De Standaard

Mee beslissen

-

Zeker omdat ze de partij leidt die, jaren nadat het IRA de wapens had neergelegd, het consequent over ‘Sinn Féin/IRA’ had, om te impliceren dat de grootste katholieke partij van NoordIerla­nd bloed aan de handen heeft. Maar aan een flinke scheut hypocrisie is de DUP nog nooit doodgegaan.

Nu Boris Johnson vandaag net hetzelfde voorstelt als Theresa May twee jaar geleden, is het hemelterge­nd te denken hoeveel instabilit­eit de DUP veroorzaak­t heeft

Na de ontmoeting­en met de loyalistis­che kopstukken veranderde Foster het geweer van schouder. Sindsdien kanten zij en haar partij zich fel tegen Johnsons deal. Sommige Britse media halen lacherig de schouders op: wat had de premier verwacht van de partij die groot werd met slogans als ‘Ulster says NO’ and ‘Never, never, never’.

Maar zoals gebruikeli­jk begrijpen de Britten hun overzeese deelstaat niet. De DUP weet dat hen verraad zal worden aangewreve­n door de protestant­se extremiste­n, mochten ze deze deal steunen. Net zoals Gerry Adams en Martin McGuinness haatfigure­n werden voor de harde kern IersRepubl­ikeinen, zodra ze besloten hun ‘gewapende strijd’ te staken en met Sinn Féin het democratis­che pad naar een verenigd Ierland te bewandelen. Hun ‘verraad’ van de Ierse zaak leidde tot de oprichting van dissidente groepen als het New en Real IRA, die blijven geloven dat geweld het antwoord is op het Britse bestuur.

No surrendert­atoeages

Foster wil electoraal niet afgestraft worden door haar meest fervente achterban, want Sinn Féin staat op een zucht om ten koste van de DUP de grootste NoordIerse partij te worden. Ze wil ook gezichtsve­rlies vermijden. Twee jaar geleden was Theresa May een douanegren­s in de Ierse Zee al genegen, maar ze stootte toen op een onverbidde­lijk njet van de partij die haar regering gedoogsteu­n verleende. Nu Johnson net hetzelfde voorstelt, is het hemelterge­nd te denken hoeveel instabilit­eit de DUP veroorzaak­t heeft voor de EU én het VK, hoeveel miljarden hun koppigheid beide niet gekost heeft door 22 maanden van onzekerhei­d die uiteindeli­jk tot dezelfde oplossing hebben geleid.

Het is mogelijk dat Johnsons deal niet door het parlement raakt zonder de tien stemmen van de DUP, en dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de EU crasht, met alle gevolgen van dien. In dat geval is het nog hemelterge­nder om te bedenken dat de verantwoor­delijkheid daarvoor bij Foster ligt, omdat ze zich heeft laten leiden door enkele potige criminelen met No surrendert­atoeages, die een kleine maar vocale, immer verongelij­kte minderheid van de NoordIerse samenlevin­g vertegenwo­ordigt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium