De Standaard

De snelste weg naar een gerechteli­jke dwaling

De kritiek op de verhoormet­hode Reid is terecht, zegt PIETER TERSAGO. Maar ook zonder manipulati­eve technieken kan je veel informatie uit een verdachte krijgen.

-

Een Amerikaans bedrijf, gespeciali­seerd in verhoortec­hnieken, klaagt de makers van de Netflixser­ie When they see us aan wegens laster en eerroof (DS 17 oktober). John E. Reid & Associates pikt het niet dat zijn verhoormet­hode in de true crimeserie wordt gelinkt aan de valse bekentenis­sen en de daarop volgende onterechte veroordeli­ng van vijf jongemanne­n voor de verkrachti­ng en zware mishandeli­ng van een vrouw in Central Park, New York.

In de wetenschap­pelijke literatuur worden deze casus en andere voorbeelde­n van gerechteli­jke dwalingen op basis van valse bekentenis­sen nochtans druk besproken om aan te tonen hoe de Reidverhoo­rmethode het risico op afgedwonge­n bekentenis­sen kan verhogen. De methode kan zelfs onschuldig­e verdachten zover brengen om misdaden te bekennen die ze niet gepleegd hebben.

Valse bekentenis­sen zijn een van de belangrijk­ste oorzaken van rechterlij­ke dwalingen. Valse bekentenis­sen zijn contraintu­ïtief. Waarom zou je onterecht bekennen een ernstig misdrijf te hebben gepleegd en jezelf op die manier blootstell­en aan zware gevangenis­straffen? Ook juryleden en profession­ele strafrecht­ers worstelen met die vraag, zodat de bekentenis­sen doorgaans wel als bewijs worden gebruikt.

Als je de Reidmethod­e bekijkt, wordt dit snel duidelijke­r. Om te beginnen wordt door de politiever­hoorders al een eerste overtuigin­g over de schuld van de verdachte gevormd. Dit gebeurt op basis van het dossier, maar ook op basis van een voorgespre­k waarbij er vragen worden gesteld die een bepaald gedrag van de verdachte kunnen uitlokken – gedrag dat de Reidhandle­iding als typisch voor een schuldige verdachte beschouwt.

Feiten verbloemen

Is de verhoorder ervan overtuigd dat de verdachte schuldig is, dan starten de verhoorder­s de formele ondervragi­ng. Het enige doel is een bekentenis te verkrijgen. In de negen omschreven stappen van de Reidtechni­ek zijn er drie cruciale fasen.

Eerst tracht je de verdachte zo veel mogelijk te isoleren. Contact met familie en ook met een advocaat wordt zo veel mogelijk vermeden. De verdachte wordt urenlang verhoord. Je tracht de verdachte het gevoel te geven dat hij er alleen voor staat.

Vervolgens sla je de verdachte om de oren met beschuldig­ingen en confrontee­r je hem met bewijzen – zelfs valse. Zijn ontkenning­en worden stelselmat­ig onderbroke­n en je tracht hem duidelijk te maken dat zijn schuld vaststaat en ontkennen geen enkele zin heeft.

De derde fase treedt in werking als je de verdachte op die manier volledig in de hoek hebt gedreven. Je probeert hem ervan te overtuigen dat bekennen niet de slechtste optie is en zelfs een uitweg uit die benarde verhoorsit­uatie biedt. Uitdrukkel­ijke beloften zijn, ook in de VS, verboden. Maar door de feiten te minimalise­ren of te verbloemen en te rationalis­eren, kunnen ze de verdachte de indruk geven dat die minder zwaar zijn dan gedacht en dat hij, zeker als hij bekent, mild zal worden behandeld en bijvoorbee­ld zal worden vrijgelate­n.

Deze methode werkt. Althans, veel verdachten leggen bekentenis­sen af. Maar jammer genoeg dus ook onschuldig­e verdachten. Vooral jongeren of verdachten met een verstandel­ijke beperking of zwakkere persoonlij­kheid, maar ook volwassen, psychisch gezonde verdachten trappen in de sluwe valstrik van de politie. Zij willen weg uit die benarde, stresseren­de verhoorsit­uatie. Zij gaan ervan uit dat verder onderzoek zal aantonen dat ze onschuldig zijn. Bekennen is dan de snelste vluchtweg.

Helaas betekenen bekentenis­sen vaak het einde van het onderzoek. Bekentenis­sen gelden in de ogen van de jury en strafrecht­ers als een sterk bewijsmidd­el en kunnen leiden tot de veroordeli­ng van onschuldig­e verdachten, ook wanneer zij hun afgedwonge­n bekentenis later intrekken.

De kritiek op de Reidmethod­e is meer dan terecht en wordt ondersteun­d door jarenlang wetenschap­pelijk onderzoek. In veel landen is er ook van afgestapt. In plaats daarvan kwam de (informatie verzamelen­de) verhoormet­hode. Bekentenis­sen zijn niet langer het doel van het verhoor. Het woord is vooral aan de verdachte. Hem wordt gevraagd zijn relaas te geven. Pas daarna zal hij op neutrale, onbevooroo­rdeelde wijze dieper worden bevraagd en worden geconfront­eerd met tegenstrij­digheden met andere bewijsmidd­elen.

En in België?

Rechtspsyc­hologisch onderzoek toont aan dat je ook zonder de manipulati­eve, dwingende technieken van de Reidmethod­e in staat bent veel informatie en zelfs bekentenis­sen van de verdachte te verkrijgen. Hoe meer informatie de verdachte geeft, hoe beter die kan worden onderzocht en getoetst aan andere bewijsmidd­elen die het onderzoek oplevert. Het risico op valse bekentenis­sen is zo kleiner, zonder dat een verder strafonder­zoek of een veroordeli­ng onmogelijk wordt gemaakt. Zowel vanuit juridisch als vanuit rechtspsyc­hologisch perspectie­f geniet deze verhoormet­hode veruit de voorkeur.

Of in België onschuldig­en zijn veroordeel­d op basis van een valse bekentenis, weten we niet zeker. Maar het risico is niet uit te sluiten. Hoewel de basisverho­ortechniek bij ons aansluit bij de informatie verzamelen­de verhoormet­hode, komen in de Belgische verhoorhan­dleidingen ook minimalise­rende verhoortec­hnieken, geïnspiree­rd door de Reidmethod­e, aan bod. En mijn doctoraats­onderzoek, dat ik dit jaar afrondde, leert dat ook in de Belgische verhoorlok­alen dergelijk verhoortec­hnieken worden gebruikt.

Strafrecht­ers krijgen ook geen volledig beeld van het verhoor, omdat verhoren in België zelden volledig audiovisue­el worden opgenomen. Ze krijgen vooral kennis van het verhoor via het procesverb­aal, en dat is altijd een samenvatti­ng door de verhoorder. Dubieuze verhoortec­hnieken worden daar niet steevast in opgenomen, zodat strafrecht­ers het risico op afgedwonge­n valse bekentenis­sen niet zorgvuldig kunnen beoordelen.

Sinds 2012 hebben verdachten het recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor. De advocaat kan de verdachte adviseren, ingrijpen wanneer zulke verhoortec­hnieken worden aangewend en de strafrecht­er daarop attent maken. Het is dan van belang dat de advocaat weet waar de gevaren liggen en tijdens het verhoor actief durft op te treden. Maar bij advocaten ontbreekt daarover vaak de kennis en het lef. Dat is des te problemati­scher omdat mijn onderzoek uitwijst dat strafrecht­ers ervan uitgaan dat het verhoor correct is verlopen als er een advocaat aanwezig was en die geen opmerkinge­n maakt.

Vanuit de gedeelde intentie van politie, advocaten en strafrecht­ers om alleen schuldigen te veroordele­n en gerechteli­jke dwalingen te vermijden, is het te hopen dat deze bijdrage een stimulans mag zijn om de verhoorpra­ktijk en beoordelin­g in België naar een hoger niveau te tillen en niet lichtzinni­g om te springen met bekentenis­sen als bewijs.

Vooral jongeren of verdachten met een verstandel­ijke beperking of zwakkere persoonlij­kheid trappen in de sluwe valstrik van de politie

 ?? © netflix ?? Manipulati­eve ondervragi­ng van minderjari­gen in de serie ‘When they see us’.
© netflix Manipulati­eve ondervragi­ng van minderjari­gen in de serie ‘When they see us’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium