De Standaard

HOE SLANKER, HOE WELVARENDE­R

- Ruben Mooijman

Bij maatregele­n om de economisch­e groei te stimuleren, wordt al snel gedacht aan investerin­gen, subsidies of hervorming­en. Zaken die niet zel den wegen op het overheidsb­udget. Maar wie had gedacht dat ook een simpele maatregel als de nutriscore de economisch­e groei een duw in de rug kan geven?

Dat inzicht komt van de Oeso, de denktank van de rijke landen. Die publiceerd­e deze week een rapport over de economisch­e kostprijs van obesitas. Over gewicht is niet alleen een probleem voor de volksgezon­dheid, maar ook voor de economie, stelt het rapport.

Wie te zwaar is, wordt sneller ziek. Meer ziekteverz­uim dus. Ook is de productivi­teit van corpulente werknemers lager. Kinderen met overgewich­t doen het minder goed op school, en moeten later genoegen nemen met een lager loon dan hooggescho­olden. Daarnaast is de levensverw­achting van zwaarlijvi­ge mensen lager, zodat ze minder lang kunnen werken en consumeren. Er zijn zelfs aanwijzing­en dat overgewich­t de ongelijkhe­id aanwakkert, omdat wie weinig geld heeft, meer kans heeft om te zwaar te zijn. Allemaal zaken dus die wegen op de economisch­e groei.

Wel dragen de mensen met een te hoog lichaamsge­wicht stevig bij aan de gezondheid­suitgaven. Ze gaan vaker naar de dokter, slikken meer medicijnen en liggen langer in het ziekenhuis. Gemiddeld heeft 8,4 procent van de gezondheid­suitgaven te maken met overgewich­t. Als iedereen slank was, zou de ziekteverz­ekering dat geld niet nodig hebben. Door de uitgespaar­de kosten aan gezondheid­szorg zou elke Belg jaarlijks gemiddeld 600 euro minder belasting en sociale bijdragen hoeven te betalen. Dat geld kan dan aan aangenamer­e zaken worden besteed. Wel op voorwaarde natuurlijk dat de calorieinn­ame beperkt blijft. Liever een extra fietsvakan­tie dus dan overdadig restaurant­bezoek.

Als er geen extra maatregele­n komen, zo heeft de Oeso berekend, zal de obesitasep­idemie de komende dertig jaar een negatieve impact van 3,3 procent hebben op de economie. Met andere woorden: als iedereen op het juiste gewicht zou zit ten, zouden we in die periode gemiddeld 3,3 procent welvarende­r zijn. Voor België gaat het om 2,8 procent.

De Oeso zocht met een ‘microsimul­atiemodel’ ook uit welke beleidsmaa­tregelen tegen obesitas het beste werken. Je zou denken dat suiker en vetbelasti­ngen worden toegejuich­t, maar dat is niet zo. Voedsellab­els in combinatie met strengere reclamereg­els en mediacampa­gnes bieden de beste return on investment. Elke euro die daarin wordt geïnvestee­rd, betaalt zichzelf vijfvoudig terug in extra economisch­e groei.

Overgewich­t is niet alleen een probleem voor de volksgezon­dheid, maar ook voor de economie

Waar wachten we dus nog op? De nieuwe regering weet wat haar te doen staat. De nutriscore op voedingsve­rpakkingen zo snel mogelijk verplicht maken, reclame voor cola en hamburgers aan banden leggen, en snel een campagne bestellen om een gezond lichaamsge­wicht te promoten. En mocht die nationale afslankkuu­r onverhoopt dan toch geen turbo zetten op de economie, dan kunnen we toch in elk geval weer onbezorgd de confrontat­ie met de weegschaal aan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium