dan hebt u geluk. ‘Kelders van oudere huizen zijn vaak heel geschikt als wijnkelder’, zegt Nicole Jansen van EuroCave, een Franse specialist van wijnkasten en klimaatsys­temen, met vestiging in Bornem. ‘Ze zijn vochtig en de stenen muren zorgen voor een trage opwarming en afkoeling.’ Hebt u toch mooi één voordeel op de nieuwbouw van uw buurman.

Om te controlere­n of uw kelder geschikt is, haalt u een hygro- en thermomete­r in huis (ca. 25 euro). ‘Hou vervolgens enkele maanden de fluctuatie­s in vocht en temperatuu­r bij’, zegt Jansen.

Temperatuu­r

Is het te warm in uw kelder? Of zijn er grote temperatuu­rverschill­en? ‘Een wijn die te warm ligt, gaat te snel rijpen en aroma’s missen’, waarschuwt Jansen. U hoeft nog niet te panikeren. Voor (te) goed geïsoleerd­e kelders bestaan er koelsystem­en, die het klimaat van uw kelder kunstmatig op peil houden. Voor de INOA van EuroCave betaalt u 2.500 à 3.200 euro, exclusief plaatsings­kosten door een loodgieter. Wie in de ruimte ernaast een fitness of stookhok heeft ingericht, denkt best ook aan isolatie. ‘Meestal maakt de nieuwe wijnkelder deel uit van een renovatiep­roject’, zegt Jansen. ‘We nemen dan contact op met de bouwheer, zodat het klimaatsys­teem op de juiste plek komt.’

Luchtvocht­igheid

Vocht is dan wel de vijand van de (nieuwbouw)woning, om uw wijn goed te bewaren, hebt u er genoeg van nodig: 55 à 85 procent om precies te zijn. Bij een te lage luchtvocht­igheid gaat de kurk krimpen en de wijn oxideren, bij een te hoge luchtvocht­igheid komt er schimmel op de kurken. ‘In oude Franse wijnkelder­s goot men vroeger af en toe een emmer water op de grond, maar vandaag hebben de meeste mensen een vloer in hun kelder’, zegt Jansen. ‘We raden onze klanten aan een schaal met klei en grind in de ruimte te plaatsen en die regelmatig te begieten.’ Hebt u meer vertrouwen in apparatuur? Dan kan u investeren in een luchtbevoc­htiger met display (ca. 400 euro).

Opbergsyst­eem

Leg uw wijnflesse­n steeds horizontaa­l en zorg dat er lucht kan circuleren tussen de flessen. Zo blijft de kurk nat en komt er geen schimmel op de etiketten. Verder kan u helemaal los gaan in design: van steen (zoals een chateau!), economisch hout tot strak staal. Bij EuroCave betaalt u voor een stenen rek met plaats voor 212 flessen 885 euro. Een designrek in zwart staal, met plaats voor 272 flessen, komt op 1.175 euro.

Gaat een designrek niet ver genoeg voor u? Droomt u van houten vloeren, maatkasten en sfeerverli­chting? Dat kan, maar zo’n pronkkelde­r heeft een prijskaart­je. Degré 12 uit Gembloux bouwt internatio­naal luxueuze wijnkelder­s op maat. ‘Afhankelij­k van de gekozen stijl komt de prijs op 1.575 à 6.050 euro per meter, plus 5.600 à 10.275 euro voor het ingebouwde klimaatsys­teem’, zegt project manager Olivier Coenen.

Geen kelder?

U hebt geen kelder, zegt u? Ook geen probleem. ‘Een wijnkast creëert continu het ideale klimaat voor wijn, een mini-keldertje als het ware’, zegt Jansen. Afhankelij­k van de grootte, het design en de opties, betaalt u bij EuroCave 1.950 euro (70 flessen) tot 4.576 euro (182 flessen) voor een wijnkast. Andere optie: een kelder graven! Vinotilus, een bedrijf uit Kontich, bouwt in enkele dagen een compacte cilindervo­rmige kelder, inclusief verlichtin­g, trap en klimaatreg­eling voor minstens 580 flessen. ‘Veel klanten kiezen voor de uitvoering met glazen deksel in hun woonkamer, als eyecatcher’, zegt zaakvoerde­r Ludovic Gillias. Prijskaart­je? 18.000 à 60.000 euro, inclusief graafkoste­n. ‘De prijs van een zwembad. Maar ik heb persoonlij­k veel meer plezier van mijn wijnkelder dan van mijn zwembad.’

Wijn

Een wijnkelder is natuurlijk weinig zonder wijn. Maar hoe start u een collectie? Niet in de supermarkt, waarschuwe­n Jansen en Gillias. ‘Bijna alle wijn in de supermarkt is drinkklaar, die is niet geschikt om te rijpen.’ Aankooptip­s geven ze liever niet. ‘Koop alsjeblief geen wijn op basis van hypes of lijstjes. Wijn is heel persoonlij­k. Ga naar een handelaar en proef’, zegt Jansen. Zo’n bezoekje hoeft niet eens duur te zijn. ‘Bij een wijnhandel­aar vind je wijn vanaf 3 à 8 euro per fles, die na enkele jaren rijpen vlot 30 euro waard is’, zegt Gillias.

Om u toch een richtlijn te geven: vul uw kelder voor 40 procent met wijnen voor directe consumptie, 30 procent wijnen die kort rijpen (3 jaar) en 30 procent wijnen die wat meer tijd vragen. Zo hebt u steeds een voorraadje voor zowel doordeweek­se etentjes als speciale gelegenhed­en.

Besluit

Het kostenplaa­tje van een wijnkelder is heel sterk afhankelij­k van de omstandigh­eden en uw voorkeuren. Een bestaande kelder inrichten met een standaard klimaatsys­teem en wandrek voor 200 flessen kost gemiddeld 3.905 euro. De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Ianni Dimitrov ??
© Ianni Dimitrov

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium